Поділитись:

До Луцька чи до Липин: яка доля приєднання Підгайцівської ОТГ

Четвер, 06 лютого 2020, 11:05

У Підгайцівській громаді відбулися збори жителів щодо можливого приєднання до Луцька чи Липинської ОТГ.

Як інформує ресурс громади, сільський голова Юрій Семенюк виокремив три варіанти розвитку подій.

Відповідно до першого варіанту, Підгайцівська ОТГ продовжує функціонувати самостійно. Саме цю модель підтримали присутні на зборах жителів. 

«Ми з депутатами робили все можливе для того, щоб залишитися незалежними. Неодноразово надсилали звернення до різних високопосадовців, я особисто оббивав пороги владних кабінетів, свою позицію ми підкріплювали економічними показниками, які свідчили про фінансову спроможність громади. Ми доводили до відома чиновників, що наші показники в рази більші за показники Липинської ОТГ. Але нас ніхто не почув. До Києва знову повезуть два варіанти: або Луцьк, або Липини. Звісно, можна воювати, відстоювати свою самостійність», – висловив свою думку сільський голова Юрій Семенюк.

Варіант другий – приєднання до Луцька. Ця перспектива громаду не радує, оскільки є сумніви в належному розподілі спільного бюджету.

Присутній на зборах голова Луцької райдержадміністрації Тарас Яковлев зауважив, що не проти розширення меж обласного центру, але це не повинно статися за рахунок самодостатніх громад, як-от Підгайцівська, Боратинська. Якщо ж, з його слів,  все ж таки постане питання приєднання до Луцька, тоді треба буде провести повноцінні громадські слухання з протоколом, з рішенням, де чітко буде зазначено, що не тільки сільський голова та депутати, а вся громада висловила свою позицію – йти далі самостійно.

Варіант третій – об’єднання кількох громад в ОТГ з центром в селі Липини.

«У нас вилучення становить 19 мільйонів, у Липин – 5 мільйонів. Тобто, ми легко можемо приєднати до себе ще декілька територій, самостійно розвиватися і дати їм поштовх. В новоствореній громаді оберуть голову, депутатів.  Якщо люди захочуть, депутати можуть ініціювати питання про перейменування ОТГ, перенесення центру чи то в Лище, чи то в Романів, чи ще куди », – пояснив Юрій Семенюк.

Однак підгайчан цікавить, хто буде в центрі громади.

«Наскільки я розумію, болючим є питання, де буде центр громади? Повірте, для вас це великої ролі не зіграє. Головне, що кошти, які сплачують місцеві підприємства та підприємці залишаться вашій території. І на цьому я би рекомендував акцентувати увагу», – висловив свої міркування голова Луцької райдержадміністрації.

Щодо конфігурації територіального об’єднання, то до його складу можуть увійти Підгайцівська ОТГ, Липинська ОТГ, Піддубцівська, Дернівська, Звірівська, Хорлупівська сільські ради.

Тарас Яковлев в коментарі «Конкуренту» повідомив, що проєкт змін до перспективного плану області має розробляти робоча група при Волинській облдержадміністрації. А затверджувати його тепер будуть на рівні міністерства.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 квітня 2023
13 березня 2023
21 листопада 2022
19 жовтня 2022
15:55
14 жовтня 2022
08 жовтня 2022
27 вересня 2022
18 липня 2022
08 червня 2022