Поділитись:

Супрун порадила, як правильно обирати білизну, яка не шкодить

П'ятниця, 07 лютого 2020, 06:58

Правильний вибір білизни позитивно впливатиме на ваше здоров’я.

Про це написала ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

За її словами, носити бюстгальтер не обов’язково, але інколи треба. Ніхто мереживну білизну чи push-ups не забороняє. Але є випадки, коли носити бюстгальтер дійсно важливо:

▪ груди великі
▪ вік 45+
▪ болить спина у грудному відділі
▪ зв’язки, які утримують молочні залози, не витримують навантаження

Тобто мова не йде про припустимість відсутності бюстгальтера. Йдеться про випадки, коли він потрібен, щоби не боліли спина, шия і не спотворювалася постава. До слова, є уже ціла індустрія товарів для жінок, які бажають інколи приховати під одягом соски. Але це вже інша історія.

Під час тренувань білизна потрібна. Якщо її не буде, то одяг, зокрема більш-менш вільний і бавовняний, може натерти соски до крові. Це стосується і чоловіків.

Амплітуда руху жіночих грудей під час тренувань, особливо бігу, значна, і це може спричиняти біль. Бігуни соски заклеюють, а от бігункам краще подбати про спортивне бра, яке щільно тримає груди, хоч і не стискає. Дослідження свідчать, що схильність жінок до певного виду тренувань чи небажання тренуватися через дискомфорт пов’язано з тим, чи добрали вони хорошу спортивну білизну, чи ні. Тобто мотивація бігати починається з ідеального спортивного бра. Без нього пробіжки швидко закінчаться.

Спортивна білизна – найбільш адекватна. Жіночі груди рухаються в трьох площинах, і амплітуда може бути значною. Більшість білизни уможливлює рух лише у вертикальній площині, що шкідливо, особливо під час тренувань.

Спортивна білизна може мати застібки, чашки, “кісточки” і також регулюватися, але не переставати бути спортивною. Рекомендації надавати перевагу спортивній білизні немає ніде. Відштовхуватися слід лише від свого фізичного та психологічного комфорту і стилю. 

Ідеальне бра має бути таким:

  • Стрічка довкола грудної клітки прилягає щільно, не ковзає при русі, але і не тісна до дискомфорту, складнощів дихання чи врізання в тіло. Стрічка має бути на одному рівні всюди довкола грудної клітки.
  • “Кісточки”, тобто металеві дужки, що підтримують форму чашки, повторюють природну форму грудей, не притискають молочні залози. Якщо дужки лежать надто далеко від грудей, вам потрібен менший розмір чашки.
  • Чашка має бути заповнена, без врізання в тіло чи порожнин. Якщо при натисканні вони провалюються, потрібен менший розмір.
  • Середина бюстгальтера між грудьми має бути на грудині, а не утворювати проміжок при русі. Якщо він є, потрібні більші чашки.
  • Бретельки можуть бути вузькі чи широкі, це не має значення навіть в розмірі F. Але вони також не мають врізатися чи спадати. Головна роль в підтримці грудей відведена стрічці, а не ним.
  • Насправді, стандартна сітка розмірів підходить далеко не всім. Тому так важко жити. 

Але є хороші новини:

Носіння бюстгальтера не викликає рак грудей. Навіть бра “з кісточками” чи поролоновими подушечками. Це – міф. Жодні настанови з профілактики раку молочної залози не кажуть: “не носіть ліфчик, бо будуть ущільнення.”

Натомість, вони кажуть: “обмежте або, краще, відмовтеся від алкоголю та куріння, підтримуйте індекс маси тіла менший за 25, та раз на 1.5-2 роки проходьте клінічне обстеження молочних залоз під час візиту до гінеколога.” Після 50-55 чи раніше – в разі обтяженого анамнезу слід проходити мамографію. Саме вона є методом скринінгу раку молочної залози.

Розмір має значення. Якщо мова йде про правильно дібраний розмір бюстгальтера. Більшість жінок носять хибний розмір чи форму, яка не підходить, що і стає причиною болю і дискомфорту. Адекватно дібрана білизна не спричиняє страждань і лише полегшує життя. Типи бюстгальтерів, їхнє призначення і тип грудей, якому вони найкраще підходитимуть, можна знайти тут: http://bit.ly/2UuZBJW

Розмір змінюється. І це привід оновити білизну. Особливих змін зазнають груди під час вагітності, лактації, після неї, та в менопаузі. Якщо вас бентежить питання, куди все поділося після лактації, то відповідь є.

Адипоцити – це клітини жирової тканини. Вони дуже пластичні. Адипоцити можуть зворотно перетворюватися на різні типи жирової тканини та навіть ставати під час лактації секреторними клітинами і утворювати молоко. Після лактації вони поступово повертаються до стану адипоцитів, при чому вони можуть стати як білим, так і бурим жиром. В клітинах бурого жиру багато мітохондрій, в яких ті жири і окислюються. Його роль – утворення тепла, коли мерзнемо. Фраза про тепло материнських грудей набуває нових біохімічних та гістологічних значень. 

Жінкам, що перемогли рак грудей, потрібна особлива білизна. Вона може підтримувати або протез, або молочну залозу після реконструкції. Належна білизна потрібна і для фізичної активності жінок, які пережили мастектомію. 

Щодня і на побачення – різні речі. Носити більшу частину дня жінкам та чоловікам варто носити білизну з білої бавовни. Щоби менше барвників, і здорова вологість. Тут не треба проводити аналогії зі спортивним синтетичним одягом, який “відводить” вологу.

Він-то відводить, але бактерій та грибків на ньому при цьому наростає багато, тому і пахне від після тренування відповідно. В разі білизни такий варіант геть не потрібен. Постійний вибір на користь синтетичних майточок підвищує ймовірність розвитку вульвовагінального кандидозу. А ось кілька годин в мереживній білизні принципово не нашкодять. Головне, щоб одяг зверху не був грубий і не тісний. Щоденні прокладки шкоди не приносять, і їх ніхто не забороняє. 

Вночі білизну можна не носити. А можна і носити як жінкам, так і чоловікам. Єдина категорія жінок, яким піде на користь відсутність майточок вночі, це схильні до вульвіту та вульвовагініту особи. Ну і, звісно, не носіть білизну, коли те подобається вам і тому/тій, з ким ви спите. 

“Сімейки” сприяють сім’ям. Кількість живих сперматозоїдів вища в чоловіків, які носять “боксери”, у порівнянні з усіма іншими моделями білизни. На людях це не вивчали, а ось в щурів (так, щурів) носіння синтетичної білизни викликало еректильну дисфункцію та нездатність до еякуляції та меншу концентрацію живих сперматозоїдів в спермі.

Сексуальна дисфункція у щурів тривала ще пів року після припинення носки “синтетичних підгузків”. Згодом подібні дані були ретроспективно отримані на людях. (Ретроспективно означає, що дослідів ніхто не ставив, а провели опитування про те, що чоловіки носили, і зробили аналізи). Не носіть синтетику, чоловіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів