Поділитись:

У Луцьку лікарі вперше пришили відрубаний палець (фото 18+)

П'ятниця, 07 лютого 2020, 17:18
У Луцьку лікарі вперше пришили відрубаний палець (фото 18+)

фото ілюстративне 

У Маневицькому районі 42-річна жінка, рубаючи дрова, випадково відрубала собі великий палець на лівій руці. У Луцькій міській клінічній лікарні згодом його пришили.

Завідувач опікового відділення, реконструктивно-відновної хірургії та хірургії китиці Роман Трач зазначив, що це перша успішна подібна операція на Волині, – пише Перший. 

Раніше подібні операції у Луцьку не робили: хворих з ампутаціями відправляли до Києва та Львова. Та нещодавно у закладі з’явився спеціальний хірургічний мікроскоп, який зробив можливим такі втручання.

Також знадобилися серйозні навички хірургів: їм довелося з’єднати кістки, сухожилля, судини та нерви.

«Працювати потрібно було нитками, тоншими за людську волосину. І це – на судині товщиною в один міліметр. Це ювелірна робота», – пояснив Роман Трач.

Загалом операція тривала понад чотири години. На третю добу після процедури пацієнтка почувається добре. Якщо реабілітація пройде вдало, 60 % функцій великого пальця вдасться відновити.

Роман Трач розповів, що успіх операції великою мірою залежить від правильного транспортування ампутованого фрагмента тіла.

Так, лікар не радить промивати кінцівки чи пальці та ні в якому разі не класти їх у воду – в такому випадку тканини розбухнуть і стануть непридатними для приживлення.

«Найпростіший спосіб – покласти ампутований фрагмент в чистий сухий поліетиленовий пакет, зав’язати його, щоб не було доступу повітря. У другий пакет налити холодної води, додати льоду. Також зав’язати його і разом з першим пакетом покласти у третій. До нього додати записку з часом ампутації. Такий примітивний спосіб може допомогти транспортувати фрагмент тіла неушкодженим», – пояснює лікар.

З його слів, також потрібно попередити медзаклад про пацієнта з ампутацією, щоб там встигли підготуватись. Пришити ампутований фрагмент можна протягом шести годин.

Увага: фото 18+

У Луцьку лікарі вперше пришили відрубаний палець (фото 18+)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів