Поділитись:

Волинським тергромадам інфраструктурну субвенцію надаватимуть по-новому

Понеділок, 10 лютого 2020, 17:46
Волинським тергромадам інфраструктурну субвенцію надаватимуть по-новому

В Україні змінили порядок та умов надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на підтримку розвитку об’єднаних територіальних громад.

Зі слів консультанта з бюджетних питань Асоціації міст України (проєкт «ПУЛЬС») Василя Грома, Кабмін вніс зміни до своєї постанови від 16 березня 2016 р. № 200 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад», змінивши її назву на «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підтримку розвитку об’єднаних територіальних громад», що відповідає сучасному стану децентралізаційної реформи – зміни адміністративно-територіального устрою держави, – інформує пресслужба регіонального представництва АМУ. 

«Окрім цих змін, передбачається надання права ОМС – розпорядникам коштів цієї субвенції – використовувати її на здійснення інших заходів, що сприяють забезпеченню населення якісними послугами та видатки, які можуть здійснюватися винятково у разі економії коштів цієї субвенції за результатами проведення процедур закупівель за іншими напрямами використання чи фактично виконаних робіт. Це, на мою думку, має зацікавити органи місцевого самоврядування до ефективнішого проведення тендерних процедур та освоєння коштів на виконання робіт», – наголосив Гром.

До речі, торік, за інформацією сайту Волинської ОДА, об’єднані територіальні громади Волині освоїли інфраструктурну субвенцію на 99 %. Для області минулоріч вона становила 126 млн 361 тис. 300 грн і її пропорційно розділили, відповідно до площі та кількості населення, між тодішніми 50 ОТГ. Загалом, громади реалізували 198 інфраструктурних
проєктів.

Окрім того, деяким ОТГ вдалося зекономити кошти, на які вони написали додаткові проєктні заявки та додатково реалізували ще 38 проєктів.

Стовідсотково освоїли кошти інфраструктурної субвенції 23 ОТГ, а 27 – це не вдалося. Рівень освоєння фінансового ресурсу у таких громадах був на рівні 96-99 %.

Невикористаними залишилися мільйон 348 тисяч 327 гривень. Але, на щастя, це лише один відсоток від загальної суми інфраструктурної субвенції з держбюджету, яку отримали 2019 року ОТГ Волині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів