Поділитись:

Погрози і блокування не вирішать проблему, – заява громради щодо перенесення Старого ринку

Понеділок, 10 лютого 2020, 17:04
Погрози і блокування не вирішать проблему, – заява громради щодо перенесення Старого ринку

Члени громадської ради при Луцькому міському голові висловили свою позицію та прийшли до висновку, що ринок треба перенести.

Про це вони говорили на позачреговому засіданні 10 лютого, – інформує пресслужба Луцькради 

Громрада напрацювала звернення до лучан, яке ми публікуємо без змін: 

Погрози і блокування не вирішать проблему, – заява громради щодо перенесення Старого ринку

"Питання перенесення лівої частини “Центрального ринку” на вулиці Глушець, 1 та створення біля Луцького замку сучасної рекреаційної зони давно назріло та почало реалізовуватися. Цьогоріч депутати Луцької міської ради прийняли рішення про припинення права постійного користування на земельну ділянку комунальному підприємству “Луцькі ринки” на вулиці Глушець, 1 й доручили провести її очищення шляхом демонтажу розміщених на ній тимчасових споруд, контейнерів та інших конструкцій.

Ми не вважаємо, що Департамент муніципальної варти Луцької міської ради виконував це доручення в ніч із 3 на 4 лютого 2020 р. ідеально, як і не вважаємо безгрішною поведінку при цьому всіх інших учасників подій, починаючи від працівників ринку, їхніх громадських та політичних союзників і до правоохоронців. Але разом із тим ми переконані, що рішення органу місцевого самоврядування повинні виконуватися на основі чинного законодавства та взаємоповаги. Натомість спостерігаємо продовження протистояння: 10 лютого 2020 р. працівники Департаменту муніципальної варти так і не змогли приступити до демонтажу металевої огорожі навколо цієї частини ринку, маючи на це всі законні права.

Тому ми, члени громадської ради при Луцькому міському голові, вкрай занепокоєні ситуацією, яка виникла довкола перенесення частини “Центрального ринку”. Закликаємо усі сторони відповідно до вимог чинного законодавства провести демонтаж металевих конструкцій. Просимо представників поліції забезпечити громадський порядок під час проведення робіт. Вважаємо за доцільне надати підприємцям, які торгують на цьому базарі, максимум сприяння для забезпечення їх новими робочими місцями в інших частинах міста, зокрема на ринку “Новий”. Особливо звертаємо увагу представників різноманітних громадських структур та окремих громадян на недопустимості використовувати цю ситуацію в якихось особистих чи політичних цілях.

Переконані, що погрози, насильство, блокування вулиць, унеможливлення проведення офіційних заходів в стінах міської ради та її структурних підрозділів, перешкоджання виконанню працівниками органів місцевого самоврядування їхніх службових повноважень не сприяють і не сприятимуть вирішенню цієї проблеми. Але вона має бути вирішена в найближчій перспективі: визначену частину “Центрального ринку” треба перенести".  

Нагадаємо, що у ніч на 5 лютого, відповідно до рішення Луцькради, співробітники муніципальної варти за допомогою спецтехніки розпочали демонтаж торговельних споруд. Проте протестувальники перекрили рух спецтехніки. Підприємцям давали час до 3-го лютого самостійно й добровільно демонтувати свої кіоски. І попереджали, якщо вони цього не зроблять, то споруди та конструкції класифікуватимуться як самочинно розміщені, а використання земельної ділянки під ці споруди – як самовільне захоплення землі, що передбачає "кримінал". 

Зранку, 5 лютого, підприємці заблокували роботу міської ради, зірвали засідання виконавчого комітету та перекрили вулицю Богдана Хмельницького, спричинивши траснпортний "колапс". Після 6 годин "облоги", вони розблокували посадовців міськради та погодилися на зустріч з очільником Волинської ОДА Юрієм Погуляйком 7 лютого.

6 лютого виконувач обов'язків міського голови Григорій Пустовіт заявив, що демонтаж незаконно встановлених торгових кіосків продовжать, адже перенесення ринку підтримує більшість лучан. Своєю чергою очільниця департаменту мунварти Юлія Сиротинська зазначила, що демонтовувати контейнери будуть таким же способом, що й був. 

7 лютого відбулася зустріч підприємців з очільник ОДА Юрієм Погуляйком.

У понеділок, 10 лютого, планувалося розпочати демонтаж паркану навколо ринку, який розміщено без дозвільних документів. Напередодні було надіслано офіційні листи у Головне управління Національної поліції у Волинській області та Луцький відділ поліції ГУНП у Волинській області щодо необхідності забезпечення безперешкодного проведення демонтажу вищезазначеної огорожі та недопущення нанесення травм працівникам департаменту муніципальної варти.

Однак працівники муніципальної варти так і не змогли розпочати демонтаж паркану, адже їм у цьому перешкоджають підприємці та невідомі особи. Відтак Луцька міська рада подала заяву до правоохоронних органів щодо перешкоджання діяльності департаменту муніципальної варти.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів