Поділитись:

Реконструкція Старого міста: що зміниться у Луцьку

Четвер, 13 лютого 2020, 15:00

У 2020 році в Старому місті планують провести роботи, які повинні пришвидшити повернення туристичної привабливості Луцька.

Відповідна нарада відбулася у четвер, 13 лютого, у конференц-залі ЦНАПу. 

Так, влада планує провести капітальний ремонт вулиці Драгоманова. Зі слів радника Луцького міського голови Ігоря Поліщука, вже розроблений відповідний проєкт та передбачено 1,7 мільйона гривень на виконання робіт. Тендер відбудеться у березні. 

"Буде знято верхній шар асфальту, а дорожне покриття відреставрують камінням, яке знаходиться під ним (під асфальтом знаходиться натуральний камінь). Також на вулиці проведуть капітальний ремонт тротуарів та встановлять освітлення", – зазначив Поліщук. 

Разом із цим влада планує відремонтувати частину вулиці Кафедральної (від перехрестя з вулиці Данила Галицького до перехрестя на вулиці Драгоманова) та комплексно покращити освітлення Старого міста в темну пору доби. Зокрема, вже замовлено проєкти та передбачено кошти на підсвітку собору Петра і Павла та лютеранської кірхи. Кірху планують «засвітити» до червня. Собор, ймовірно, пізніше – через довгу процедуру погодження проведення таких робіт. Своєю чергою на професійне освітлення замку Любарта потрібно залучити 5 мільйонів гривень. Таких грошей у місцевій казні  в 2020 році не передбачено.

Окрім цього, у міській раді вирішили віддати в пільгову оренду на 20 років занедбане приміщення, що на вулиці Кафедральній, 4.  Поліщук зазначив, що приміщення перебуває в жахливому стані й потребує «колосальних» коштів для відновлення. Тому влада планує провести конкурс з умовою, що інвестор, який «візьме» будівлю, відреставрує її, відповідно до всіх встановлених норм, та відкриє там готель, кафе, ресторан та облаштує парковку.

"А ми надамо йому приміщення в оренду на 20 років за 1 гривню в рік. Так, як зробили це з "Ротондою" ("Ротонду" надали в оренду на 10 років, – К.)" сказав Поліщук.

Також у Луцьку реконструюють вежу Чарторийських. На це залучено грантові кошти в обсязі 1 мільйон євро.

“Звичайно, цей проєкт є надзвичайно складним. Тут використовуються лише ті матеріали, що придатні для реконструкції. Для цього запрошені підрядні організації-експерти, що відразу їх оцінюють. Також оживуть наші підземелля. Частина вже розчищених підземель є під Собором святих апостолів Петра і Павла. Проводяться реставраційні роботи у підземеллях, що раніше їх бачили тільки працівники і керівництво Волинського коледжу Національного університету харчових технологій. Сподіваємося, що роботи в рамках проєкту закінчаться до кінця липня 2020 року, і в нас буде чудова туристична атракція для лучан та гостей міста”, – розповів Григорій Недопад.

Разом із цим на базі лицарського клубу "Айна Бера" створять Центр середньовічної культури. Окрім цього, планується запровдження реєстру покинутих земельних ділянок та реєстру покинутих об'єктів нерухомості. 

Ще однією локацією Старого міста може стати сквер Миколи Голованя, облаштування якого вже заплановано. А зв'язати Центральний парк імені Лесі Українки зі Старим містом хочуть, провівши капітальний ремонт дамби, яка веде від вулиці Глушець до вулиці Замкової. 

"Замовили відповідний проєкт, аби ця дамба використовувалася для спортивних тренувань та була як своєрідний зв’язок між парком та Старим містом", – зазначив Поліщук. 

Окрім цього, в Старому місті демонтовуватимуть незаконно встановлені тимчасові споруди (сараї, гаражі, паркани) та приводитимуть фасади будівель до нормального зовнішнього вигляду. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів