Поділитись:

Скільки ват бере бойлер: як визначити потужність?*

П'ятниця, 14 лютого 2020, 16:44
Скільки ват бере бойлер: як визначити потужність?*

Без комфорту і затишку не хоче і не може жити сучасне покоління. Від безлічі побутових умов залежить настрій і, головне, здоров’я. Тепла вода в будинку без перебоїв у постачанні, це одна з вимог до побуту сучасної людини. Всі багатоповерхівки та більшість приватних садиб у містах підключена до центрального водопостачання. Хоча не всі мешканці задоволені якістю обслуговування комунальних підприємств. Часті відключення гарячої води та високі тарифи на гарячу воду, а влітку ще й виконуються планово-випробувальні роботи, як наслідок - кілька місяців доводиться обходитись без гарячої води. Особливо тяжко матусям, які мають маленьких діток, літнім людям та людям з обмеженими можливостями. По за містом ситуація з цим ще складніша – немає центрального водопостачання. Але як же приємно з галасливого міста приїхати на вихідні дні в маленький заміський будиночок чи у відпустку, та не відмовляти собі в комфорті.

Різновиди бойлерів

Зараз все більше мешканців міст і сіл надають перевагу водонагрівачам. Величезний вибір, де придбати бойлер в Києві, з доставкою по Україні пропонують інтернет-магазини кліматичної техніки. Потрібно лише зробити правильний вибір, визначитись який прилад відповідає вимогам. Зараз існує кілька типів і видів: 

  • водонагрівачі накопичувальні електричні
  • бойлери комбіновані
  • бойлери непрямого нагріву

Найбільшу популярність мають серед населення накопичувальні моделі, що працюють на електриці. Вони відзначаються легкістю в користуванні,  а асортимент обсягу дозволяє кожному клієнту індивідуально вибрати необхідний варіант. Конструкція передбачає об’єм від 10 до 300 літрів для нагрівання води. 

Якщо придбати бойлер, потрібно грамотно підійти до вибору необхідної моделі. Рекомендовано враховувати кілька необхідних критеріїв:

  1. Вага і розмір агрегату
  2. Потужність ТЕНа
  3. Обсяг і товщина стінок бака
  4. Форма і особливості дизайну
  5. Тип підключення до водопроводу
  6. Кількість користувачів, на яких розрахована дана модель
  7. Термін гарантії

Габарити бойлера залежать від необхідного об’єму. Потрібно враховувати площу квартири чи будинку, те, що вода потрібна для ванної кімнати та для обслуговування кухні. Звички людей також впливають на вибір об’єму нагрівача. Головне правило – визначити потреби використання води. Важливо мати на увазі де буде використовуватись пристрій - на підприємстві, в офісі, в маленькому будиночку чи в квартирі, скільки осіб буде користуватись гарячою водою. Для домашнього побуту найбільшою популярністю користуються бойлери об’ємом 100 літрів.

Потужність бойлера

За потужність бойлера відповідає нагрівальний елемент - ТЕН. Чим він потужніший, тим швидше він нагріває воду. Але підібрати потрібну потужність не так і просто. Стандартна потужність ТЕНу водонагрівачів  1,5 – 2,5 кВт/год. Наприклад, для нагріву 15 літрів води до температури 60° достатньо 1-1,5 кВт/год. та 1-1,5 години часу. 100 л води можна нагріти за 3,5 - 5 годин – ТЕНом потужністю 2 -3 кВт/год. Враховуйте і те, що зимою потрібно більше часу на нагрів води, ніж влітку, адже вода по трубах надходить до бойлера взимку набагато холодніша. Точні дані потужності конкретної моделі можна взнати в інструкції до водонагрівача.

При виборі потужності ТЕНу, беріть до уваги що на будинок виділяється 7- 10 кВт в однофазній схемі. Якщо бойлер надто потужний, то буде вимикатись електроенергія, так як спрацьовувати автомат захисту. 

Характеристика бойлерів

Матеріали для виготовлення бойлерів, це нержавіюча або емальована сталь. При виборі матеріалу дивіться на гарантію виробника і вибирайте матеріал з великим гарантійним терміном. 

Накопичувальні водонагрівачі за формою виготовляють круглі, плоскі і квадратні. Якщо потрібно прилаштувати обігрівач в нішу, то краще придбати прямокутну чи квадратну модель. Круглі моделі простіші у виробництві і тому дешевші за ціною. Сучасні розробки моделей мають досить широкий спектр і розраховані на  задоволення потреб самих вибагливих користувачів. Не забувайте, що при виборі водонагрівача потрібно враховувати міцність стіни, де буде він кріпитись та надійність проводки. 

Існують сухі і мокрі типи ТЕНів. Відмінність сухого ТЕНу полягає в тому, що він нагріває воду без контакту з нею. Ця технологія новіша та безпечніша. Користь полягає в тому, що навіть не дуже якісна вода не шкодить та не впливає на термін слугування ТЕНу. Дуже важливим є те, що такий ТЕН не потрібно чистити та вірогідність короткого замикання знижується до мінімуму. Щоб визначитись, який бойлер з сухим ТЕНом придбати пропонується розглянути варіанти класифікації:

  1. ТЕНи, в колбі яких знаходиться повітря.
  2. Колби з маслом
  3. Колба наповнена білим піском

Якщо ви надасте перевагу колбі з маслом, то вона дасть змогу деталі скоротити свої енергетичні витрати. Колба наповнена піском має перевагу в тому, що вона має більш довготривалий термін слугування і заміна наповнювача має незначні витрати. 

Водонагрівачі з мокрими ТЕНами контактують безпосередньо з водою. Пряма взаємодія  ТЕНа з рідиною приводить до утворення накипу на ній та корозії даної деталі, тому є потреба в частому обслуговуванні такого приладу. Не зважаючи на це вони мають і такі переваги, як цінова політика. Такі прилади дешевші в рази. 

Надрукувати
мітки:
коментарів