Поділитись:

Протестували курячі стегенця відомих марок: серед них – волинський виробник

Субота, 15 лютого 2020, 20:00
Протестували курячі стегенця відомих марок: серед них – волинський виробник

Експерти "Центру експертиз ТЕСТ" протестували курячі стегна відомих торгових марок, серед яких – волинський виробник ПАО "Володимир-Волинська птахофабрика" із торговою маркою "Чебатурочка".

Про це пише УНН з посиланням на результати дослідження.

Для аналізу були відібрані зразки наступних брендів:

  • "Наша Ряба"
  • "Гаврилівські курчата"
  • "Знатна курка"
  • "Чебатурочка"
  • "Славне курча"

Всі вони, за винятком "Славне курча", були закуплені в супермаркетах в запакованому вигляді. Курячі стегенця "Славне курча" експерти придбали на ринку.

Продукцію перевірили за різними показниками, передусім, щодо її безпечності. Також оцінили, наскільки правильно оброблене м'ясо. З урахуванням результатів перевірки в лабораторії, органолептичної оцінки, а також зауважень щодо маркування та пакування, були виставлені загальні оцінки.

Маркування та упаковка

Упаковка різних частин курячого м'яса сьогодні приблизно подібна. Найнадійнішим варіантом є упаковка із застосуванням захисних газів ("Наша Ряба"). Також є пінопластові піддони, обгорнуті плівкою. На ринку м'ясо продається і зовсім без упаковки – на вагу. Це найгірший варіант з гігієнічної точки зору.

Лабораторні дослідження

Головне питання, яке хвилює споживачів: чи є в курячому м'ясі гормони й антибіотики? Ці параметри перевірили насамперед. Щодо антибіотиків м'ясо тестували на наявність хлорамфеніколу, цинкбацитрацина і з'єднань тетрациклінової групи. Їх не повинно бути в м'ясі. Так само, як і гормонів, серед яких перевіряли м'ясо на вміст 3 з'єднань (діетілстільбестрол, естрадіолу 17-бета, тестостерону). Ні гормонів, ні антибіотиків, ні мікотоксинів (афлатоксину В1) в курячому м'ясі виявлено не було.

Мікроорганізми

Другий напрямок показників безпеки – це мікробіологічні. На цьому етапі м'ясо досліджували на вміст мікроорганізмів (МАФАМ). Їх не повинно бути більше 5х105 КУО в 1 г для фасованої продукції. Чотири зразки не пройшли перевірку: перевищення було зафіксовано в "Знатна курка", "Гаврилівські курчата", "Славне курча" і "Чебатурочка".

Другий показник потішив: сальмонели не було ні в одному зразку.

Дельвотест

Дельвотест оцінює наявність будь-яких речовин, що перешкоджають зростанню мікроорганізмів (зокрема, різних антибіотиків, дезінфекційних та антибактеріальних речовин). Експерти включили цей параметр в дослідження, щоб розвіяти/легалізувати міф про те, що несвіже м'ясо курки промивають у хлорці перед продажем. У даному випадку нічого подібного виявлено не було.

Маса продукції

Згідно з нормативами при масі нетто до 1 кг допускається відхилення в - 15 г, якщо маса більше, то -1,5% від маси. В 1 з 5 зразків відхилення було більше, ніж допустимо. Це "Гаврилівські курчата", де різниця з заявленою масою становила близько 58 г.

Вміст вологи

Ще одним пунктом випробування була перевірка на вміст вологи (води). Згідно з довідковими даними, вміст вологи в курячому м'ясі досягає 69-74 % і може бути вище приблизно до 7 %, якщо після забою застосовується водяне охолодження (на сьогодні саме так і охолоджується м'ясо). За отриманими цифрами, всі зразки в межах норми.

Органолептична оцінка

Сире м'ясо в буквальному сенсі не дегустували, а проводили його уважний товарознавчий огляд. Особливу увагу приділили правильній обробці. За вимогами стандарту (ДСТУ 3143: 2013) стегно повинно являти собою частину тушки, що складається зі стегнової кістки з прилеглим до неї м'ясом. Тому вимоги до продукту такі:
• поверхня чиста, суха, але не обвітрена;
• колір м'яса – блідо-жовтий з рожевим відтінком;
• ніяких синців, згустків крові, інших кісток, крім стегнової;
• без стороннього запаху.
Саме таким має бути якісне охолоджене м'ясо.

Без зауважень щодо органолептики тільки марка "Наша Ряба". Недоліки були у "Чебатурочки" – невеликий шматочок кістки і стегенця різної величини.

Більш суттєві зауваження до "Гаврилівських курчат" (занадто багато шкури, слизька поверхня і сторонній запах), "Знатна курка" (невеликий шматочок кістки, синюшний колір поверхні) і "Славне курча" (м'ясо погано знекровлене, є згустки крові, м'ясо відстає від кістки).

Ціна та якість

За результатами порівняльного тестування курячих стегенець, загальну оцінку "відмінно" отримала тільки одна ТМ "Наша Ряба". Вартість 1 кг стегенець даної ТМ становить близько 71 грн.

Решта отримали загальні оцінки "погано". Їх, передусім, підвела мікробіологія – у всіх зразків зафіксовано перевищення загального мікробного числа.

Експерти також звернули увагу, що вартість 1 кг стегенець ТМ "Славне курча" (купленого на ринку) становить майже 79 грн. Це на 8 грн дорожче, ніж вартість 1 кг "Нашої Ряби". Даний факт розвіює популярний в Україні міф, що на ринку дешевше.

Протестували курячі стегенця відомих марок: серед них – волинський виробник

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів