Поділитись:

Нова міграційна політика в Польщі: що зміниться для українців

Субота, 15 лютого 2020, 19:32

Польща залишається однією з найбільш привабливих для українських трудових мігрантів країн Євросоюзу. За оцінками Національного банку Польщі, на території країни проживає і працює близько 900 тисяч заробітчан з України. Ситуація з працевлаштуванням в країні прогнозовано покращується, разом із рівнем життя та зарплат.

Про це пише VSETUTpl.com.

Так, з 2020 року мінімальна оплата години праці в Польщі становить 17 злотих брутто (понад 110 грн), а мінімальна зарплата – 2,6 тис. злотих брутто (майже 17 тис. грн). До 2024 року, за прогнозами уряду, мінімальний місячний заробіток в Польщі може зрости навіть до 4 тис. злотих брутто (26 тис. грн). До того ж, у Євросоюзі активно обговорюють можливість встановлення єдиної мінімальної зарплати для всіх країн-членів союзу на рівні не менше 60 % від середньої. 

Польща визнає, що потребує іноземних трудових мігрантів, більшість з яких досі становлять українці. Уряд країни готовий ще більше сприяти працевлаштуванню на польських фірмах заробітчан-іноземців. Однак він також зобов’язаний захищати від безробіття власних громадян. Таких, за останніми даними, в країні налічується близько 850 тисяч.

Які законодавчі зміни з метою покращення ситуації з працевлаштуванням в країні хочуть запровадити в Польщі – дізнаєтесь далі у нашій статті. 

Працевлаштування в Польщі в 2020 році. Що зміниться для українців

Польський уряд працює над розробкою та затвердженням нових засад міграційної політики в країні. Основний акцент ставлять на зменшення рівня безробіття серед поляків, а також ефективніший розподіл робочих рук між регіонами та спеціальностями. Разом з тим, іноземним працівникам не варто очікувати на спрощення процедури найму на довготривалу роботу в Польщі. 

Про це власному кореспондентові видання “Укрінформ” розповів заступник директора департаменту міністерства сім’ї, праці та соціальної політики Польщі Мірослав Пшевозьнік.

З його слів, нові засади розроблятимуть 3-4 місяці, після чого їх має затвердити уряд. Ймовірно, зміни до польського законодавства набудуть чинності впродовж наступних шести місяців.

Як пояснив представник міністерства, нова міграційна політика Польщі базуватиметься на чотирьох основних принципах. Перший з них – це захист польського ринку праці, в тому числі від безробіття. Як наголосив Мірослав Пшевозьнік, рівень безробіття в країні зараз становить 5,2 %. В Польщі зареєстровано 850 тисяч осіб, які ніде не працюють. Разом з тим, безліч з них – це студенти, які не відповідають класичному визначенню безробітних. 

Другий принцип, зі слів урядовця, – це взаємозамінність працівників, особливо у дефіцитних спеціальностях. Третій, натомість, встановлює циркулярність перебування іноземних трудових мігрантів в Польщі.

“Не може бути мови про тривалі терміни працевлаштування в Польщі –  лише обмежені”, – наголосив Пшевозьнік і додав, що для довготривалого працевлаштування в Польщі іноземці й надалі повинні будуть отримати документи на постійне проживання. 

А останнім, четвертим, принципом міграційної політики Польщі представник уряду назвав заповнення прогалин у тих регіонах, де є нестача робочої сили. З його слів, раніше понад 70 % трудових мігрантів з України активно шукали роботу у Варшаві та її околицях. Проте зараз ситуація суттєво змінилась – у Мазовецькому воєводстві працює всього не більше 35 % українських заробітчан. 

Мірослав Пшевозьнік також навів актуальну статистику щодо працевлаштування українців у Польщі. Так, з його слів, впродовж 2019 року Польща видала 130 тисяч дозволів на сезонну роботу в країні, а це на 5 тисяч більше, ніж у 2018 році. 98 % дозволів надали громадянам України. Загалом польські відомства впродовж 2019 року видали іноземцям 1,6 млн дозволів на працевлаштування терміном до шести місяців, що на 100 тис. більше, ніж у 2018-му році (91 % з них –  для українців). Окрім цього, у 2019 році на 80 тисяч дозволів більше було видано тим, хто планував працевлаштуватись в Польщі на тривалий період (до трьох років на підставі візи).

Польський посадовець підсумував, що пік зростання видачі дозволів на працевлаштування – в кільканадцять разів –  спостерігався в Польщі з 2014 по 2018 рр. У 2020 році польський уряд не очікує на значне зростання кількості трудових мігрантів з України, однак й не передбачає зменшення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів