Поділитись:

Луцька фірма "засвітилася" в розслідуванні НАБУ щодо Онищенка

Четвер, 30 червня 2016, 21:22

В одній з трьох газодобувних фірм, які фігурують у розслідуванні НАБУ щодо угруповання Олександра Онищенка, партнерами нардепа виступають структури з групи покійного Ігоря Єремеєва.

У поданні керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького до парламенту щодо притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності фігурують багато компаній. Зокрема, вказано, що Онищенко має "повний контроль над діяльністю" підприємств ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ Фірма "Хас" та ТОВ "Карпатнадраінвест", які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", – повідомляють "Наші гроші".

До складу засновників вказаних фірм входять різні фізичні та юридичні особи, які за даними НАБУ представляють Олександра Онищенка, його матір Інессу Кадирову та довірену особу нардепа Валерія Посного. Разом з тим окремі співзасновники представляють інтереси інших угруповань, чиї представники не вказані у прокурорському поданні Холодницького.

Зокрема, засновниками ТОВ Фірма "Хас" станом на 29 червня у ЄДРПОУ вказані:

  • Олександр Онищенко (16% статутного капіталу);
  • "Ведестіма трейдінг лтд" (Кіпр, 10%), представником фірми є Валерій Посний;
  • "Остексперт лімітед" (Кіпр, 24%), від імені фірми діяла Кадирова;
  • "Баладор трейдінг лімітед" (Кіпр, 16,6%), з іншої судової справи відомо, що цю фірму представляв "Діамантбанк" Давида Жванії. Своєю чергою, прізвище Жванії згадується у поданні Холодницького – йому Оніщенко позичав $6,5 млн;
  • ТОВ "Думкам – реєстр" (16,6%), фірма прописана у Луцьку на вул Дубнівська, 23 разом з ТОВ "Континіум-укрнафто-ресурс" з групи "єремеєвців". Основним засновником та директором "Думкам-реєстру" є Тетяна Машеровська (не фігурує у поданні), але вона є міноритарним акціонером "Банку інвестицій та заощаджень" "єремеєвської" групи. Також співзасновниками "Думкаму" є фінансовий аналітик групи "Континіум" Віталій Запотоцький і ще одна міноритарна акціонерка "БІЗ" Світлана Юраш;
  • "Наваріс лімітед" (Кіпр, 16,8%), у відкритих джерелах немає згадок за таку компанію, проте відомо про "Навартіс лімітед" (різниця в одну букву "т" у першому слові назви). Ця компанія раніше володіла фірмою "Техпроект" і за даними "BusinessNewEurope" власником офшору був Олександр Кацуба, нещодавно затриманий у справі про розкрадання бензину у "Нафтогазі України".

За попередніми даними, в результаті викритої газової схеми, організованої нардепом Онищенком, державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн.

Вищезгадані три фірми є партнерами державного "Укргазвидобування" у договорах спільного видобутку газу. Їх звинувачують у продажу газу за дуже дешевими цінам іншим фірмам із групи Онищенка. Відтак "Укргазвидобування" втрачало прибуток від такої діяльності приватних партнерів, які виводили прибуток через "прокладки".

Онищенко вже заявив, що збирається поїхати на тренування до Відня, але обіцяє повернутися до 6 липня, коли парламент може розглянути питання про позбавлення його недоторканності. Нардеп бере участь у літніх Олімпійських іграх з кінного спорту (конкур).

Нагадаємо: Ігор Єремеєв, з представниками якого Онищенко має справи у "Фірмі Хас", торік загинув, впавши з коня.

Надрукувати
мітки:
коментарів