Поділитись:

У нас буде ставати спекотніше: кліматологи про погоду в Україні

Вівторок, 18 лютого 2020, 14:27
У нас буде ставати спекотніше: кліматологи про погоду в Україні

Вчені-кліматологи, наукові співробітниці Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краковська та Віра Балабуха пояснюють причину аномально теплої зими в Україні.

Розмову з науковцями публікують Тексти.

«В Україні суттєво змінюється термічний режим, режим зволоження, вітру. Ріст температури помітний протягом усього року, а найбільше – взимку та влітку. З кінця 90-років в Україні не було жодного, що називається, холодного року. Середня температура за рік була вищою за норму. З 2007 року річні аномалії перевищили півтора градуса, а в окремі роки – навіть два.

Загалом, згідно з даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) в регіоні, до якого належить і Україна, одні з найвищих темпів зростання температури у світі за останні тридцять років. Середня за рік температура зростала в 3,5 рази швидше, ніж у середньому по планет», - констатує Віра Балабух.

Підвищення температури призвело до зміни тривалості сезонів – холодний період і зима стали значно коротшими і теплішими, а теплий період та літо більш тривалими і спекотними. Суттєво зросла кількість спекотних днів та тривалість спекотного періоду. Змінився і режим опадів. Взимку при високих температурах все частіше випадає дощ, а не сніг. Тому стійкого снігового покриву немає не лише на півдні країни, а й у північних областях.

Влітку висока температура повітря при наявності вологи сприяє утворенню потужних конвективних хмар (такі хмари утворюються шляхом конденсації водяної пари в повітрі, що підіймається і охолоджується – ред.), з яких випадають сильні зливи, град, формуються небезпечні шквали, а іноді й смерчі. Оскільки зливові опади дуже локальні, то все частіше виникає ситуація, коли в одному місті випадає за декілька годин одна-дві місячних норми опадів, а поряд їх взагалі може не бути. Тому дефіцит опадів і посухи також стали типовим явищем сьогодення, пояснює науковець.  

Віра Балабух розповідає, що у 2019 році річна температура була вищою від норми більше ніж на 2 градуси. Червень був найтеплішим з кінця 19-го століття майже на всій території України. Характерною рисою 2019 року стала не лише аномально висока температура протягом року, а й дефіцит опадів. Максимальна тривалість періоду без опадів сягала понад 75 днів. Це майже два з половиною місяці. І все це відбувалося за дуже високих температур.

Науковець каже, що у західній частині України підвищення температури було більш відчутним. Відмінність від норми склала у 2019 році 2,4 і більше градусів.

«Наші методи прогнозування побудовані на статистичних методах минулого. Тоді система знаходилася в сталому стані, і ми могли прогнозувати з більшою ймовірністю. Наразі ми маємо систему, яка змінюється дуже швидко. Буквально кожний рік ми маємо щось нове.

Звичайно, у нас буде ставати дедалі спекотніше. Осінь має всі шанси подовжитися аж до Нового року, а, можливо, й далі. Водночас, березень у нас може бути холоднішим за норму. Як не крути, але зимою у нас короткий день, ми охолоджуємося. Оцей максимум охолодження тепер переважно припадає на березень», - додає Світлана Краковська.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів