Поділитись:

П'ятірка українських стартапів, які відомі у всьому світі

П'ятниця, 01 липня 2016, 08:14
На міжнародних ринках працюють сотні компаній з українським корінням, які змогли здобути собі світове ім'я. Еспресо розповідає про декотрі з них.

DepositPhotos

Це сервіс-посередник між продавцями й покупцями якісних фотографій, векторних зображень та відеороликів. Міжнародний фотобанк заснував Дмитро Сергеєв у 2008 році. За словами підприємця, на запуск проекту він витратив більше мільйона доларів. Втім, компанія досягла успіху вже через три роки: її дохід складав 6 млн доларів, а вартість сягнула 100 млн доларів.

Сьогодні DepositPhotos входить у п'ятірку найбільших фотобанків світу: його використовують у 192 країнах, сервіс підтримує 20 мов. Головний офіс компанії у Нью-Йорку, є команда розробників і в Києві.

Чому фотобанк швидко досяг успіху? На думку засновника, через те, що всі знали попередній проект команди – DepositFiles. Крім того, на відміну від інших, компанія одразу видавала гонорари фотографам за завантаження фотографій – тому швидко наповнила свою базу. Саме на купівлю фотографій компанія і витратила мільйон з початкових коштів, на зарплатню і аренду офісу пішло лише 150 тисяч доларів.

Terrasoft

IT-компанія Terrasoft – відомий виробник CRM-систем (від англ. Customer Relationship Management). Це програмне забезпечення допомагає підприємствам організувати взаємодію з їхніми клієнтами, автоматизувати процеси, оптимізувати маркетинг, а також зберігати історію спілкування з клієнтами, щоб покращити їхнє обслуговування.

Заснували Terrasoft 15 років тому Катерина Костерева та Олександр Попов. Спочатку компанія розробляла програмне забезпечення, розраховане на невеличкі фірми. Проте з часом Terrasoft створила системи і для масштабних корпорацій. Крім програмних продуктів, компанія займається автоматизацією підприємств та консалтингом.

Зараз компанія є одним з провідних лідерів галузі на ринку СНД. Окрім України та Росії, Terrasoft має офіси в Латвії, США та Британії. Продукт компанії постійно отримує різні міжнародні нагороди.

TemplateMonster

TemplateMonster заснували в Миколаєві в 2002 році. Спочатку це була студія веб-дизайну, а потім в компанії прийняли рішення створити макети сайтів на продаж для веб-розробників, компанії та будь-які приватні особи, які хочуть створити собі сторінку в мережі.

В ті роки ніхто в Україні ще не уявляв собі, що сайти можна створювати за шаблонами – поняття template (шаблон) увійшло у вжиток значно пізніше. Тому компанія з самого початку стала першою на ринку і стрімко розвивалася. За словами гендиректора Давида Брауна, за перші три роки TemplateMonster збільшилася в 30 разів.

Не дивно, що в конкурентів, які з'явилися пізніше, не було шансів: у той час, як вони пропонували по 10-20 шаблонів, у TemplateMonster їх були десятки тисяч.

У 2013 році компанію продали американським інвесторам, проте вони зберегли чинних керівників на своїх посадах.

Сьогодні TemplateMonster входить у трійку світових виробників веб-рішень для сайтів, кількість проданих макетів перевищує 1,5 млн, і щодня її сайт відвідують понад 5 мільйонів осіб з різних країн світу. Офіси компанії розташовані в Миколаєві, Києві та Львові.

Petcube

Українці успішні не лише в розробці програмного забезпечення, але й так званого "заліза" - hardware. Один з найвідоміших таких проектів – Petcube. Компанія досить молода: її створили в 2012 році Олександр Нескін, Андрій Клен та Ярослав Ажнюк. Успіх прийшов з найпершим приладом, який розробив Petcube: невеликий куб для спостереження і гри з домашніми тваринами.

Куб має веб-камеру, динаміки, мікрофон та лазерний промінь. Власник приладу за допомогою смартфону через інтернет може керувати кубом – спостерігати за домашньою тваринкою, розмовляти з нею та грати лазерним променем.

Ідея українських розробників одразу ж отримала "ангельські інвестиції", а також понад 250 тисяч доларів на платформі для збору коштів стартапами Kickstarter.

У 2014 році Petcube здобув звання найкращого hardware-стартапу Європи у конкурсі Europas і з того часу є визнаним технологічним лідером на міжнародному ринку. Компанія має представництва у Сан-Франциско, Шеньчжені та Києві, кількість проданих нею приладів вимірюється тисячами.

Grammarly

Про цей сервіс українці знають мало, проте він дуже відомий за кордоном. Заснували Grammarly два киянина Олексій Шевченко та Максим Литвин у 2007 році.

Це програмне забезпечення відстежує в англомовному тексті граматичні та синтаксичні помилки і неправильні вирази, а також виправляє їх із необхідними поясненнями.

Звісно, йдеться про ті помилки, які не помічає Word та інші граматичні сервіси. Також сервіс вміє перевіряти тексти на плагіат. Використовувати його можна як онлайн, так і встановивши додаток у Word.

Сьогодні Grammarly має близько 10 мільйонів користувачів з різних країн, а також понад 700 контрактів з провідними компаніями та університетами світу. Офіси компанії розташовані в Києві та Сан-Франциско.

Надрукувати
мітки:
коментарів