Поділитись:

Вперше за 120 років: на Волині цьогоріч повені не буде

Середа, 19 лютого 2020, 23:08

Аномально тепла зима на Волині негативно позначилась на формуванні весняного водопілля. Така ситуація загрозлива для водойм області за умов спекотного та сухого літа.

Як ідеться на сторінці Волинської ОДА у Facebook, про таку ситуацію станом на 19 лютого 2020 року повідомила заступниця начальника Волинського центру з гідрометрології Людимила Кващук під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка відбулась під головуванням заступника голови ОДА Олександра Троханенка.

За її словами, упродовж 2019 – 2020 на річках Волинської області склались вкрай несприятливі гідрометрологічні умови через відсутність талих вод, які щороку підживлювали водойми нашого регіону. Тому зараз водність річок області – нижча від середньої норми. Поточний рівень води в річках більш ніж на 1-2 метри нижчий за відмітки заплави, окрім річок Прип’ять та і Стохід – там менше метра.

«Щодо Світязя – на сьогоднішній день рівень води в озері складає 102 см. Він підвищився на 10 см у порівнянні з грудневими позначками 2019 року. Цьому сприяли значне зниженням температур, випаровуваності та значні опади, які покращили ситуацію», – повідомила Людмила Кващук.

В.о. начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук доповів, що на сьогодні жодна з річок області не вийшла на заплаву та має достатній запас – від 40 см у річки Стохід і до 2 метрів у річках Стир і Західний Буг. «В таких умовах вперше за історію спостережень весняної повені – не буде. Разом з тим, враховуючи кліматичні зміни, не виключені паводки, які можуть спричинити локальні опади», – наголосив посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03