Поділитись:

Обсервація і майбутнє літака: ТОП-12 запитань про евакуацію з Китаю

Четвер, 20 лютого 2020, 15:03

У міжнародному аеропорту Харкова приземлився літак із 94 особами, які прибули спецрейсом з Китаю. Чимало українців висловлюють побоювання через ймовірність поширення коронавіруса. 

Тож оперативний штаб Уряду з питань запобігання занесенню та поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, підготував дав відповіді на запитання, які хвилюють наших громадян. Про це пише Урядовий портал.

Що відбувається зараз? 

Літак прилетів. Усі пасажири, члени екіпажу та супроводжуючі особи почуваються добре, жодних симптомів гострих респіраторних інфекцій не мають. 

Де люди зараз?

Їх готують до обсервації. Наразі усі евакуйовані, екіпаж літака та супроводжуючі особи проходять огляд медиків. Далі спеціальним транспортом ДСНС України у супроводі та під охороною поліції вони будуть доправлені на територію медичного центру Національної гвардії України «Нові Санжари» у Полтавській області.   

Кого саме евакуювали?

45 українців. Серед них сім’я з 8-річним сином, молода пара, 20-річні студенти. Крім цього, після 2-тижневої обсервації додому до своїх країн також повернуться 27 іноземців.

Як відбуватиметься обсервація? 

14-денний термін посиленого медичного спостереження у спеціально відведеному місці. Люди забезпечені всім необхідним. Як евакуйовані, так і персонал забезпечені спеціальними засобами індивідуального захисту. Посилена охорона та цілодобовий нагляд лікарів. 

Які умови обсервації?

Усі евакуйовані громадяни, екіпаж та супроводжуючі особи розміщені в індивідуальних приміщеннях із належним рівнем комфорту для проживання. 

Відходи будуть утилізовані в спеціальний спосіб, вони не будуть потрапляти у загальну каналізацію. Самі каналізаційні стоки в обов’язковому порядку будуть знезаражені. 

Що з персоналом об’єкту?

Персонал, який раніше працював у закладі  «Нові Санжари», вивезли з об'єкту. Ніхто з них не контактуватиме з розміщеними в обсервації особами. У складі групи, яка буде розміщена в обсервації, є і лікарі, і медперсонал, і технічні спеціалісти для ґарантування належного перебування і безпеки людей.

Чи готові медзаклади країни?

Заклади по всій Україні готові, за потреби, надавати необхідну допомогу. Полтавська та Харківська області забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту, медикаментами. Персонал підготовлений. У закладах є відповідне обладнання та індивідуальні бокси. 

Що буде після обсервації?

Українці, які не матимуть симптомів захворювання, повернуться додому. Іноземні громадяни також повернуться до своїх країн після успішного проходження 14-денної обсервації.

А якщо в когось із людей погіршиться самопочуття?

На локації 24/7 перебувають лікарі. Вони забезпечені усім необхідним та готові надати необхідну допомогу. Окрім цього, поряд постійно чергуватиме машина екстреної допомоги.

А якщо в когось виявиться підозра на коронавірус?

Термін перебування всіх інших евакуйованих людей подовжиться ще на 14 днів з моменту ізоляції пацієнта, у якогобуде підозру на вірус.

Що буде з літаком, який здійснив евакуацію?

Літак пройде обробку санітарно-епідеміологічної служби. На літаку замінять також фільтри системи кондиціонування. Після дезінфекції і технічних робіт літак буде готовий до подальшої роботи.

Яка ситуація в Україні? 

Жодного випадку хвороби, спричиненої коронавірусом, в країні не зареєстровано. У понеділок минуло 14 днів відтоді, як останній прямий регулярний авіарейс із Китаю приземлився в Україні. Інкубаційний період для появи COVID-19 у людей, які були на бортах прямих рейсів, завершено. Наші епідеміологи впродовж інкубаційного періоду зв’язувалися з пасажирами – вони здорові.

Нагадаємо: раніше літак з евакуйованими українцями зробив кілька десятків кіл над Харковом, адже його планували посадити там. Але через погодні умови, зокрема туман, не посадили. Потім він дозаправився у Борисполі

Згодом Володимир Зеленський повідомив, що евакуйовані житимуть у закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових СанжарахВідео з борту літака з евакуйованими дивіться ТУТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ У СПЕЦТЕМІ: Небезпечний вірус із Китаю

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
14 березня 2024
02 березня 2024
12 січня 2024
06 січня 2024
19 грудня 2023
13 грудня 2023
06 грудня 2023
30 листопада 2023
29 листопада 2023