Поділитись:

Безпліддя: луцький лікар розповіла, де шукати причини

Неділя, 23 лютого 2020, 20:00

Попри поширену думку, що причини безпліддя слід шукати найперше в організмі жінки, насправді дуже часто ця проблема поєднана. Тобто причини проблем із вагітністю можуть бути пов’язані зі станом здоров’я як жінки, так і чоловіка.

Про це йдеться у матеріалі Інформаційного агентства Волинські Новини.

«Нерідко ми обстежуємо жінку на предмет безпліддя, знаходимо проблему, але паралельно виявляємо причину і у чоловіка. Взагалі у 30-40% пар проблема комбінована, – каже фахівець. – Буває так, що у жінки ще немає дітей, а у її чоловіка є. І ось часто в таких ситуаціях причину безпліддя шукають тільки в жінки. Але той факт, що чоловік має дітей, не означає, що у нього не можуть виникнути певні проблеми із репродуктивним здоров’ям. Можуть бути інфекції, проблеми із простатою, інші захворювання, які перешкоджають нормальному сперматогенезу», - розповідає акушер-гінеколог відділення малоінвазивної хірургії Луцької міської клінічної лікарні Інна Бугайчук.

Медики класифікують безпліддя на первинне, вторинне і абсолютне. Первинне – якщо жінка до 35 років не завагітніла жодного разу, тобто взагалі не було факту вагітності. Вторинне безпліддя визначається, якщо жінка вагітніла, але не виношувала дитину. Це може бути і позаматкова вагітність, і викидні. Часто буває, що така жінка уже має дітей, але знову завагітніти не може. Якщо пара, у якій жінці до 35 років, протягом року жила регулярним статевим життям, намагалася зачати дитину і вагітність не настала, тоді ставиться діагноз непліддя. Після 35 років цей період скорочується до шести місяців.

«Тобто якщо до 35 років жінка не намагалася завагітніти і після 35 років протягом шести місяців їм з чоловіком не вдається завагітніти, тоді уже потрібно звертатися до лікаря для з’ясування причини», – пояснює Інна Бугайчук.

Однією з найпоширеніших причин безпліддя є ендокринні проблеми. «Гормональні порушення зустрічаються дуже часто», – наголошує лікарка.

«Нерідко дівчатка переносять від мами і бабусі таке захворювання, як склерополікістоз. Наприклад, бабуся або мама хворіли, їм вдалося пролікуватися, але у дочки або внучки ця проблема може повторитися, – зауважує Інна Бугайчук. – Тому ще в підлітковому віці треба звернути увагу, коли дівчинка починає розвиватися, коли у неї з’являються місячні. Якщо місячні з’являються пізно, у 15-16 років, то це має бути сигналом для мами, щоби звернутися до гінеколога. Нині нормою стали ранні місячні – переважно в 11-12 років. Ще кілька років тому нормою було 13-14 років».

Варто зауважити: якщо у період дозрівання дівчинка починає надто швидко набирати вагу або з’являється надмірне оволосіння, тобто якщо воно відбувається за чоловічим типом і волосся росте у нетипових для жінки місцях, тоді так само треба звертатися до дитячого гінеколога або ж до ендокринолога.

Також існують й анатомічні причини безпліддя. Йдеться про структурні зміни в маткових трубах і в порожнині матки.

«Запліднення відбувається не у матці, а у матковій трубі, де зустрічаються яйцеклітина і сперматозоїд. Але в матковій трубі можуть бути спайки внаслідок перенесених венеричних захворювань, запальних процесів, може бути така анатомічна зміна у зв’язку з оперативними втручаннями. У трубі може накопичуватися рідина, відтак вона стає дефективна і яйцеклітина зі сперматозоїдом не можуть зустрітися тільки внаслідок трубного фактору, – каже спеціаліст. – Перевірити це можна шляхом метросальпінгографії або діагностичної лапароскопії. Але хірургічний метод обстеження застосовується вже тоді, коли інші фактори виключені».

На здатність завагітніти суттєво впливає спосіб життя майбутніх батьків, особливо жінки. Згубно діє на жіноче здоров’я нездоровий і недостатній сон, перевтома, стреси, робота з небезпечними речовинами. Важливу роль відіграє і емоційне благополуччя в сім’ї. Мовляв, коли все гаразд у стосунках, коли подружжя живе у повній гармонії, тоді й гормональні порушення трапляються рідше.

«Є така проблема, як гіперпролактинемія. Гормон пролактин виділяється, коли жінка годує груддю. І коли є порушення психогенного характеру, стресовий фактор, то рівень пролактину стає надто високий, – роз’яснює акушер-гінеколог. – Зазвичай це ніяк не проявляється, крім того, що жінка може сама собі обстежити груди і подивитися, чи не виділяється молозиво. Якщо воно виділяється, тоді можна спокійно ставити діагноз гіперпролактинемія. І поки рівень пролактину не буде в нормі, вагітність не наступає».

Інна Бугайчук наголошує: аби вагітність наступила, потрібно провадити здоровий спосіб життя, займатися фізкультурою. Бодай 30 хвилин на день слід приділити фізичним навантаженням.

«Важливо, аби жінка багато рухалася. Варто відвідувати тренажерний зал, басейн, можна бігати, займатися гімнастикою, фітнесом або просто регулярно робити ранкову зарядку, багато ходити. Кому що подобається, – наголошує медик. – Фізичні навантаження підвищують циркуляцію крові. Застій у малому колі кровообігу – це дуже погано. А у багатьох нині сидячий спосіб життя, постійна робота за комп’ютером».

Бувають проблеми із вагітністю і у так званих фітоняшок, які обмежують себе в раціоні, сидять на білковій дієті, худнуть. Адже для правильного функціонування основного жіночого гормону естрогену в організмі жінки повинна бути достатня кількість жирової тканини.

«Якщо низький рівень жиру, то рівень естрогенів знижується і піднімається чоловічий гормон тестостерон. Тоді можуть бути порушення менструального циклу, можуть бути нерегулярні місячні, раз на два-три місяці. Відтак вкрай складно визначити овуляцію, а без неї вагітності бути просто не може, – застерігає лікарка. – Шкодить також прийом хіміопрепаратів, гормональних засобів, які містять тестостерон. Проте і ожиріння – це дуже погано, у таких жінок також бувають великі проблеми з вагітністю».

Ще одна вкрай розповсюджена проблема – жінка не може виносити вагітність. Причини можуть бути різні, але зазвичай проблема у дисбалансі гормонів.

«Є такий гормон прогестерон, він готує матку для прийняття ембріона, щоби плідне яйце закріпилося у ній. І ось якщо знижується рівень прогестерону, тоді й виникає ризик викиднів, недоношеної вагітності, – розповідає Інна Бугайчук. – Зазвичай, коли визначають недостатність цього гормону, жінка потрапляє у стаціонар із загрозою викидня. Він поповнюється штучно, тобто медикаментозно».

«Проте і це ще не все. Причинами можуть бути поліпи, гіперплазія ендометрію, міома матки. У таких випадках слід здійснити оперативне втручання – гістероскопію, саме так можна забрати поліпи, вузли. При цьому ще застосовується гормональна терапія. І вже через півроку або рік жінка може пробувати сміливо вагітніти, – пояснює медик. – А ще є таке поняття, як звичний викидень. Тобто якщо викидень стався більше двох-трьох разів, то ми ставимо діагноз звичне невиношування вагітності. І тут уже причини можуть мати генетичний характер, можуть бути хромосомні аномалії. Тому слід звертатися до генетика. А ще в порожнині матки можуть бути внутрішньоматкові синехії – такі перетинки, які не можна побачити ні на звичайному огляді в гінеколона, ні на УЗД. Причиною безпліддя можуть бути і нездорові наднирники, коли є якісь доброякісні пухлини. Але якщо усього цього не знаходять, то є 1% нез’ясованого безпліддя. Це не означає, що пара не матиме дітей, проте медики тут уже безсилі».

А ще дуже велику роль відіграє те, наскільки рано дівчинка починає жити статевим життям, яка кількість партнерів була, як вона оберігалася.

«Якщо у 18-20 років дівчина перенесла таке серйозне захворювання, як хламідіоз, то може мати труднощі із вагітністю. Ця недуга призводить до утворення спайок у матковій трубі. Між яєчником і маткою формується такий мішечок, звідки яйцеклітина не може вийти і потрапити у маткову трубу. Дуже підступна хвороба, адже може проходити безсимптомно, – наголошує медик. – Тому обов’язково контролювати статеве життя, і якщо нема постійного партнера, захищатися контрацептивами від статевих інфекцій».

Також Інна Бугайчук розповіла і про ендометріоз, який дуже часто трапляється. І поки медицина не винайшла універсального засобу, як вилікувати цю недугу.

«Це діагноз пожиттєвий, хвороба ця підліковується, але не виліковується. Ендрометріоз – це коли під час місячних злущується ендометрій і якщо ці ендометріоїдні клітинки починають з’являтися на матці, на шийці матки, тобто в нетипових місцях, – пояснює вона. – Цей процес навіть порівнюють із метастазуванням, адже він має такий же шлях поширення. Але це ні в якому разі не рак. Проте ця хвороба є першою причиною непліддя, але завагітніти і народити можливо».

Небажана вагітність, а відтак і часті аборти можуть зрештою спричинити проблеми з вагітністю. І хоча нині використовують і медикаментозні аборти, тобто без хірургічного втручання, проте і це не гарантія того, що у майбутньому в жінки не виникне проблем.

«Навіть якщо порожнина матки не була пошкоджена, то у нас є такі клітини пам’яті, які запам’ятовують, що вагітність повинна зірватися. І в черговий раз, коли жінка вагітніє, ця вагітність може швидко обірватися», – зауважує фахівець.

Інна Бугайчук констатує: на жаль, чоловіки не хочуть обстежуватися, рідко відвідують уролога із профілактичною метою, зазвичай звертаються до лікаря вже тоді, коли щось турбує. І саме чоловіки часто впевнені, що проблема безпліддя стосується лише жінки.

«Умови для успішної вагітності наступні: вчасна овуляція, прохідність маткових труб, щоби плідне яйце могло закріпитися у порожнині матки і, звичайно, фертильна сперма. Але чоловіки не ходять до уролога так часто, як жінки до гінеколога. А практика свідчить, що найчастіше проблема із безпліддям поєднана, тобто причина не лише в стані здоров’я жінки, – розповідає лікар. – У чоловіка може бути достатня кількість сперматозоїдів, але може бути порушена їхня активність, тобто йдеться про патологію руху сперматозоїдів. І яйцеклітина зі сперматозоїдом просто можуть не зустрітися. Тобто все взаємопов’язано і в жодному разі не можна сказати, що це проблема тільки жіноча».

Істотну роль відіграє і спосіб життя чоловіків. Дуже багато з них полюбляють сауну й баню. Проте, якщо пара планує завагітніти, від високих температур треба поберегтися.

«Сперма – це білок. А білок руйнується за температури 40 градусів. Тобто якщо чоловік сходив у сауну або баню і після цього пара хоче зачати дитину, то це вкрай складно, адже сперматозоїди зруйновані. Сперматогенез у чоловіків відновлюється протягом трьох місяців. Тобто, якщо подружжя хоче завагітніти, чоловікові на три місяці треба виключити сауну чи баню», – наголошує лікарка.

Дуже велику роль відіграє і хронічний простатит, або якщо чоловік часто перегрівається чи перемерзає. «Якщо постійно за кермом і вмикає підігрів сидіння, то це теж руйнує сперматозоїди. А часті венеричні захворювання сприяють утворенню кальценатів у простаті і відповідно зменшується кількість рухливих сперматозоїдів. Також не слід виключати і спадковий фактор, деякі проблеми можуть передатися від тата чи діда», – додає вона.

Останнім часом часто можна почути і про несумісність партнерів. Інна Бугайчук каже, що це не вигадка, проте і цю проблему можна здолати.

«Ніби все гаразд, чоловік і жінка обстежені й здорові, але чомусь не можуть завагітніти. Виявляється, у виділеннях жінки, у їхньому секреті, інколи бувають антиспермальні антитіла. Тобто коли сперма потрапляє у середовище, у піхву, утворюється такий процес, як фагоцитоз, тобто пожирання секретом виділень сперматозоїдів, які просто руйнуються і не доходять до маткової труби, – розповідає лікар. – Тепер існує такий метод обстеження на антиспермальні антитіла, досить поширений аналіз. І якщо ці антитіла присутні, то як метод допоміжної репродукції використовують внутрішньоматкову інсемінацію, тобто штучно забирають чоловікову сперму і вводять в порожнину матки, щоби сперма не зруйнувалася, так би мовити, дорогою до. Тобто і така пара може мати дітей, просто потрібно трошки більше зусиль. Але якщо антиспермальні антитіла знаходяться не тільки у секреті виділень, але й у крові, тоді вже потрібно брати донорську сперму і проводити внутрішньоматкову інсемінацію».

Безпліддя може спричинити і позаматкова вагітність. «Вагітність відбувається у матковій трубі, коли яйцеклітина зустрічається зі сперматозоїдом. Далі це плідне яйце, ця зигота, яка утворилася, повинна потрапити у матку, зануритися і прикріпитися. Проте буває патологія маткової труби, тобто порушується її скорочення, якщо є закупорки, спайки, то плідне яйце затримується у матковій трубі і росте, поки маткова труба не збільшується в розмірах, з’являються кров’янисті виділення, може навіть бути розрив труби. І не у всіх випадках медики можуть врятувати маткову трубу, все залежить від розташування плідного яйця, в якому саме відділі труби воно перебуває. Проте навіть з однією матковою трубою можна завагітніти, головне обстежити жінку і на предмет прохідності другої маткової труби», – резюмує акушер-гінеколог.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
16 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024