Поділитись:

У православних християн розпочався "масляний" тиждень: що важливо знати

Понеділок, 24 лютого 2020, 19:33
У православних християн розпочався

Розпочався сирний (масляний) тиждень, останній підготовчий до Великого посту. Тепер, починаючи з понеділка, впродовж усього тижня, за церковним уставом, можна вживати молочну їжу, яйця й рибу. Завершується сирний тиждень 1 березня Прощеною неділею, коли кожен християнин повинен попросити пробачення за всі свідомі й несвідомі образи, щоб увійти у дні Великого посту, перебуваючи з усіма в мирі.

Про це повідомили у Православній церкві України. 

Сирний тиждень у церковній традиції започаткований за часів візантійського імператора Іраклія (610 – 640 рр.), який після шестирічної виснажливої війни з перським царем-язичником Хозроєм дав обітницю не їсти м’ясо в останній тиждень перед Великим постом. І здобувши перемогу, він виконав цю обітницю, а церква ввела цю практику до свого уставу, як перехід від звичайних седмиць до постових. 

Сирний тиждень – не час для якихось особливих гулянь та веселощів, а час для примирення з ближніми, прощення і покаяння. І він якнайкраще підходить для доброго спілкування з близькими, рідними, друзями. Також це ще одна нагода згадати про те, що навколо є багато нужденних, самотніх, бідних, яким потрібна наша допомога, увага і турбота. Тому, готуючи традиційні страви (вареники, млинці, пироги), не забудьте пригостити й інших. А разом з гостинцем – поділіться з ними і душевним теплом.

Під час сирної седмиці вже не звершується таїнство вінчання. У середу й п’ятницю не звершується божественна літургія. Починаючи з середи, служби відправляються подібно до великопостових. Наприкінці вечірні у середу вперше виголошується одна з головних великопісних покаянних молитов – преподобного Єфрема Сиріна з поклонами. У суботу перед Прощеною неділею церква згадує пам’ять усіх преподобних отців, що в подвигу просяяли – котрі від найдавніших часів праведно провели своє життя. Таким чином церква зміцнює людей на духовні подвиги прикладом святих подвижників.

Сиропусна неділя («відпущення сира») – останній день перед Великим постом, коли вживаються молочні продукти. У цей день на літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, без чого ми не можемо отримати прощення гріхів від Отця Небесного, про піст і про збирання небесних скарбів. В цю ж неділю в усіх храмах звершується вечірня з чином прощення, коли духовенство і віряни взаємно просять один у одного прощення, щоб вступити у Чотиридесятницю з чистою душею, примирившись з усіма ближніми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів