Поділитись:

Фольклор з російським присмаком: чому Тополя розкритикував пісню для Євробачення

Вівторок, 25 лютого 2020, 11:00

Лідер групи «Антитіла» Тарас Тополя звинуватив в «прогині» перед РФ представників України на пісенному конкурсі "Євробачення-2020" – гурт Go-A.

Про це український співак написав на своїй сторінці в Facebook. На його думку, композиція "Соловей" носить політичний підтекс, пише «Обозреватель».

«Про переможця відбору Go_A. Абсолютно чужорідна естетика. Фіналіст українського відбору на "Євробачення-2020", викликає занепокоєння. Те, що нам намагаються впарити як етно... Воно насправді не наше! Чи не рідне! Це добре виконано. Це професійно. Це красиво. Але... Ось ця пісня про Ванюшу, який ходить до дівчини, і готична естетика з образами в формі некромантскіх зиккуратів – це псевдо-етно. Це навіть не третьосортне укро-шароварне вариво, це – гірше. Це спроба впарити Європі патерн про Україну голодоморну, немічну. Про знедолену дівчину і Ванюшу – її коханого, якого мама (народ) не хоче, але... нікуди не дінеться. Тому Ванюша все одно ходив, ходить і буде ходити до дівчини... Не здивуюся, якщо "Ванюша" (той, що на півночі) поставить на Євробаченні нам 12 балів. Все буде в контексті спецоперації. Дуже хочу помилятися» – написав в мережі Тополя.

«Поясніть, може не правий. Чому не Аксельрод, Хаят, Джеррі, Круть, або Алена Алена, врешті-решт?» – задався питанням музикант.

Однак Тарас Тополя не отримав очікуваної підтримки від інтернет-користувачів. Вони розкритикували пост артиста, не побачивши в пісні Go_A "зраду".

Пізніше він розтлумачим журналістам свою позицію детальніше: «Я нікого не звинувачував, а висловив свою точку зору. Те, що я побачив: це дійсно фольклор півдня, сходу України; фольклор Лівобережної України, яка дуже довго була під Російською імперією».

Музикант уточнив, що його хвилює саме те, що Україна виносить цю пісню до європейського і світового інформаційного поля.

«Конкурс Євробачення є не тільки музичним, а й геополітичним. І завжди був таким. Тому мене насторожило... Мені здається, що цей номер – така "химера". Зліпили ось цей типу автентичний український фольклор з естетикою Малефісенти. Головна героїня, Катерина, схожа на Малефісенту. Плюс вся ця некромантсько-мортальна історія... Це не моє. Мені це неприємно. Я не хочу, щоб це асоціювалося з Україною сьогодні», – заявив він.

На його думку, українська енергетика "більш світла".

«Скоріша, вона світла, чиста. І потужна. Вона не заунивна. А ось такі образи – вони для мене і для великої частини України не є органічними», – наголосив фронтмен гурту «Антитіла».

Тополя звернув увагу, що його пост в Фейсбуці викликав абсолютно різні відгуки.

«Досить багато людей сприймають прямо мій пост як якесь звинувачення, починають висловлювати свою точку зору. Але досить багато людей мені пишуть і поділяють цю позицію, що якщо ми говоримо про фолк та етно – то, мабуть, краще в якійсь іншій формі подати. Не так, як воно було зараз», – зазначив він.

«Кажу ще раз. Давайте подивимося, коли ця пісня була написана, в якій частині України, під ким ця частина України була. І зараз цей наратив видається в сучасній обробці на весь світ. Чи задовольняє це мене ідеологічно? Ні. З іншого боку, дуже професійне виконання, дуже професійний підхід. Я це відмічаю. І знаю, що у цього колективу є багато інших класних пісень, які вони, мабуть, вирішили не подавати на відбір», – констатував Тополя.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів