Поділитись:

«Змінити прем’єра не так просто», – волинський політолог про призначення Тігіпка

Середа, 26 лютого 2020, 19:30
«Змінити прем’єра не так просто», – волинський політолог про призначення Тігіпка

Кандидатуру бізнесмена і колишнього політика Сергія Тігіпка розглядають на посаду прем'єр-міністра або віцепрем’єра. Така інформацію, посилаючись на кілька джерел в уряді, спочатку повідомило видання Kyiv Post. А згодом про зустріч з бізнесменом сказав і президент України Володимир Зеленський.

У коментарі Радіо Свобода в кулуарах форуму Age of Crimea він сказав: «Я, дійсно, з багатьма людьми зараз веду співбесіди… І з паном Тігіпком я теж зустрічався. Це правда».

Опісля сам прем'єр-міністр Олексій Гончарук прокоментував цю інформацію: «Пана Сергія Тігіпка я дійсно бачив, з ним зустрічався, як із багатьма іншими. Я за останній місяць десь подивився близько 20 осіб. Нам дійсно треба підсилення радниками, можливо, на якусь посаду в уряді, людьми, які дуже добре розуміють, що таке промисловість. Тому спілкування у мене було дуже багато з різними людьми. Але більше коментувати нема чого».

Разом з тим він додав, що наразі про його звільнення чи відставку не йдеться.

Про що свідчать такі події в уряді, як вплине на рейтинг президента ймовірне призначення Тігіпка, ми запитали в волинського політолога, співзасновника Громадянського Руху СВІДОМІ Михайла Находа.

«Питання зміни прем’єр-міністра Гончарука на Сергія Тігіпка, яке сьогодні збурило інформаційний та політичний простори, насправді є не таким простим, як може здатися. По-перше, для того, щоб відправити уряд у відставку, потрібно 226 голосів. Уряд у відставку може відправити лише більшість у Верховній Раді. Але в уряду є річний імунітет, тому що сама Верховна Рада затвердила у вересні програму діяльності уряду і впродовж року не може розглядати питання недовіри. Проте, прем’єр Гончарук сам може подати у відставку. Для мене такий сценарій виглядає малоймовірним. Але я не маю сумнівів, що можливості для усунення прем’єра Гончарука можна знайти», – зауважив він.

«Я переконаний, що від такого кадрового рішення буде лише негатив», – прокоментував політолог рейтингові наслідки для президента Володимира Зеленського призначення Тігіпка керівником уряду.

«Варто очікувати, що швидше за все Тігіпка можна буде побачити в уряді в якості котрогось із міністрів чи віце-прем’єр-міністра без зміни голови уряду. Безумовно питання до ефективності і професійності уряду є. Рейтинг довіри до КабМіну з кожним днем знижується. Уряд потрібно підсилювати, але такими радикальними кроками, як зміна прем'єр-міністра, можна досягнути протилежного ефекту, який відіб’ється на втраті довіри до владної команди», – додав Михайло Наход.

«Змінити прем’єра не так просто», – волинський політолог про призначення Тігіпка

ДОВІДКОВО (з "24 канал"):

Сергій Тігіпко народився в етнічно українському селі Драгонешти Лазовського району Молдавської РСР. Свої перші статки він заробив не у сфері металургії. У 1991 році Тігіпко стає заступником голови правління комерційного банку "Дніпро". А в березні 1992 року – головою правління нового дніпропетровського комерційного банку "Приватбанк".

Працював позаштатним радником екс-президента Леоніда Кучми, віцепрем’єр-міністром в уряді Лазаренка, займав посаду глави Національного банку України, був народним депутатом, очолював партію "Трудова Україна". У 2004 році був довіреною особою Віктора Януковича і очолював його передвиборчий штаб.  У листопаді 2004-го пішов з великої політики. Тігіпко вирішив зосередився на управлінні власним великим бізнесом – фінансовою групою "ТАС". У 2008 році під час прем’єрства Тимошенко був її радником. У 2010 році Тігіпко провів досить успішну кампанію, але посів третє місце на президентських виборах. Після виборів Тігіпко отримав посаду віцепрем'єр-міністра з питань економіки в уряді ексрегіонала Миколи Азарова. 9 грудня 2010 року в результаті розпочатої адмінреформи став віцепрем'єр-міністром – міністром соціальної політики.

У березні того ж року розпустив свою партію "Сильна Україна", закликавши однопартійців вступати у "Партію регіонів". У той же день на з'їзді регіоналів його було обрано заступником лідера партії Януковича. На початку квітня 2014 року Тігіпка виключили з "Партії регіонів" після того як він не погодився із тим, що партія не підтримала його кандидатуру на посаду президента на виборах 2014 року. 8 квітня 14 народних депутатів-регіоналів, в тому числі й Тігіпко, заявили про вихід з партії і фракції "Партії регіонів" у Верховній Раді, а також про створення опозиційної до чинної влади депутатської групи. В результаті президентських виборів 2014 року Сергій Тігіпко посів лише п'яте місце серед усіх кандидатів із результатом 5,23%.

За результатами позачергових виборів Верховної Ради, у жовтні 2014 року, очолювана Сергієм Тігіпком партія "Сильна Україна" не пройшла у парламент, показавши результат 3,11%.

12 січня 2016 року наглядова рада "ТАСкомбанку" призначила Тігіпка головою правління.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 березня 2024
09:53
07 березня 2024
28 грудня 2023
20 жовтня 2023
03 жовтня 2023
21 вересня 2023
12 травня 2023
03 лютого 2023
17:00
08 грудня 2022
07 грудня 2022
17:00