Поділитись:

Українці в Польщі можуть оформити допомогу з безробіття, – юрист

Четвер, 27 лютого 2020, 20:04

фото ілюстративне 

Заробітчани з України можуть отримувати допомогу із тимчасового безробіття у Польщі.

Про це розповів юрист Дмитро Куликов, – пише Gazeta.ua

"Розмір допомоги по безробіттю встановлюється щорічно і залежить від різних параметрів. Насамперед – від стану ринку праці. Ба більше, в призначенні допомоги має велике значення місцевий фактор – обстановка в конкретному воєводстві. Наприклад, від цього залежить тривалість виплат – 3, 6 або 12 місяців", – каже юрист.

Розмір допомоги із безробіття залежить від реального стажу, який людина зможе підтвердити.

Якщо має понад 20 років стажу, то отримуватиме 6 300 грн. Від 5 до 20 років – 5 400 грн, до 5 років – 4 300 грн.

"Для отримання допомоги по тимчасовому безробіттю необхідно стати на облік в місцевий центр зайнятості. На допомогу можуть претендувати українці, які мають сталий побут або карту довгострокового резидента, статус біженця або за іншими гуманітарними обставинами. Також можуть розраховувати на допомогу і ті українці, які пропрацювали в Польщі не менше 6 місяців, власники карти тимчасового побиту чи ті, хто має робочі візи", – каже Дмитро Куликов.

Безробітний має право користуватися послугами центру зайнятості з пошуку роботи, стажування чи навчання. Також іноземці претендують на програми для початку підприємницької діяльності, компенсацію проїзду в громадському транспорті.

"Допомога на підприємницьку діяльність вираховується індивідуально і залежить від регіону. Такі випадки вже є у Кракові. Родина українців отримала кошти на відкриття бізнесу. Вони започаткували компанію з озеленення території. Багато українців отримують допомогу по безробіттю у Варшаві", – додає юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів