Поділитись:

Спецоперація: як енергетики переселяли соколів (фото)

П'ятниця, 28 лютого 2020, 15:11
Спецоперація: як енергетики переселяли соколів (фото)

У природних умовах у соколів-боривітрів часто виникають труднощі з житлом. Як усі соколи, власних гнізд вони не будують. Проте в міських умовах у нішах, щілинах, вентиляційних ходах будинків ці птахи дещо гніздоподібне облаштовують.

Оселилися боривітри і в вентиляційному ході однієї з будівель управління «Волиньобленерго». Проте під час утеплення і ремонту фасаду споруди неможливо було залишити цю щілину. Тож житлову проблему пернатих сусідів вирішили таким способом – розмітистили для них гнізда-дуплянки. Адже, як порадили орнітологи, найкраще житло для боривітрів – це дупла  дубів, тополь та лип, – інформують у пресслужбі підприємства. 

Хоч висота розташування гніздових ніш для соколів-боривітрів особливої ролі не відіграє, проте енергетики облаштували дуплянки на висоті 22 метри, максимально відтворивши їхні попередні умови проживання. Дно дуплянок засипали сухим дрібним гравієм, що полюбляють боривітри.

У нашій місцевості боривітри не зимують, хоча вони й не бояться холоду. Прилітають соколи-боривітри навесні. 

Довідково: 

зір боривітра гостріший за людських майже втричі. Якби людина мала таку гостроту, то таблицю для перевірки зору вона прочитала би зверху вниз, віддалившись від неї на 90 метрів! Чоловічі особини боривітра видають не менш як девять різних звукових сигналів, а жіночі – уже 11. Звуки змінюються за частотою, висотою і гучністю залежно від приводу, який змусив боривітра кричати.

Надрукувати
мітки:
коментарів