Поділитись:

Міносвіти реформує систему зарплат учителів

Неділя, 01 березня 2020, 14:16
Міносвіти реформує систему зарплат учителів

До кінця квітня Міністерство освіти розробить концепцію реформування системи заробітних плат вчителів.

Про це в інтерв'ю Українській правді. Життя розповіла міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Зі слів Ганни Новосад, зміни мають мати під собою фінансове підґрунтя.

"... ключове, на чому базуватимуться майбутні зміни по заробітній платі, – це оптимізація надбавок у сторону збільшення окладу і зменшення кількості надбавок. І почнемо ми з надбавки за престижність праці, яка однією з перших має бути інтегрована в оклад. Оті граничні 30 %, які виплачуються як надбавка, мають перейти в оклад заробітної плати", – зазначила міністр.

Окрім того, Ганна Новосад пояснила, чому в деяких регіонах не вистачає субвенцій для того, щоб покривати заробітну плату. Зокрема, вона назвала три причини.

"Перша причина у поганій мережі шкіл, небажанні місцевої влади працювати над тим, аби дійсно школи були більшими, аби у них була достатня наповнюваність класів. Їм просто не вистачає грошей, оскільки їхні фактичні видатки не сходяться з тими, які їм розрахувала держава... Ми розраховуємо освітню субвенцію з тих коштів, з яких платять зарплату відповідно до формули розподілу. Вона серед інших критеріїв враховує щільність населення, кількість учнів... Дуже часто, особливо в тих областях де багато маленьких шкіл, де фактична наповнюваність класу менша, аніж розрахункова, тому і не вистачає коштів", – розповіла міністр.

Друга причина – помилки в обрахунку самої формули. Здебільшого через неправильно подані  з місці дані.

"Якщо нас оперативно про це повідомляють, ми робимо відповідні зміни і робимо перерозподіл", – додала Ганна Новосад.

Третя причина була у формулі освітньої субвенції, яка донедавна розраховувалася за кількістю учнів минулого року.

"Тобто кошти на 2019-2020 навчальний рік рахували по контингенту 2018-2019-их. А за останні роки кількість учнів зросла на кілька сот тисяч дітей – ще декілька років тому вона складала 3,6 млн дітей, то зараз вже більше 4 млн. Через це був постійний дефіцит", – пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів