Поділитись:

Призов – під загрозою: військкоматів скоро не буде, а терцентрів ще нема

Понеділок, 02 березня 2020, 11:15

Упродовж минулого року до правоохоронних органів призовні комісії направили матеріали на 245 тис. призовників, які ухиляються від призову на строкову військову службу.  Це – більш ніж уся кількість населення Луцька. 

Крім того, 700 призовників, які пройшли всі етапи призовних кампаній, не прибули до військових частин без поважних причин (згідно зі Статтею 335 Кримінального кодексу таке діяння карається обмеженням волі на строк до трьох років). Про це повідомив начальник управління призову та комплектування – заступник начальника Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ полковник Валерій Дендебера, – пише Волинська газета. 

У чому ж причина фактично поголовного небажання молодих українців служити у війську? Найголовніше – саме небажання проходити строкову чи підписувати контракт із боку потенційних військовослужбовців. Друга, не менш критична, – це провал чергового етапу турбореформ.

Як стало відомо «Ukrainian Military Pages», наразі, відповідно до розпорядження командування, військові комісаріати та територіальні центри комплектування активно вносять інформацію про всіх ухилянтів до Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних (ЄДРВ). Чим це загрожуватиме порушникам, поки не відомо.

«Нагадаємо, що минулого року, аби призвати необхідну кількість призовників, співробітники військкоматів фактично відловлювали їх на вулицях, що викликало широкий резонанс та в підсумку – реакцію міністра оборони Андрія Загороднюка, який публічно заборонив подібні дії. Також існує питання щодо законності майбутнього призову в зв'язку із запланованим переформуванням військових комісаріатів із 1 квітня 2020 р. у Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП), повноваження яких наразі законодавчо не визначені, через провал під час голосування у Верховній Раді України законопроєкту про реформування військкоматів у 2019 році», – зазначається у повідомленні. 

Нагадаємо, що пілотний проєкт щодо створення ТЦКСП на базі військкоматів тривав з 1 січня по 31 грудня 2017 р. у Чернігівської області. 

«З початку 2019 р. ТЦКСП функціонують вже в чотирьох областях – Дніпропетровській, Одеській, Рівненський та Чернігівській, а з квітня 2020-го повинні з'явитися в усіх. Проте в зв'язку з відхиленням закону про реформу військкоматів, діяльність територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на сьогодні не передбачена жодним законом», – інформує видання. 

Також не вирішене питання забезпечення достатнім числом медичних кадрів військових призовних комісій, і ця неузгодженість між МОЗ і МО може стати ще одним каменем спотикання в комплектування українського війська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
09:00
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
06 березня 2024
05 березня 2024
11:10