Поділитись:

На Ратнівщині подали до суду через відмову оформляти паперовий паспорт

Вівторок, 03 березня 2020, 10:25
На Ратнівщині подали до суду через відмову оформляти паперовий паспорт

До суду з проханням визнати протиправними дії Ратнівського районного сектору Управління Державної міграційної служби звернувся батько неповнолітньої дитини. Вона хотіла отримати паспорт у вигляді паперової книжечки, а не картки.

Заявниця наполягала, що може отримати лише паперову версію без використання засобів Державного демографічного реєстру. Одначе відповідач відмовив у видачі документу такої форми. Батько ж наполягав, що це порушує права та інтереси його дочки.

У міграційній службі ж стверджували, що паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій.

У службі кажуть, що оформити паспорт-книжечку не можуть, адже усі відповідні бланки передали Управлінню ДМС України у Волинській області для знищення.

Одначе, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення. Він керувався, зокрема, постановою Великої Палати Верховного Суду від 19.09.2018 у зразковій справі схожої тематики. Відповідно до Конституції, не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Велика Палата Верховного Суду зауважила, що у цьому випадку відсутня будь-яка загроза національній безпеці, економічному добробуту або правам людини, а тому збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди є втручанням держави в її особисте та сімейне життя.

Також йдеться, що відповідно до законодавства України, документи залежно від змісту та обсягу інформації, яка вноситься до них, виготовляються у формі книжечки або картки, крім посвідчення на повернення в Україну, що виготовляється у формі буклета.

Велика Палата Верховного Суду звернула увагу, що законодавством не врегульовано питання щодо наслідків відмови особи від обробки її персональних даних, тобто фактично відсутня будь-яка альтернатива такого вибору, що в свою чергу обумовлює неякість закону та порушення конституційних прав такої особи.

Крім того, Велика Палата Верховного Суду зазначила, що реалізація державних функцій має здійснюватися без примушення людини до надання згоди на обробку персональних даних, їх обробка повинна здійснюватися, як і раніше, в межах і на підставі тих законів і нормативно-правових актів України, на підставі яких виникають правовідносини між громадянином та державою. При цьому, згадані технології не повинні бути безальтернативними і примусовими. Особи, які відмовилися від обробки їх персональних даних, повинні мати альтернативу - використання традиційних методів ідентифікації особи.

Відтак, дії відповідача щодо відмови позивачу видати паспорт громадянина України у формі книжечки визнані Великою Палатою Верховного Суду у вказаній зразковій справі протиправними.

Таким чином, доводи відповідача у справі, що розглядається, спростовуються викладеними вище висновками Великої Палати Верховного Суду у справі №806/3265/17.

Суд вирішив позов задовольнити повністю. І зобов’язав Ратнівський районний відділ Управління Державної міграційної служби України у Волинській області оформити та видати неповнолітній паспорт громадянина України у формі книжечки.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
07 березня 2024
26 лютого 2024
22 лютого 2024
03 лютого 2024
29 січня 2024
09 січня 2024
25 листопада 2023
23 листопада 2023