Поділитись:

Не зрозуміло, де брати гроші, – директорка луцької лікарні про безоплатне лікування

Вівторок, 03 березня 2020, 17:01
Не зрозуміло, де брати гроші, – директорка луцької лікарні про безоплатне лікування

З 1 квітня 2020 року в Україні анонсують безоплатну медичну допомогу для пацієнтів лікарень та підвищення зарплати медпрацівників. Проте тарифи, за якими держава оплачуватиме послуги, не забезпечать необхідні витрати.

Про це в інтерв'ю «Першому» розповіла директорка Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич.

Як розповіла Лариса Духневич, Міністерство охорони здоров’я і Національна служба здоров’я анонсують, що медична допомога для пацієнтів з 1 квітня буде безоплатною, а в медичних працівників підвищиться зарплата.

"Коли ж ми отримали тарифи, за якими держава оплачуватиме послуги, ми зрозуміли, що це не так", – зазначила директорка лікарні.

Зі слів Лариси Духневич, за будь-яку операцію, незалежно від її виду, передбачено всього 4 625 гривень.

"Що таке операція? Це робота хірурга, асистента, іноді – двох, операційної сестри, анестезіолога та анестезиста, санітарки, це медикаменти, перев’язувальний і шовний матеріал, наркотичні препарати, інтубаційні трубки, катетери та інші розхідні матеріали. Усе це коштує немало. Наприклад, перша година наркозу обходиться в 1,5 тисячі гривень. А якщо операція триває 3-4 години? Після операції пацієнту ще ж треба дати антибіотики, знеболювальні, шприци, робити перев’язки та забезпечити медичний догляд. А в цей тариф ще вкладена і зарплата персоналу, – пояснила вона. Візьмемо до прикладу операцію при апендициті. Залежно від виду і складності, лише розхідні матеріали і медикаменти коштують 5-7 тисяч гривень. А нам пропонують 4,6 і при цьому сюди повинна входити зарплата (не лише медперсоналу, а й економістів, бухгалтерів тощо), прання білизни, харчування. Де решту грошей брати лікарні, незрозуміло, тому що просити у пацієнтів за начебто гарантовані державою послуги ми не матимемо права".

Довідково:

Суть медреформи – змінити систему фінансування охорони здоров’я, щоб пацієнт отримував дійсно безкоштовну, безпечну та якісну меддопомогу, а гроші з бюджету використовувались ефективно і «йшли за пацієнтом» - в ті медзаклади та до тих лікарів, яких обирає сам пацієнт.

Перший етап реформи стартував з 1 квітня 2018 року, коли було оголошено кампанію з вибору лікаря первинної меддопомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра). З липня «гроші пішли за пацієнтом» до цих лікарів. Вже 29,4  млн українців обрали своїх лікарів.

Другий етап змін стартує з 1 квітня 2020 року. «Гроші підуть за пацієнтом» до поліклінік та лікарень. НСЗУ оплачуватиме надання медичної допомоги пацієнту у лікарні чи у вузького спеціаліста, або проходження ним діагностики.

Вперше в Україні буде запроваджена програма медичних гарантій – це чіткий перелік медичних послуг, які людина зможе отримати гарантовано безоплатно.

В безоплатний пакет входять: консультації вузьких спеціалістів, лікування в амбулаторних умовах та в стаціонарі, а також потрібні для цього ліки та витратні матеріали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів