Поділитись:

Чому "Корвалол" не допомагає: пояснення Супрун

Четвер, 05 березня 2020, 19:34
Чому «Корвалол» не допомагає: пояснення Супрун

40 крапель корвалолу чи валідол під язик не ефективні. Вони не запобігають серцевим нападам і не заспокоюють, а радше отруюють.

Про це пише на своїй сторінці у фейсбуці ексочільниця МОЗ Уляна Супрун. 

Діючими речовинами корвалолу, валокордину (валідолу на наших теренах) і безлічі їхніх аналогів є екстракти кореню валеріани і подекуди інших рослин. Вони не мають стосунку до серцево-судинних хвороб, жоден протокол не радить приймати ці ліки в разі підозри серцевого нападу.

Екстракти валеріани містять понад сто активних компонентів, зокрема фенобарбітал, компонент нібито седативний і спазмолітичний, та при цьому заборонений в низці країн через токсичність і взаємодію з іншими ліками. Прийом фенобарбіталу може викликати сонливість, кволість, запаморочення, пригнічений стан, тривожність, помилки при керуванні авто, відчуття сп’яніння, а потім похмілля. У такому стані після валідолу точно буде гірше приймати раціональні рішення чи бодай якось діяти. Компоненти валеріани діють на рецептори гальмівного нейромедіатора ГАМК на нейронах (гама-аміно-бутирату) і таким чином імітують заспокоєння. Подібну дію має алкоголь на початкових стадіях сп’яніння.

Нагадаємо можливі ознаки серцевого нападу:

  • неприємне відчуття високого тиску, стискання грудної клітки;
  • біль чи дискомфорт, що поширюються на плечі, спину, шию, щелепу, руки. Такі симптоми властиво відчувати жінкам, і через це серцеві напади в жінок часто залишаються без уваги як з боку самих пацієнток, так і з боку лікарів;
  • поверхневе дихання;
  • запаморочення, втрата свідомості;
  • пітливість;
  • нудота.

Передвісники нападу можуть тривати годинами чи довше. Так, серцевий напад не завжди виглядає як у кіно.

У разі серцевого нападу потрібно заспокоїтися та припинити фізичне навантаження, якщо ви в цей час були активні. Зателефонувати своєму лікарю – лікар може призначити прийом нітрогліцерину. Якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хвилин – негайно викликайте екстрену медичну допомогу. Адже серцевий напад, який триває понад 15-20 хвилин, може перерости в інфаркт міокарда.

Викликати допомогу також необхідно, якщо ви маєте хоча б один з цих симптомів: біль постійний та стає інтенсивнішим, біль хвилеподібно повторюється у стані спокою, виникає різка слабкість, відчуття страху, частішає пульс чи різко коливається артеріальний тиск. 

Отже, для запобігання чи лікування серцевого нападу корвалоли-валідоли не допоможуть, а лише створять ілюзію, що ви щось прийняли і зараз стане краще. Тим часом, ви згаяли час і тепер ще більше ризикуєте своїм здоров’ям. 

Лишається непозбувна бентега, точніше, гострий стрес, який в цьому разі і став причиною активації симпатичної нервової системи, збільшення тиску, частоти серцевих скорочень, розвитку аритмії, спазму коронарних артерій, і тимчасового збільшення потреби в кисні через викид адреналіну. 

Все це відчувається як загрозливий дискомфорт в грудях, і загроза справді є. І знову ж таки, жодні протоколи не радять в цьому разі пити препарати на основі валеріани чи синтетичних барбітуратів, аби заспокоїтися. Якщо в людини в анамнезі є хвороби серця, то дуже ймовірно, що їй/йому уже призначені ліки для щоденного контролю тиску та бета-блокатори, які не дають адреналіну діяти на свої рецептори на клітинах серця і судин. Тобто бета-блокатори не дають гострому стресу зачепити вашу серцево-судинну систему. 

Якщо вам притаманна тривожність, неспокій, і будь-що остаточно вас “вибиває з колії”, то варто діяти системно. Системно, а не класти тремтячими руками валідол під язик, не нахиляти чарку коньяку, не курити цигарки одна за одною, коли вже стало погано.

Є безпосередній зв’язок тривожності, гострого стресового розладу, посттравматичного розладу і хвороб серця. Лікувати треба розлади, а не їхні прояви. Хороший кардіолог не просто прописуватиме вам ліки, а й попросить пройти тест для оцінки тривожності і депресії. Можливо, крім нітрогліцерину чи бета-блокаторів знадобляться ще антидепресанти та/або психотерапія. 

Варто уваги те, що валідол і корвалол є предметом незаконної торгівлі в США. Сайти, що їх продають в інших країнах, мають російську версію — скоріше для мігрантів, що ностальгують за системою Семашка і єдиними доступними в ті часи ліками. А власники “аптек”, що продають валідол і корвалол, зрештою мають судимість за нелегальне ввезення ліків зі Східної Європи, торгівлю без ліцензії та обіг препаратів, заборонених FDA. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів