Поділитись:

Медичний факультет у СНУ в Луцьку: яким він буде і як стати студентом

Вівторок, 10 березня 2020, 09:00

Уже з вересня 2020 року 100 студентів розпочнуть навчання на медичному факультеті Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки у Луцьку. Стати студентами зможуть також й іноземці.

Як буде працювати факультет, про викладачів і плани на майбутнє, а також чи немає ризику того, що університет знову виявиться неспроможним, як кілька років тому, готувати лікарів, розповів проректор з науково-педагогічної роботи та інновацій, доктор медичних наук, професор Вадим Ульянов.

– Вадиме Олексійовичу, розкажіть, якими будуть навчальні аудиторії та лабораторії? Чи достатнє фінансування для такого, я б сказала, амбітного рішення? І чи вистачить приміщення, адже для випуску медиків існують цілі вузи?

– Чому університет, якому має виповнитись 80 років, не може мати амбітних рішень? Я думаю, може. У лабораторному корпусі університету виділено поверх площею більше тисячі квадратних метрів для забезпечення навчання студентів на перших трьох курсах. До того ж, існують приміщення на інших факультетах. Тобто з приміщеннями проблем немає. З другого курсу студенти навчатимуться на клінічних базах. У нас вже є плани, де будуть розташовані клінічні кафедри. З деякими клініками вже укладені угоди про співпрацю, з деякими ідуть перемовини. Ми готуємося до забезпечення навчання студентів на всіх курсах. У нас є потужні обласна, міська лікарні та спеціалізовані диспансери. Що стосується обладнання цих приміщень і ремонту, то ми сподіваємося, що зробимо усе необхідне для того, щоб 1 вересня розпочалося навчання студентів за спеціальністю "Медицина".

– Якою буде модель викладацького складу? Це будуть люди з університету чи лікарі? Серед них є науковці?

– В університеті працюють висококваліфіковані викладачі, які зможуть викладати медико-біологічні дисципліни студентам на перших курсах. Так само впевнені, що в лікарнях працюють досвідчені фахівці, які зможуть передати свій досвід майбутнім лікарям.

– Для певних досліджень потрібні спеціальні приміщення. Чи передбачені такі, у яких дозволить проводити досліди санстанція?

– Лабораторії, які ми плануємо відкрити до першого вересня, будуть універсальними. Вони будуть забезпечувати як навчальний процес, так і виконання наукових досліджень.  Окрім цього, ми плануємо створити центр симуляційного навчання, в якому студенти будуть відпрацьовувати навички медичних маніпуляцій, навички обстеження хворих на манекенах. До речі, ми плануємо залучити до співпраці і професійних акторів для запуску навчальних програм із залученням так званого стандартизованого пацієнта. Це всесвітньо відома практика. Актори симулюють захворювання, а студенти повинні їх опитати, обстежити, визначити попередній діагноз. Ці технології максимально наближають навчальний процес до реальних клінічних умов на початкових етапах медичної освіти і забезпечують належну підготовку студентів до спілкування і роботи з реальними пацієнтами.

Вадим Ульянов><span class=Вадим Ульянов

– Що стосується інших факультетів, то там не зовсім належні умови. На факультеті фізики обладнання, якому приблизно 60-70 років. Тобто грошей немає на доукомплектацію, я так розумію. Звідки тоді гроші на новий факультет? Чи не вважаєте ви доцільнішим довести до ладу те, що є?

– Я не фізик і мені важко дати професійну експертну оцінку стану речей на фізичному факультеті. Знаю, що лабораторії навчальні функціонують, студенти навчаються. Ми сподіваємося, що початок роботи медичного факультету створить передумови для удосконалення і розвитку інших факультетів, зокрема фізичного, хімічного. Фахівці з цих факультетів можуть бути залучені до викладання таких дисциплін як «Медична і біологічна фізика», «Медична хімія», «Медична інформатика». Тобто створення медичного факультету не зашкодить функціонуванню інших, навпаки сприятиме їхньому розвитку.

– На факультеті фізичної культури, спорту та здоров’я є дотичні спеціальності на кшталт "Фізична терапія" чи "Ерготерапія". Чи чекає реорганізація такі спеціальності?

– Про реорганізацію спеціальностей не йдеться. Кафедри, на яких викладають дисципліни за спеціальністю «Фізична терапія. Ерготерапія» можуть бути перепідпорядковані майбутньому медичному факульту. Що природньо, адже і спеціальність «Фізична терапія. Ерготерапія», і спеціальність «Медицина» належать до однієї галузі – «Охорона здоров’я».

– Вадиме Олексійовичу, де брати медобладнання для факультету? У скільки це все обійдеться?

– Ми хочемо придбати сучасне обладнання, яке дозволило б поєднати і навчальний процес, і науковий. Розумієте, запустити 1 вересня навчання –  це багато, але це ще не вся справа. Потрібні наукові школи, які будуть розвиватися разом із факультетом і викладачами.

– Витримає новий факультет конкуренцію з профільними вишами?

– Так. Не було б такої  впевненості, не починали б. Багато студентів з Волині навчається в медичних університетах в інших містах України, іноді – за тисячі кілометрів від дому. То, можливо, таки потрібно створити нові умови для того, щоб вони навчалися тут? Часто студенти з Волині залишаюся назавжди в тих містах, де вони навчалися, а ми запрошуємо фахівців з інших областей. З одного боку, може, це і непогано, але з іншого – краще, коли вибір все ж таки є і є можливість навчатися і жити вдома.

– Щодо співпраці з бізнесом: ректор університету говорив, що заклад домовився з бізнесом про підтримку 50 студентів. Чи відомо, хто буде оплачувати їхнє навчання?

 – Зараз це – в  процесі перемовин. Потрібно розробити критерії, довести їх до громадськості і зробити все максимально відкрито і прозоро. Ця програма не буде впливати на те, вступить студент чи не вступить до університету. Буде просто оплачуватися його навчання. Але навчання повинне бути успішним, з обов’язковим знанням англійської мови.

 – То ж кого готуватиме виш? Які і скільки спеціальностей буде?

– Після завершення шестирічного терміну навчання студенти отримають диплом зі спеціальності «Медицина» кваліфікація «Лікар». На наступному етапі навчання для отримання сертифіката лікаря-спеціаліста випускники мають пройти навчання в інтернатурі. При цьому, згідно з законодавством, вони мають можливість проходити інтернатуру за будь-якою спеціалізацією хірургічного чи терапевтичного профілю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів