Поділитись:

Коронавірус з'явився в Китаї ще на початку листопада 2019 року, – вчені

Неділя, 08 березня 2020, 00:30

Аналіз загальнодоступних даних про геном дозволив відслідкувати першоджерело коронавірусної епідемії в Китаї.

Дослідники з Федеральної вищої технічної школи Цюриха використали статистичну модель, яку вони розробляли останні роки, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

Таня Штадлер, експерт з питань молекулярної епідеміології, вивчала дані з понад 100 зразків геному коронавірусу, що зібрали вчені з уражених епідемією країн.

Дослідження професорки Штадлер стверджують те, що епідемія в Китаї почалася ще на початку листопада 2019 року, тоді як більшість попередніх підрахунків припускали, що вірус перейшов від тварини до першої людини не раніше другої половини місяця.

«Поширена гіпотеза про те, що перша людина була заражена на тваринному ринку в листопаді, є все ще достовірною, адже отримані нами дані виключають сценарій появи вірусу в людському організмі задовго до цього», – заявляє Штандлер.

Швидке розповсюдження хвороби

Штадлер також проаналізувала динаміку епідемії до початку карантину у місті Ухань 23 січня 2020 року. Вона використала генетичні дані для обчислення так званого базового репродуктивного числа коронавірусу – показника, який вказує на середню кількість людей, що заражає носій хвороби. За підрахунками вченої, воно становить від 2 до 3,5 у досліджуваний період. Це означає, що зараження відбувається набагато швидше, ніж при сезонному грипі (який, як правило, має репродуктивне число нижче 1,5).

«Базове репродуктивне число дає нам уявлення про ефективність карантину. Заходи контролю є дієвими лише в тому випадку, якщо вони здатні зменшити цю кількість» – зазначає дослідниця.

Саме тому Штадлер хоче визначити, як коливалися показники зараження під час карантинного періоду в Ухані. Однак, за її словами, дані за цей проміжок часу є вкрай неточними.

Статистичний аналіз також показав, що станом на 23 січня приблизно між 4000 та 19 000 людей уже було заражено. На той момент був підтверджений 581 випадок захворювання. Це показує, що в найгіршому випадку в офіційній статистиці фігурував лише 1 з 33 заражених, у найкращому – 1 із 7.

Штадлер наголошує, що для визначення епідеміологічних показників існують інші методи, однак її метод, який аналізує геноми, має велику перевагу через те, що дозволяє зробити достовірні висновки навіть з невеликої кількості даних. Зокрема, це дає неабияку перевагу ситуаціях, коли вже неможливо зрозуміти, хто саме був першопочатковим носієм вірусу (як це, наприклад, відбувається зараз у Італії).

Насамкінець, метод Штадлер дозволяє постійно слідкувати за епідемією, переглядаючи та коригуючи ефективність заходів контролю. Обов’язковою умовою для цього є регулярні перевірки на предмет виявлення вірусного геному у новозаражених осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023
02 жовтня 2023