Поділитись:

Новий метод аналізу крові може передбачити хворобу Альцгеймера, – дослідження

Понеділок, 09 березня 2020, 01:24
Новий метод аналізу крові може передбачити хворобу Альцгеймера, – дослідження

Американські дослідники повідомляють про успіх у розробці нового аналізу крові, який допомагає виявити хворобу Альцгеймера у людей з ознаками деменції.

Цей підхід має бути дешевшим, ніж поточні дослідження мозку та спиномозкової рідини, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

Інноваційний аналіз крові виявляє аномальне накопичення тау-білка у плазмі крові. Тому результати аналізу дозволяють набагато раніше передбачити зміни в мозку, що відбуваютьсяпід час хвороби Альцгеймера.

Міжнародна команда дослідників під керівництвом доктора наук Адама Боксера з Каліфорнійського університету (США) використала новий тест для вимірювання концентрації тау-білка у плазмі, рідкій частині крові. Зразки були зібрані у понад 400 учасників.

Аналіз крові показав, що рівень білка у плазмі крові може ідентифікувати здорових людей та пацієнтів із хворобою Альцгеймера, а також відрізнити хворобу Альцгеймера від інших рідкісних нейродегенеративних захворювань.

"Стає зрозуміло, що існує багато можливих біологічних ознак деменції. Пошук нового тесту аналізу крові, який визначає наявність саме ознак хвороби Альцгеймера в головному мозку, повинен сильно допомогти дослідникам розробити кращі методи лікування для тих, хто страждає на деменцію", – розповідає співробітник Національного інституту охорони здоров’я США, Родерік Коррівуа.

У майбутньому вдосконалені біологічні ознаки, такі як тест на рівень тау-білка, зможуть допомогти не лише дослідникам, а й лікарям виявити та діагностувати хворобу Альцгеймера та повязані з нею нейродегенеративні захворювання на ранньому етапі, коли лікування є більш ефективним.

Також, інша міжнародна команда під керівництвом Оскара Ханссона, доктора наук з Лундського університету (Швеція), яку частково фінансував Національний інститут охорони здоровя США, повідомила про подібні результати. Вчені використовували той самий тест на тау-білок у плазмі. У результаті, дослідники змогли відрізнити хворобу Альцгеймера від інших нейродегенеративних захворювань.

Крім того, доктор Ханссон та його колеги спостерігали за учасниками дослідження протягом декількох років. Вони побачили, що показники високого рівнятау білка у плазмі крові серед тих, хто мав легке когнітивне порушеннячи зовсім його не мав, можуть бути використані для прогнозування подальшого розвитку хвороби Альцгеймера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів