Поділитись:

Комітет Верховної Ради розгляне скасування медреформи

Середа, 11 березня 2020, 23:04

Фото ілюстративне

Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування в п'ятницю, 13 березня, розгляне питання про скасування другого етапу медичної реформи.

За даними LB.ua, на засідання комітету запросили нового міністра охорони здоров'я Іллю Ємця.

До порядку денного засідання комітету включено проєкт закону про скасування закону про державні медичні гарантії (№ 3130) та проєкт постанови про невідкладні заходи щодо "запобігання знищенню системи охорони здоров'я" (№3140). У цій постанові пропонується визнати медичну реформу незадовільною і припинити впровадження другого етапу реформи.

Нагадаємо, медична реформа, що почалася в квітні 2018 року, поки що торкнулася тільки первинної медичної допомоги (терапевти, сімейні лікарі, педіатри). З 2020 року системні зміни повинні початися на рівні поліклінік і лікарень по всій країні.

З 1 квітня, відповідно до закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування, всі види медичних послуг повинна оплачувати Національна служба здоров'я України. Пацієнт зможе вільно обирати лікаря та заклад, отримувати послугу, за яку платитиме Нацслужба здоров'я.

За місяць перед цим президент Володимир Зеленський несподівано оголосив про створення "колегії видатних лікарів", яка аналізуватиме медичну реформу. До неї увійшли, зокрема, директор Інституту серця Борис Тодуров, директор Інституту трансплантології Олександр Усенко, ексміністр охорони здоров'я України, кардіохірург і новий міністр охорони здоров'я Ілля Ємець, лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська.

Ця робоча група повинна буде внести пропозиції щодо подальшого реформування вітчизняної медицини: фінансування, вдосконалення системи підготовки та безперервного професійного розвитку лікарів, інших медичних працівників, підвищення рівня їхньої заробітної плати, наукового супроводу системи охорони здоров'я.

Перед вступом на посаду Зеленський негативно відгукувався про медичну реформу (на дебатах з Петром Порошенком він дозволив собі вислів "яка це нафіг реформа"), тому після створення колегії деякі спостерігачі заявили про те, що зміни готуються згортати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 березня 2024
07 лютого 2024
24 січня 2024
11 січня 2024
22 грудня 2023
21 листопада 2023
09 листопада 2023
19 жовтня 2023
21 липня 2023