Поділитись:

Сполуки металів можуть допомогти у відкритті нового виду антибіотиків

Четвер, 12 березня 2020, 03:18
Сполуки металів можуть допомогти у відкритті нового виду антибіотиків

Фото ілюстративне

Сполуки, що містять метали, можуть стати ключем до винайдення антибіотиків нового покоління.

Про це інформує University of Queensland.

Дослідники університету Квінсленду виявили 23 раніше не досліджені сполуки, що містять метали – такі як срібло, марганець, цинк та іридій – і мають антибактеріальну дію.

Дослідженням керували вчені Марк Бласкович, Анджело Фрей та Йоганнес Цуег з Інституту молекулярної біології.

Було встановлено, що деякі сполуки металів вибірково знищують клітини бактерій, включаючи потенційно небезпечний золотистий стафілокок (MRSA), але не вражають людські клітини.

«Уже близько 40 нових антибіотиків проходять клінічні випробуваня, що звучить доволі обнадійливо, поки ви не порівняєте це з більш ніж 1000 лікарськими засобами та вакцинами для лікування раку, над якими зараз працюють», – зазначив Анджело Фрей.

Доктор Фрей заявив, що майже 75 відсотків антимікробних лікарських засобів, що розробляються, є похідними вже існуючих, що робить їх потенційно сприйнятливими до бактеріальної резистентності і, як наслідок, менш ефективними. Також науковець зазначив, що виявлення абсолютно нових видів антибіотиків у сполуках металів може вирішити цю проблему, оскільки у розробленні ліків будуть застосовані механізми, з якими бактерії раніше не стикалися.

«Ми взялися за вивчення мільйонів речовин, які лежать невикористаними на лабораторних полицях, оскільки вони поки що не підходять для створення традиційних ліків. Ми тестуємо їх, щоб перевірити, чи мають вони вплив на бактеріальні та грибкові збудники. Поки ми отримали та перевірили 300 000 сполук, 1000 з яких містять метали», – сказав доктор Бласкович.

Науковці сподіваються, що отримані ними результати залучать нові інвестиції в галузь антимікробних досліджень.

«Багато фармацевтичних компаній відмовляються від подібних дослідів через брак фінансування, тому важливо підвищити рівень обізнаності про те, що металеві сполуки є потенційним ресурсом для появи нових антибіотиків», – зазначив доктор Фрей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
05 березня 2024