Поділитись:

Не їж після шести – і схуднеш: дослідження вчених підтвердило міф

Четвер, 12 березня 2020, 04:10

В останні роки стають популярними дієти, в основі яких лежить практика відкладання або обмеження часу прийому їжі. Інтервальне голодування цікавить багатьох людей, що прагнуть керувати споживанням калорій. Тому з’являється питання: коли ж найкраще відмовитися від їжі?

Відповідно до нового дослідження, проведеного вченими з університету Вандербільта (США), період доби, коли найкраще голодувати – залежить від циркадних ритмів (коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов’язаних зі зміною дня і ночі).

Про це повідомляє інтернет-портал technology.org

«Багато досліджень, проведених як на тваринах, так і на людях, показують, що не так важливо, скільки ви їсте, а скоріше, коли ви їсте. Метою нашого експерименту було перевірити результати існуючих тестів щодо інтервального голодування. Ми попросили добровольців взяти участь у багатоденному експерименті, щоб перевірити ефективність двох часових режимів прийому їжі. І наша команда виявила що циркадні ритми організму регулюють спалювання жиру саме в нічний час», – розповідає Карл Джонсон, професор біологічних наук університету Вандербільта і головний автор досліджень.

На першому етапі дослідження група добровольців отримувала сніданок як один із трьох щоденних прийомів їжі. На другому етапі експерименту учасники пропускали сніданок. Замість нього вони отримували пізню вечерю, що за поживністю дорівнювала сніданку.

Вчені виявили, що хоча ці два етапи не відрізнялися кількістю спожитих калорій або фізичною активністю учасників, обмеження їжі ввечері посилило метаболізм організму під час сну (завдяки циркадним ритмам) і запустило процес спалювання жиру. У випадку з пізньою вечерею організм орієнтувався не на перетворення запасів жиру на енергію, а натомість користувався щойно спожитими вуглеводами.

Дослідження має важливе значення для перегляду наших харчових звичок, спростовуючи популярну думку, що пропускання сніданку корисне для нашого організму. Замість цього, вчені пропонують голодувати від вечері до сніданку, що допоможе краще контролювати вагу тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
30 січня 2024
29 січня 2024
21 грудня 2023
07 листопада 2023
27 жовтня 2023