Поділитись:

Волинь готується до атаки кліщів

П'ятниця, 13 березня 2020, 09:58

Весняний пік активності кліщів припадає на квітень-травень, проте аномально тепла зима цього року сприятливо вплинула на розмноження кліщів, а тепла погода і висока вологість – ідеальні умови для їхньої активності. 

Так, в медичні заклади області з приводу укусів кліщів за поточний тиждень уже звернулось двоє жителів Луцька, – інформує Волинський обласний лабораторний центр. 

Небезпека укусів кліщів полягає в тому, що вони є переносниками збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань. Найпоширенішими з них на території України та області зокрема є кліщовий вірусний енцефаліт та хвороба Лайма (лаймбореліоз).

До найбільшого ризику зараження цими хворобами схильні люди, чия діяльність обумовлена перебуванням в лісах. За останні кілька років, активність кліщів дещо підвищилася, тому стали частіше зустрічатися випадки зараження людей, що живуть в великих містах, і які перебували якийсь час в паркових зонах міста, приміських лісах, лісосмугах, присадибних ділянках.

Кліщовий вірусний енцефаліт – це природно-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків. Період від зараження (укусу кліща) до перших клінічних проявів хвороби триває, в середньому, 7-14 днів, з коливаннями від однієї до 30 діб. У хворого піднімається температура тіла, до 38-40°C, з’являється нудота, блювота, турбують болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. В місті присмоктування кліща з’являється еритема. В подальшому відмічається симптоми ураження центральної нервової, серцево-судинної, дихальної систем. Тому лікування такого хворого проводиться у стаціонарі під суворим наглядом фахівців.

Протягом двох останніх років в Україні зареєстровано 7 випадків кліщового вірусного енцефаліту, усі на території Волинської області. Активно діючий природний осередок області — це майже вся територія Ратнівського району, в меншій мірі території  Камінь-Каширського та Ківерцівського районів, де періодично реєструються поодинокі випадки.

Дещо інша ситуація склалась в області з хворобою Лайма, збудником якого є борелії. Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща (котре може з’явитися протягом 1-30 днів від моменту укусу), головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Захворювання характеризується поліморфізмом клінічних проявів, серед яких найбільш поширеними є  ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, має схильність до рецидивів і хронічного перебігу. Особливе занепокоєння викликає високий відсоток пізніх уражень різних систем і органів через несвоєчасну діагностику, що призводить до хронічних проявів, довготривалої непрацездатності, інвалідизації, а подекуди – і до летальних випадків.

На сьогодні в області встановлено майже 130 населених пунктів, де виявлявся кліщовий лаймбореліоз. Хвороба реєструється у всіх районах та містах області та має тенденцію до росту. У минулому році  відмічено ріст захворюваності на 34% (59 випадків лаймбореліозу, проти 44 у 2018році), при тому, що в середньому по Україні спостерігалось зниження захворюваності на 17,3%. Найбільше у 2019 році захворілих осіб реєструвалось у Ковельському, Локачинському, Маневицькому, Старовижівському районах та м. Луцьку.

Щорічно лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» мікроскопічно досліджується до 300 кліщів, знятих з людей. При цьому у 30-35 % виявляються борелії – збудники хвороби. У 2019 році цей показник ставонив 39,7 %.  Проведені мікроскопічне дослідження кліщів, зібраних на прапор, підтвердило наявність в них збудників лаймбореліозу – в 2,8 %.

У такій ситуації прогноз щодо кліщового лаймбореліозу передбачається неблагоприємний і на перший план виходять заходи профілактичного спрямування. Передусім це питання благоустрою прилеглих до зон відпочинку територій, проведення акарицидних обробок в місцях перебування людей та заходів попередження людей від укусів кровососних комах.

Щоб уникнути укусів кліщів,  плануючи відпочинок на природі, варто дотримуватися таких рекомендації:

  • Подбайте про відповідний одяг: обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити кліщів і зменшить ризик укусів кліщів.
  • Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.
  • При поверненні додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.
  • Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
  • Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.
  • Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності – скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.

Якщо укусу кліща не вдалося уникнути, не радимо намагатися самому  від нього позбавитись: видалити його повністю  непросто, часто залишаються кінцівки, вусики. Краще звернутися в найближчий  травмпункт, де процедуру проведуть професійно, оцінять ризики та при необхідності проведуть профілактику вищевказаних захворювань. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів