Поділитись:

У "Модерн-Експо" говорили, як розвивати будівництво на Волині (фото)

Субота, 14 березня 2020, 09:30

У Луцьку забудовники, представники місцевої, обласної влади та контролюючих органів обговорили актуальні проблеми будівельної галузі Волині. 

Захід, який організувало Волинське обласне об'єднання роботодавців, відбувся 13 березня в конференц-залі СП ТОВ "Модерн-Експо". 

"Ідея круглого столу виникла під час засідання нашої об'єднання як можливість щось змінити. Ми дійшли висновку, що проблеми потрібно виносити в публічну площину та обговорювати. Сьогодні я хочу подивитися, чи зможемо ми налагодити діалог між собою та владою і побачити, чи влада не тільки декларує, але й чує нас і знаходить шляхі вирішення проблем", – зазначив генеральний директор "Модерн-Експо" та очільник обласного об'єднання роботодавців Петро Пилипюк.

Своєю чергою заступниця голови Волинської обласної державної адміністрації Тетяна Щербак зазначила, що чинна влада відкрита до бізнесу:

"Ми не закриваємося, всі ваші проблеми – наші. Якщо є локальні питання, які ми можемо вирішити, ми їх вирішуємо. А інші ми кладемо на стіл президенту. І не тільки йому. На тих столах вже не один пакет таких проблем".

Будівельники ж нарікали на погану роботу Державної архітектурно-будівельної інспекції (яку влада планує реформувати, створивши три нові органи: для реєстрації будівельних об'єктів, їхнього технічного регулювання та контролю) та критикували запроваджений Луцькою міською радою мораторій на нове будівництво. Зі слів забудовника Віктора Чорнухи, мораторій створює труднощі для бізнесу, оскільки нема змоги забезпечити працівників роботою. Через це вони покидають Україну та їдуть на заробітки. 

Забудовник Віктор ЧорнухаЗабудовник Віктор Чорнуха

Натомість перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад відповідв, що мораторій потрібно було приймати на декілька років раніше.

"Місто має непоодинокі прикрі випадки, коли окремі забудовники не враховували зношеності мереж і зводили будинки, які створювали надмірне навантаження на каналізацію, або ж врізка в мережу була здійснена неякісно. Є навіть ситуація, коли каналізаційні відходи потрапляли в дощову каналізацію, яку зробили фекальною, що є грубим порушенням. Ми знаємо, наскільки зношеними є очисні споруди в Липлянах. Додаткові врізки і збільшення кількості стоків для них є критичними. Якщо раніше ми працювали над залученням європейських коштів на реконструкцію очисних, то зараз розглядаємо можливість збільшення фінансування з Європейського інвестиційного банку для будівництва нових очисних споруд", – зазначив Недопад. 

Григорій НедопадГригорій Недопад

Заступник головного архітектора Луцька Андрій МарунякЗаступник головного архітектора Луцька Андрій Маруняк

Ексміський голова Луцька Богдан ШибаЕксміський голова Луцька Богдан Шиба

Депутатка Луцькради Алла Надточій та співзасновник ГР Депутатка Луцькради Алла Надточій та співзасновник ГР "СВІДОМІ" Тарас Шкітер

Також він наголосив на тому, що будівництво нових багатоповерхівок має здійснюватися разом із будівництвом нових шкіл і дитсадків, а також із комплексним плануванням розміщення нових будівель за участю будівельних підприємств, архітекторів, органів контролю.

"Зараз маємо проблематику по 55 районі, де школа і садок вже переповненні. У кількох сусідніх містах України соціальна інфраструктура будується за кошти забудовника. Нові державно-будівельні норми дозволяють будівництво дитсадків на перших поверхах багатоповерхівок за ініціативною будівельних підприємств. Також маємо проблеми із нестачею місць для паркування авто біля новобудов, що часто призводить до надміру припаркованих машин на дорогах загального користування. Існує проблема і з тим, що у Луцьку пожежні машини можуть дістати лише до десятого поверху, а деякі забудовники зводять значно вищі багатоповерхівки. Це теж є порушенням і небезпекою", – сказав посадовець. 

Окрім цього, забудовник Руслан Вайман, який представляє Конфедерацію будівельників України, наголосив на важливості будівельної галузі та озвучив пропозиції центральній владі щодо її розвитку. Він закликав владу профінансувати житловий лізинг забезпечити українців дешевою іпотекою:

"Ми поставили президенту завдання, щоб у другому півріччі 2020 року зробити іпотеку під 10% річних. На сьогодні ми маємо 16%, 20% і вище. Ряд банків вже починає цю роботу. Якщо це зроблять, ми отримаємо 200 тисяч робочих місць, 100 тисяч квартир". 

Руслан ВайманРуслан Вайман

У підсумку учасники круглого столу домовилися узагальнити тематику виступів, створити робочу групу та напрацювати звернення до Федерації роботодавців України та місцевих органів влади з пропозиціями, які можна вирішити на локальному та центральному рівнях відповідно. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 листопада 2023
06 жовтня 2022
20:49
02 вересня 2022
18 червня 2022
03 червня 2022
21 травня 2022
23 лютого 2022
08 грудня 2021
07 грудня 2021