Поділитись:

Порятунок Світязю: куди підуть 300 тисяч з обласного бюджету

Понеділок, 16 березня 2020, 10:00
Порятунок Світязю: куди підуть 300 тисяч з обласного бюджету

На сесії обласної ради 12 березня схвалили рішення про внесення змін до Регіональної екологічної програми «Екологія 2016 - 2020». Депутати погодилися з пропозиціями управління екології та природних ресурсів ОДА щодо розподілу коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на виконання природоохоронних заходів у 2020 році.

Як пояснили у ході засідання робочої групи екологи, 170 тисяч гривень передбачили на поновлення робіт із ведення моніторингу впливу розробки родовища «Хотиславське», що на території Республіки Білорусі. Екологи остерігаються, що подальша розробка та поглиблення цього кар’єру  обумовить значне зростання водовідливу, що спричинить інтенсивне зниження рівнів ґрунтових і підземних вод, і як наслідок, прискорення процесу подальшого обміління Шацьких озер, – повідомляє пресслужба Волинської обласної ради. 

Голова обласної ради Ірина Вахович також поцікавилася, на які цілі буде спрямовано ще 300 тисяч грн, які були виділені з обласного бюджету за пропозицією голови ОДА Юрія Погуляйка. Як пояснив в.о. начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук, за ці кошти планують виготовити проєктно-кошторисну документацію для проведення капітального ремонту Копаївської осушувальної системи, що у Шацькому районі. Він зауважив, що лише за наявності проєкту область зможе претендувати на співфінансування з державного бюджету.

Також він пояснив, що після капітального ремонту Копаївської осушувальної системи буде забезпечено вчасне відведення надлишкових вод під час проходження паводків і повеней та захист від підтоплення територій населених пунктів Шацької ОТГ, крім того, буде підтримуватися задовільний меліоративний стан 3,6 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь завдяки підтриманню оптимального водно-повітряного режиму, покращення екологічного стану водного об’єкту річка Копаївка та меліорованих і прилеглих земель. Із його слів, закумульовані обсяги води в каналах меліоративної системи завдяки гідравлічному зв’язку поверхневих і грунтових вод з водоносними горизонтами, які живлять Шацькі озера, зокрема озеро Світязь, будуть сприяти відновленню їхньої водності та оздоровленню.

Т.в.о. начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Вікторія Тимощук повідомила, що облдержадміністрація уже звернулася до  Міністерства енергетики та захисту довкілля України, а також Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України з пропозицією щодо розробки державної програми порятунку Шацького поозер'я, адже це потребує значного фінансування. Вона також не виключає можливості написання відповідної обласної цільової програми. 

Таку ініціативу схвально оцінює й голова обласної ради Ірина Вахович. Між тим вона переконана, що написанню регіональної та загальнодержавної програм має передувати підготовка наукового обгрунтування цієї проблематики. Члени робочої групи зійшлтсь на думці, що відповідні висновки мають підготувати науковці та ксперти Інституту водних проблем і меліорації НААН України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів