Поділитись:

Новий метод сну посилює здатність мозку зберігати спогади, – дослідження

Вівторок, 17 березня 2020, 01:25
Новий метод сну посилює здатність мозку зберігати спогади, – дослідження

Спільне дослідження ізраїльських науковців із Тель-Авівського університету та Науково-дослідного інституту імені Вейцмана відкрило інноваційний метод, який посилює процесзапам’ятовування в мозку під час сну, – інформує інтернет-портал technology.org.

Дослідження очолила кандидатка медичних наук Елла Бар. Вона каже: «Ми знаємо, що процес консолідації пам’яті відбувається в мозку під час сну. Для довготривалого зберігання пам’яті інформація поступово переходить з гіпокампу – області мозку, яка служить тимчасовим буфером для нових спогадів – до неокортексу. Але як відбувається цей перехід, залишається нерозгаданою таємницею».

«Запустивши процес консолідації лише в одній частині мозку під час сну, ми змогли порівняти активність між півкулями та виділити конкретну активність, що відповідає за відновлення пам’яті», – додає професор Ювал Нір, один з основних дослідників.

Бар розповідає: «Крім просування базового наукового розуміння, ми сподіваємось, що в майбутньому цей метод також може мати клінічне застосування. Наприклад, пацієнти, що перебувають у посттравматичному стані, виявляють більшу активність у правій півкулі, коли згадують про травму, можливо, пов’язану з її емоційним змістом. Розроблена нами техніка може вплинути на цей аспект пам’яті під час сну і зменшити емоційне напруження, що супроводжує травматичні спогади. Крім того, цей метод може бути розвинений для надання допомоги в реабілітаційній терапії після однобічного ураження мозку через інсульт».

Варто зазначити, що спогади, пов’язані з просторовим розташуванням зліва від людини, в основному зберігаються у правій півкулі головного мозку та навпаки. Під час впливу аромату троянд, учасників дослідження попросили запам’ятати розташування слів, представлених на лівій або правій стороні екрана комп’ютера. Після цього учасників перевірили на запам’ятовування розташувань слів. Пізніше учасників попросили подрімати в лабораторії. Коли вони спали, аромат троянд вводився знову, але цього разу лише до однієї ніздрі.

Завдяки цьому «однобічному» постачанню запаху дослідники змогли відновити та посилити конкретні спогади, які зберігалися у певній півкулі мозку.

Команда також фіксувала електричну активність мозку під час сну за допомогою ЕЕГ (електроенцефалографії). Результати показали, що «однобічне» постачання аромату троянд призвело до різних хвиль сну в двох півкулях. Півкуля, яка отримала аромат, показала вищий рівень електричних сигналів консолідації пам’яті під час сну. Нарешті, у найважливішому тесті з усіх, після пробудження учасників попросили пройти другий тест на пам’ять щодо слів, які вони запам’ятали, перш ніж заснути.

Як виявилось, учасники дослідження краще пам’ятали слова, подані на стороні, на яку впливав запах, ніж слова, подані з іншого боку.

«Наші висновки доводять, що процес консолідації пам’яті може бути посилений зовнішніми сигналами, такими як аромати. Використовуючи особливу організацію нюхової системи людини, спогадами можна маніпулювати місцево з одного боку мозку. Наші дані показують, що консолідація пам’яті, ймовірно, передбачає нічний «діалог» між гіпокампом та конкретними регіонами кори головного мозку»,– підсумовує Елла Бар.

У майбутньому ця методика, можливо, зможе допомогти відновлюватипам’ять після травм головного мозку або допомогти лікувати людей з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР), для яких пам’ять часто стає пусковим механізмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
08 квітня 2024
05 квітня 2024
02 квітня 2024
01 квітня 2024
28 березня 2024
21 березня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024