Поділитись:

Карантин: польські аграрії бояться краху через повернення українців додому

Вівторок, 17 березня 2020, 19:00
Карантин: польські аграрії бояться краху через повернення українців додому

Спалах коронавірусу в Європі та світі загрожує не лише здоров’ю громадян, але й економічній ситуації в багатьох країнах.

Про настання глобальної світової економічної кризи говорять впливові медіа, експерти та економісти. Ринок акцій США показав третій найгірший день за всю історію. Європейським авіакомпаніям пророкують банкрутство, а глобальному туристичному бізнесу – дуже скрутні часи, – пише портал vsetutpl

У таких складних умовах уряди країн намагаються всіляко підтримувати бізнес та сприяти підприємцям. На рішучі кроки готова піти й Польща. Як пообіцяв прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький, днями уряд представить пакет законодавчих змін, що стосуватиметься подальшого функціонування бізнесу в умовах коронавірусної кризи. Та й самі підприємства висувають державі певні вимоги, за яких вони зможуть продовжувати діяльність. Деякі з них стосуються питань працевлаштування іноземців (українців) в Польщі.

Аграрії Польщі просять уряд посприяти українським працівникам з протермінованими документами залишитися на роботі в країні. Польський союз профспілок фермерів та сільськогосподарських організацій надіслав офіційного листа до прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького та голови правлячої партії “Закон і справедливість” Ярослава Качинського, у якому звернувся з проханням негайно вирішити загрозливу ситуацію, яка нависла над польськими аграріями. Йдеться про неможливість прийому на роботу нових працівників з України в умовах закритих кордонів через спалах коронавірусу в Європі.

“У зв’язку з рішенням польського уряду про закриття кордонів для іноземців, просимо якнайшвидше владнати ситуацію і дозволити залишитись в Польщі працівникам з України, у яких закінчується термін дії дозвільних документів на працевлаштування та перебування на території Польщі”, – йдеться у зверненні польських аграріїв. 

Профспілки нагадали прем’єрові, що Польща вважається одним з провідних виробників харчових продуктів в Європі. Однак такого результату не вдалося б досягнути без відповідної кількості працівників, серед яких є дуже багато українців.

“Раптова нестача працівників з України через закриття кордонів стане причиною краху багатьох галузей нашої економіки і може суттєво ускладнити підтримку ланцюга поставок продовольства до інших країн Європи. Досі громадяни України могли працювати в Польщі на підставі безвізових угод (максимально 90 днів) або робочої візи (6-12 місяців). Після закінчення цього терміна вони змушені повертатись в Україну. Раніше на їхні місця приїжджали інші працівники з новими дозволами та візами, однак в теперішніх умовах ротація значно ускладнюється. Тому дозвіл на подальше легальне працевлаштування без необхідності виїзду за межі Польщі тим українським робітникам, в яких закінчується дія дозвільних документів, зараз є ключовим питанням для всієї польської економіки”, – обгрунтовують своє прохання профспілки. 

Аграрії також наголосили, що українські працівники вже безліч років є особливо важливою частиною ринку праці в Польщі, особливо в галузі сільського господарства. На їхню думку, запропоновані зміни можуть хоча б частково компенсувати очікувані втрати для підприємців, пов’язані з пандемією коронавірусу.

“Нам необхідне швидке втручання та розробка спрощених процедур, які не позбавлять польську економіку робочої сили. Зараз в Польщі працює близько 1,2 млн українських громадян. Нам не уникнути багатомільярдних грошових втрат, пов’язаних з пандемією коронавіруса. Однак, погодившись з нашими пропозиціями, економіку вдасться хоча б якось вберегти від різкого падіння”, – наголошують автори звернення.

Ще вчора, 16 березня, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час пресконференції повідомив, що уряд країни активно працює над внесенням змін до законодавства, які вберегли б підприємців та економіку загалом від глибокої кризи.

“Зараз ми працюємо над так званим “Пакетом стабільності та безпеки”. Ми розуміємо, що багато галузей економіки Польщі постраждає від ситуації, що склалась. Найближчими днями ми продемонструємо конкретні дії, розроблені урядом, щоб працівники та роботодавці відчули державну підтримку”, –заявив Моравецький.

Готовність йти на поступки підприємцям та простим громадян Польщі також висловлюють місцеві банки. На час пандемії в країні вони пропонують своїм клієнтам кредитні канікули, терміном до трьох місяців. 

Крім того, банки готові надати своїм клієнтам-підприємцям додаткові короткострокові кредити для стабілізації їхньої фінансової ситуації, і чекають від уряду схвалення додаткових програм кредитної підтримки бізнесу. Польські підприємці, своєю чергою, очікують від держави звільнення від податків і соціальних внесків, а також безвідсоткових кредитів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ БІЛЬШЕ ПРО Небезпечний вірус із Китаю

Надрукувати
мітки:
коментарів