Поділитись:

Сіпається око: назвали причини та що з цим робити

Середа, 18 березня 2020, 04:47

Нервовий тік ока – це неприємне відчуття, яке часто зненацька з’являється і так само раптово зникає.  Причина у мимовільному скороченні кругових м'язів ока. 

Лікарі вважають, що в більшості випадків сіпання очей не є чимось небезпечним і не вказує на якесь серйозне захворювання, – пише Українська прада. Життя з посиланням на Healthline.


Спазми повік можуть виникати без будь-якої серйозної причини Окуліст із Cole Eye Institute в Клівленді Стефані Ервін каже, що у більшості випадків смикається саме нижня повіка, але у деяких людей спазмується і верхня.

Одними із факторів, що спричиняє сіпання ока є: подразнення очей, астенопія (втома очей після зорової роботи), нестача сну, фізичне навантаження, побічні ефекти ліків, стрес, вживання алкоголю, тютюну або кофеїну.

Як лікувати спазм?

У більшості випадків спазм проходить сам. На жаль, це також означає, що немає швидкого рішення, як позбутися цього неприємного явища. 

Але ви все ж можете спробувати усунути або зменшити потенційні причини:

  • пити менше кофеїну,
  • достатньо спати,
  • зволожувати очі,
  • наносити компрес, коли починається спазм.

Також не варто сильно терти очі – це може посилити проблему. Краще акуратно надавити на повіку, щоб заспокоїти м’язи.

Як можна запобігти сіпанню повік

Зверніть увагу на вживання кофеїну, тютюну і алкоголю, а також рівень стресу і тривалість сну перед тим, як почали сіпатися очі. 

Якщо ви помічаєте, що у вас з'являється більше спазмів, коли ви не висипаєтеся, постарайтеся лягти спати на 30 хвилин або годину раніше, щоб зменшити навантаження на очі та зменшити спазми.

У яких випадках потрібно звертатися до лікаря

Дуже рідко при сіпанні ока потрібна невідкладна медична допомога. Проте хронічні спазми повік можуть бути симптомом більш серйозного розладу нервової системи.

До лікаря варто звертатися з такими симптомами:

  • ваше око почервоніле, спухле та є незвичні виділення,
  • верхня повіка нависає,
  • око повністю заплющується кожен раз, коли ваші повіки смикаються,
  • сіпання триває кілька тижнів,
  • починають сіпатися інші частини обличчя.

Якщо судоми не припиняються упродовж тривалого часу, і зміни у способі життя не допомагають, пацієнтам можуть вколоти ботокс.

Він паралізує м’язи та усуває спазм. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів