Поділитись:

Герус назвав плюси та мінуси спецмит на імпорт вугілля та електроенергії із Росії

Четвер, 19 березня 2020, 13:13
Герус назвав плюси та мінуси спецмит на імпорт вугілля та електроенергії із Росії

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про введення спеціальних мит на імпорт вугілля та електроенергії із Російської Федерації. Встановлене мито 65 %.

Про плюси, мінуси і можливі наслідки такого рішення розповів на своїй сторінці у фейсбуці народний депутат України IX скликання Андрій Герус.

1. Імпорт електроенергії із РФ відсутній (обмежений) із 1 березня. Попередні три місяці цей імпорт становив 0,2 % від нашого споживання. Такий мізерний обсяг і раніше не впливав на вугільну галузь, і зараз його фактична заборона також ніяк не допоможе вугільній галузі.

2. Такий імпорт раніше виконував функцію "рушниці, яка висить на стіні", тобто мав психологічний ефект – унеможливлював цінові змови та неконтрольоване зростання цін. Фізичного впливу на енергосистему він не мав. ФІзичний влив мають "зелені", які цієї весни будуть виробляти понад 10 %, спочатку будуть витискати із роботи вугільні ТЕС, а потім і блоки АЕС. 10 % стохастичної дорогої генерації "зелених" більше впливає на енергосистему, аніж 0,2 % імпорту, який впускається диспетчерами Укренерго тільки у потрібні нам години (пікові).

3. Таке рішення навряд чи вплине на здорожчання електроенергії, але вплине, що вона точно не подешевшає до європейського рівня, а там зараз вдвічі дешевше, аніж у нас. Ще один парадокс у тому, що якраз вугільні шахти дуже сильно зацікавлені у дешевій е/е, бо вона становить до 40 % собівартості вугілля. Є десятки прецедентів, що шахтам відключали е/е через накопичені борги – востаннє на шахті "Золоте" ДП "Первомайськвугілля" цього тижня. Отже, дорога е/е буде робити шахти ще більш збитковими. На жаль, звичайні шахтарі не відчують покращення від цього рішення, переконатися у цьому можна буде через 2-3 місяці. 

4. Вугілля марки Г і вугілля марки Т (тощак) іде під одним УКТЗЕД. Отже, також накладається мито на тощак, який в Україні не видобувається. А значить його доведеться імпортувати із ПАР, що збільшить собівартість Дарницької ТЕЦ (лівий берег Києва), Чернігівської ТЕЦ, Сумської ТЕЦ тощо. Отже, це означає, що відбудеться підвищення тарифу на тепло та гарячу воду у відповідних містах, думаю, це всім зрозуміло.

5. На марці Т працюють декілька блоків Зміївської ТЕС ПАТ "Центренерго" (78 % – у власності держави). Вони зупиняться, їхній виробіток перейде до інших учасників ринку, а точніше – до ДТЕК.

6. Черкаська ТЕЦ, яка працює на марці Г, раніше імпортувала вугілля тільки по одній причині – ДТЕК, який контролює 90 % видобутку вугілля виставляв ціну, яка була суттєво вище імпортної альтернативи. Для розуміння ціни вугілля у Роттердамі зараз біля 1100 грн. ДТЕК же своє вугілля продає на Центренерго по ціні 2 000 грн за тонну. 

7. Прикметно, що на коксівне вугілля, яке видобувається і на українських шахтах, ніяке мито на імпорт із РФ не введене. Крупним імпортером коксівного вугілля є Метінвест, який також належить Ахметову.

8. Отже, програють від такого рішення: Черкаська ТЕЦ, Дарницька ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ, Сумська ТЕЦ та жителі відповідних міст. Також програє державне ПАТ "Центренерго". Оскільки деякі блоки Зміївської ТЕС не можуть працювати на марці Г, а можуть лише підмішувати марку Г до марки Т, то просто зупиняться, отже, і державні шахти частково втратять свій збут (марки Г).

Виграє від цього рішення ДТЕК: збільшить частку ринку та збільшить вплив на ціну. Додаткова вигода – декілька мільярдів гривень на рік.

Андрій Герус зазначив, що підтримує "патріотичні почуття нового уряду", але зауважує їхню "вибірковість".

"На наступний Кабмін готую лист про мито 65 % на імпорт картоплі із Російської Федерації. Імпорт картоплі із РФ б'є всі рекорди: за червень-грудень 2019 року становив 231 тис. тонн, що у 506 раз більше, ніж у сезоні 2018/19 років і в 2800 раз більше, ніж за такий же період 2017/18 років. У кінці минулого року імпорт із РФ становив до 50 % картоплі, що продавалася у супермаркетах (а не 0,2 %). Спочатку українських селян треба захищати, а потім бізнеси олігархів, впевнений, тут із урядом ми однодумці", – написав він. 

Герус назвав плюси та мінуси спецмит на імпорт вугілля та електроенергії із Росії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів