Поділитись:

Госпіталізація в "інфекційку": що треба брати та як підготуватись (інструкція)

Четвер, 19 березня 2020, 17:01

фото ілюстративне

Наразі в Україні 16 підтверджених випадків COVID-19. Від 60 до 70 відсотків населення планети може заразитися коронавірусом, прогнозують в Інституті Коха. Якщо у вас діагностували коронавірусну хворобу, то, ймовірно, відправлять на самоізоляцію. У більшості людей хвороба протікає як грип і підстав для госпіталізації немає. Але якщо будуть ускладнення, такі як утруднення дихання або жар, який не можна збити, або якщо ви не можете ізолюватися – приміром, живете в гуртожитку, вас покладуть до інфекційної лікарні.

З огляду на обмеження роботи транспорту, краще до цього підготуватися по максимуму. Кореспондентка «Бабеля» Алла Кошляк поспілкувалася з експрацівницею МОЗ Іриною Литовченко, дитячою лікаркою-інфекціоністкою Мариною Шаруновою та чотирма пацієнтами, які раніше лежали в інфекційних відділеннях із різними хворобами.

Чи можу я відмовитись від госпіталізації?

Якщо в інфекційне відділення кладуть пацієнта з підозрою на COVID-19, то за наказом МОЗ № 663 в нього беруть змиви з носоглотки для визначення вірусу. Якщо вірус підтверджений — пацієнт залишається у відділенні до одужання, якщо перебіг хвороби легкий — може відправитися на амбулаторне лікування.

Від госпіталізації відмовитися можна, але попередьте свого сімейного лікаря. Він повинен взяти змиви з носоглотки та спостерігати за вами, постійно контролюючи ваш стан по телефону. Якщо у вас середній 

 

Довідка

Лихоманка, утруднене дихання, недостатнє насичення крові киснем, у дітей — посиніння шкіри. Ступінь тяжкості може діагностувати ТІЛЬКИ лікар.

 ступінь тяжкості, то лікар приймального покою повинен пояснити ситуацію і розповісти про можливі наслідки. У разі відмови від госпіталізації, ви зобовʼязані перебувати 14 днів на самоізоляції. У будь-якому випадку, якщо ваш лікар радить вам госпіталізацію в стаціонарне відділення, то слід дотримуватися цієї рекомендації.

А ще за новим законом про запобігання поширенню COVID-19 вас можуть оштрафувати на 17 тисяч гривень і більше.

Мене забирає швидка, що взяти передусім?

Паспорт. Якщо є — страховку. Бажано свою постільну білизну, тому що в лікарнях її кількість обмежена й своя приємніша. Обовʼязково свій посуд: глибоку і мілку тарілки, ложку, виделку, чашку. Візьміть павербанк або подовжувач, бо в палатах не завжди є розетки, а в коридор вас не випустять. Продукти, що не псуються, хоча б на перший день. Потім родичі або друзі зможуть приносити вам продукти, їх передаватиме вам медперсонал. Рушник, засоби особистої гігієни, змінне взуття і одяг.

Брати ліки із собою чи їх видадуть там?

Якщо є, візьміть парацетамол. У лікарні вам дадуть список ліків, їх, швидше за все, доведеться попросити близьких купити в аптеці.

Скільки взяти грошей?

Кілька тисяч готівкою. Гроші можуть знадобитися на ліки, їжу, рентген і додаткові процедури.

Мене покладуть в палату з іншими хворими на коронавірус? Чи не заражусь я в інфекційній чимось ще?

Хворі з різними діагнозами повинні лежати в різних палатах.

Користуйтесь антисептиком й антибактеріальними серветками, тільки СВОЇМИ посудом та іншими речами.

Чи зможу я повернутись, якщо щось забув?

Ні. Якщо живете самі, передайте комусь запасні ключі, щоб ця людина змогла пізніше взяти для вас з дому потрібні речі. Інфекційна лікарня — це режимний об’єкт, вас ніхто не відпустить з’їздити додому чи погуляти на вихідні.

Чек-ліст — що взяти з собою до інфекційної лікарні

  • паспорт
  • страховка
  • змінний одяг
  • набір посуду (чашка, ложка, виделка, тарілка)
  • гумові капці для душу
  • рушник
  • засоби особистої гігієни (мило, зубна паста, щітка тощо)
  • питна вода
  • продукти, які не псуються швидко
  • зарядка, павербанк, подовжувач
  • постільна білизна

Також можуть знадобитися:

  • навушники та\або беруші
  • зволожуючий крем
  • своя подушка 
  • електрочайник або кип’ятильник
  • книги
  • ноутбук із завантаженими фільмами

У мене вдома кіт\собака\хом’ячок, хто ж його годуватиме?

Якщо у вас є домашні тварини, слід домовитись з кимось, хто зможе доглядати або тимчасово забрати до себе.

А там годують? Їжа в лікарнях жахлива! Чи зможу я готувати чи замовляти доставку?

В інфекційному відділенні не можна готувати чи підігрівати їжу. У палаті будуть, можливо, лише холодильник і чайник. Ірина Чулівська, яка минулого року лежала в інфекційному відділенні, радить попросити знайомих щодня приносити щось гаряче невеликими порціями, щоб одразу з’їдати. Їжу в лікарні забиратиме медперсонал і передаватиме вам.

Купіть самі або попросіть близьких придбати продукти, які не псуються: печиво, каші швидкого приготування, шоколад.

Можна спробувати замовити онлайн, але доведеться детально пояснити кур’єру, де приймають передачі. Враховуйте, що час їх прийому в лікарні теж обмежений — з 09:00 до 18:00.

Якщо я почуватимусь краще, мене можуть виписати раніше?

Ні, бо існує таке поняття, як інкубаційний період хвороби. Ви можете не відчувати симптомів, але продовжувати розносити вірус.

Але ж у мене термінова робота!

Змиріться, переведіть найбільш термінові задачі в онлайн.

Що ж я весь час робитиму?

Провідні платформи онлайн-освіти безкоштовно відкривають свої курси, українські та зарубіжні виконавці влаштовують стріми-концерти в соцмережах, те саме роблять оперні театри світу. 

Але врахуйте, що не всюди є інтернет, тож радимо заздалегідь скачати фільми або лекції на свій ноутбук і захопити паперову книжку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ У СПЕЦТЕМІ: Небезпечний вірус із Китаю

Надрукувати
мітки:
коментарів