Поділитись:

Україна не зможе випускати власне шампанське та коньяк, – експерт

Середа, 06 липня 2016, 16:03

Українські підприємства через 10 років не матимуть права виготовляти власне шампанське чи коньяк.

Про це розповіла експерт з питань економічної інтеграції та торговельної політики, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан під час круглого столу щодо асоціації Україна-ЄС в Луцьку 4 липня.

Так, за Угодою про асоціацію, Україна змушена буде дотримуватися закону Європейського Союзу щодо захисту географічних найменувань.

Згідно з ним, такі найменування, як, наприклад, "шампанське" , "коньяк", "моцарела", "пармезан", "фета", "рокфор" можна використовувати лише за місцем походження цих напоїв та продуктів. Це, звісно, не в Україні.

"Через 10 років, починаючи з цього року, Україна не зможе випускати українське шампанське, коньяк. Трішки раніше не зможе випускати українську моцарелу, сир фета, рокфор, пармезан і так далі", – зазначає експерт.

Проте пані Мовчан не вважає це проблемою для вітчизняних виробників. По-перше, ЄС за "джентльменською угодою" допоможе тим компаніям, які постраждають від захисту географічних найменувань.

По-друге, українські компанії вміють швидко робити ребрендинг.

"Наскільки я пам'ятаю, Артемівський завод шампанських вин назвав своє шампанське "вином ігристим" багато років тому. Нічого страшного з ним не відбулося", – зауважує експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 лютого 2020
18 лютого 2020
13 лютого 2020
12 лютого 2020
11 лютого 2020
10 лютого 2020
04 лютого 2020
16 січня 2020
10 січня 2020
24 грудня 2019
19 грудня 2019
10 грудня 2019
06 грудня 2019
12:00
02 грудня 2019
10:00
26 листопада 2019