Поділитись:

Україна не зможе випускати власне шампанське та коньяк, – експерт

Середа, 06 липня 2016, 16:03

Українські підприємства через 10 років не матимуть права виготовляти власне шампанське чи коньяк.

Про це розповіла експерт з питань економічної інтеграції та торговельної політики, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан під час круглого столу щодо асоціації Україна-ЄС в Луцьку 4 липня.

Так, за Угодою про асоціацію, Україна змушена буде дотримуватися закону Європейського Союзу щодо захисту географічних найменувань.

Згідно з ним, такі найменування, як, наприклад, "шампанське" , "коньяк", "моцарела", "пармезан", "фета", "рокфор" можна використовувати лише за місцем походження цих напоїв та продуктів. Це, звісно, не в Україні.

"Через 10 років, починаючи з цього року, Україна не зможе випускати українське шампанське, коньяк. Трішки раніше не зможе випускати українську моцарелу, сир фета, рокфор, пармезан і так далі", – зазначає експерт.

Проте пані Мовчан не вважає це проблемою для вітчизняних виробників. По-перше, ЄС за "джентльменською угодою" допоможе тим компаніям, які постраждають від захисту географічних найменувань.

По-друге, українські компанії вміють швидко робити ребрендинг.

"Наскільки я пам'ятаю, Артемівський завод шампанських вин назвав своє шампанське "вином ігристим" багато років тому. Нічого страшного з ним не відбулося", – зауважує експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2019
21 квітня 2019
19 квітня 2019
17 квітня 2019
11 квітня 2019
07 квітня 2019
04 квітня 2019
03 квітня 2019
02 квітня 2019
29 березня 2019
14 березня 2019
11 лютого 2019
26 січня 2019