Поділитись:

Чому не потрібно "запивати" стрес під час пандемії коронавірусу

Неділя, 22 березня 2020, 03:21

Після того, як у боротьбі із COVID-19 закрили на карантин всі бари, ресторани і більшість закладів харчування, мій друг написав мені: "Я витратив 186 доларів на те, щоб закупитися випивкою". З цього можна зрозуміти, до якої тенденції рухається суспільство.

Якщо ви п’єте більше, коли стикаєтесь зі стресом, викликаним пандемією COVID-19, або бачите, як ваші друзі жартують щодо свого споживання більше, ніж зазвичай, знайте - ви не єдиний, – розповів журналіст видання Vice, пише ТСН.

Соціальне дистанціювання, віддалена робота і життя в світі, в якому вам кажуть уникати кінотеатрів, спортивних залів, ресторанів тощо, залишає багато вільного часу. Звісно ж, ви маєте можливість заповнити ці години кількома пляшками пива чи іншого алкоголю. Президент Психологічної асоціації округу Лос-Анджелес Кеннет Скайл каже, що бажання напитися під час пандемії цілком зрозуміле. 

"Подумайте про те, через що проходять люди. Вони відчувають невпевненість, фінансовий тиск – ніхто не знає, чим все завершиться", – сказав він.


За словами Скайл, люди зазвичай вживають алкоголь за однієї з двох причин: як замінник стосункам або для того, щоб "заморозити" те, що відчувають. 

"Щоразу, коли ми відчуваємо загрозу, [у більшості з нас] виникає бажання стати ближчим до інших", – сказав Скайл.

Оскільки спілкування з близькими людьми наживо не є доступним зараз, є ймовірність, що люди повернуться до алкоголю, щоб замінити ці зв'язки і відчувати менше страху. Однак це має не дуже позитивний вплив.

 

"Основна проблема в тому, що пияцтво працює. Це знімає стрес і допомагає вам розслабитися", – сказав клінічний психолог Раян Гоус. 

 

Але ці заспокійливі наслідки вживання алкоголю носять тимчасовий характер і є шкідливими в довгостроковій перспективі або ж навіть наступного дня, коли ви тверезієте. 

Алкоголю носять тимчасовий характер і є шкідливими в довгостроковій перспективіАлкоголю носять тимчасовий характер і є шкідливими в довгостроковій перспективі


"Коли ви прокидаєтеся наступного ранку, ви стикаєтеся з похміллям, тим же стресом, якого намагалися уникнути, і зниженою здатністю справлятися із цим стресом", – сказав Гоус. 

Подумайте про те, як важко виконати завдання або впоратися з дратівливим сусідом по кімнаті, коли ви переживаєте похмілля у звичайний день. Алкоголь також збільшує ризик підчепити хвороби.

За словами доктора поведінкової психології і директора Національного інституту зловживання алкоголем і алкоголізму Джорджа Ф. Коба, "алкоголь має тенденцію послаблювати імунну систему". Якщо ви уразливі для вірусів та інфекцій, надмірне вживання алкоголю неприпустиме.


Експерти радять тим, хто нещодавно помітив сплеск вживання алкоголю, подумати про конкретну мотивацію, перш ніж відкоркувати вино чи відкрити пиво ще о третій годині дня. Якщо ви п'єте через тривогу або депресію або п'єте багато і регулярно, не замислюючись про причини, сповільніть темп.

Варто дослухатися до почуттів, які могли б стати мотивацією для прийому алкоголю і причиною спроб заглушити їх. Якщо вам самотньо, зателефонуйте декільком друзям. Нудно? Прочитайте книжку, приготуйте їжу або навчіться чогось нового. Депресія? Дізнайтеся, чи проводить ваш терапевт сеанси телефоном або за допомогою відеодзвінка.

Якщо у вас немає терапевта або ви не можете собі його дозволити, спробуйте вести щоденник. Це потрібно, аби висловити і приручити почуття і зробити їх менш гнітючими.


"Я намагався думати про переваги самоізоляції, і здається, що одне з головних переваг – це подумати про те, що ви можете зробити у цих умовах. Одного разу я збираюся зайнятися [і назвіть завдання або домашню роботу]. Це може бути прибирання у шафі, сканування власних фото, перебирання дитячих речей у шухляді, ремонт скрипучих дверей тощо", – сказав Гоус. 

Експерти запропонували ще один надійний спосіб підняття настрою – це тренування.


"Одна з речей, до якої ми, вчені, завжди повертаємося, це вправи. Це завжди підніме ваш настрій. Це також корисно для всього, включаючи ваше серце і ваш мозок", – зазначили фахівці.

Робота вдома не повинна бути постійною; навіть 20 хвилин йоги, кілька віджимань і присідань або власна танцювальна вечірка можуть добре повпливати на стан організму. 


Ніхто не говорить, що ви не можете випити шість пляшок пива, доки перебуваєте в ізоляції. Однак, якщо ви збираєтеся пити в цей час, чітко визначте, чому ви п'єте, і постарайтеся бути чесними щодо того, що ви очікуєте отримати від процесу.

"Якщо алкоголь або наркотики зараз є головною підтримкою, яка тримає вас на плаву, то це проблема", – додав Скайл.

Можливо, вам також доведеться змиритися з тим, що просто зараз ніщо не буде "працювати" в традиційному сенсі. Ви можете відчувати себе не дуже добре, однак таким ж реальний стан речей. 

Поїздка в винний магазин може зробити карантин менш напруженим, але зробить вас менш невпевненими і може знизити вашу здатність боротися з інфекцією. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів