Поділитись:

Домогтися покарання та відшкодування: як діяти, якщо на вас напали

Неділя, 22 березня 2020, 20:00

Із правової точки зору надійних засобів убезпечення себе від нападу чи самозахисту під час його здійснення немає. Однак ви можете вчинити ряд дій, які посприяють захисту вашого законного інтересу щодо притягнення винної у нападі особи до відповідальності та отримання відшкодування шкоди.

Про це "Конкуренту" розповіла головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Зоряна Світлицька

Отже, якщо на вас напали, дотримуйтесь такого алгоритму дій: 

  1. Якщо на вас напав незнайомець, запам’ятайте особливі прикмети злочинця (зріст, статура, риси обличчя, колір волосся, одяг) та відмінні ознаки (наявність татуювань, шрамів).
  2. Якомога точніше визначте напрямок, в якому зник злочинець.
  3. Попросіть свідків злочину (при їх наявності) дочекатися прибуття поліції.
  4. Зателефонуйте у поліцію.
  5. Одразу варто подати заяву про злочин працівникам поліції, які прибули на виклик. Необхідно отримати від них талон-повідомлення про отримання вашої заяви. Не плутати заяву про злочин з наданням пояснень. При поданні заяви про злочин вас визнають потерпілим, при наданні пояснень – ні.
  6. Разом з тим, якщо ви стали жертвою злочину і отримали фізичні травми будь-якого ступеню тяжкості, потрібно негайно викликати «швидку» та зафіксувати отримані травми в лікувальному закладі.
  7. Якщо працівники поліції, які прибули на виклик, не прийняли від вас заяву про злочин, потрібно якомога швидше подати її до райвідділів поліції, бажано за місцем скоєння злочину. Працівник поліції, який буде складати відповідний протокол, має запитати вас, чи був злочин скоєний з мотиву упередженого ставлення до вас (п. 5 Протоколу). Якщо цього не станеться, але напад, з огляду на вашу оцінку ситуації, скоєний з мотиву упередженого ставлення (на ґрунті релігійної, етнічної, гендерної ненависті, походження, статевої орієнтації та ін.), ви маєте право додати письмові пояснення про всі обставини, які вважаєте важливими для всебічного розгляду справи. У разі відмови в райвідділі прийняти у вас заяву, ви можете подати її у письмовому вигляді, відправивши її поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.
  8. Протягом 24 годин після подачі заяви відомості про кримінальне правопорушення мають бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), а орган досудового розслідування має призначити слідчого, відповідального за кримінальне провадження по вашій заяві. Ці дані ви маєте право дізнатися в тому райвідділі, куди подали заяву вже наступного дня. Номер запису в ЄРДР є ключовою інформацією для відстеження слідчих дій по вашій заяві. Якщо протягом 24 годин після подачі заяви, відомості не були внесені до ЄРДР, слід звернутися зі скаргою на бездіяльність органу досудового розслідування до слідчого судді.
  9. Якщо під час злочину ви зазнали тілесних ушкоджень, якомога швидше вимагайте від слідчого, або працівника поліції, який приймає заяву, направити вас на судово-медичну експертизу для «зняття побоїв», якщо попередньо їх належним чином не зафіксувала медична установа.
  10. Під час досудового розслідування ви можете самі представляти свої інтереси як потерпілого, ми радимо звернутися за захистом своїх інтересів до адвоката

Навіть якщо факт злочину не зафіксований, скажімо, камерами відеонагляду, то в сукупності ваші показання як потерпілого, показання свідків, медичні висновки та інформація, отримана працівниками органів внутрішніх справ у належному порядку під час досудового розслідування, є належними доказами вчинення на вас нападу.

Працівники поліції, якщо напад виявлено ними безпосередньо, а злочинець після вчинення злочинних дій намагається зникнути, повинні здійснювати наступні дії: 

  • негайно розпочати переслідування злочинця;
  • якщо потерпілому нанесені тілесні ушкодження і йому потрібна термінова медична допомога, одночасно з прийняттям рішення про переслідування організувати за допомогою громадян надання медичної допомоги потерпілому (викликати автомобіль швидкої допомоги і т. д.);
  • телефоном або іншим шляхом доповісти черговому по органу внутрішніх справ про злочин.

У разі, коли про розбійний напад або грабіж громадянина поліцейський дізнався від інших осіб: 

  • уточнити у них, де, в який час вчинено злочин, чи відомі злочинці, їх кількість, прикмети, напрямок, яким чином (на транспорті, пішим порядком) вони зникли, а також інші дані, які мають відношення до складу злочину і до самого заявника;
  • прибути на місце події;
  • про одержане повідомлення та дані, з’ясовані безпосередньо на місці події, доповісти оперативному черговому по органу внутрішніх справ;
  • якщо обстановка на місці події потребує охорони, організувати її (наприклад, коли на місці пригоди є сліди ніг, плями, що схожі на кров, знаряддя злочину і сліди їх застосування);
  • якщо відомості, одержані на місці події дозволяють затримати злочинця по гарячих слідах, негайно розпочати його переслідування.

Скаргу на дії чи бездіяльність працівників поліції щодо внесення відомостей про злочин у ЄРДР чи щодо неналежного виконання ними службових обов’язків у будь-якому разі можна подати: 

  • керівнику органу Національної поліції, дії/бездіяльність співробітників якого оскаржуються, або керівнику вищого органу поліції;
  • керівнику відповідного органу прокуратури;
  • Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини.

Таку скаргу не слід плутати із заявою про вчинення злочину, яка подається, якщо на вас напав поліцейський, коли він несе кримінальну відповідальність за тілесні ушкодження/хуліганство/грабіж/розбій в загальному порядку. За таких обставин алгоритм дій щодо повідомлення про вчинення щодо вас злочину працівником органів внутрішніх справ буде таким же, як при нападі будь-якої особи.

Окрім можливості притягнення такого працівника поліції до кримінальної відповідальності, до нього можуть застосовуватися заходи дисциплінарної відповідальності у разі доведення його вини (наприклад, звільнення з органів внутрішніх справ).

Після затримання злочинця потерпілий має право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в судовому порядку. Так, відповідно до частини першої статті 1206 Цивільного кодексу України особа, яка вчинила злочин, зобов’язана відшкодувати витрати закладу охорони здоров’я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Для підтвердження завданих збитків зберігайте чеки та інші документи.

Якщо ви потребуєте, але не маєте змоги оплатити послуги адвоката, звертайтеся за безоплатною правовою допомогою за телефоном 0800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України). Дізнайтеся адресу найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги/бюро правової допомоги, проконсультуйтеся, кому держава зобов’язана надати адвоката відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”.

За вчинення хуліганства/грабежу/розбою чи завдання тілесного ушкодження передбачена кримінальна відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 березня 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
30 січня 2024
02 січня 2024
23 грудня 2023
14 грудня 2023
11 грудня 2023
04 листопада 2023