Поділитись:

Надзвичайний стан: луцький юрист розповів, коли і як можуть забрати ваше майно

Понеділок, 23 березня 2020, 16:10
Надзвичайний стан: луцький юрист розповів, коли і як можуть забрати ваше майно

Введення надзвичайного стану передбачає обмеження прав громадян. Нагадаємо, що запровадити такий режим закликає міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець.

Відповідно до закону “Про правовий режим надзвичайного стану” на період надзвичайного стану можуть запроваджуватися такі заходи:

1) встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан;

2) обмеження руху транспортних засобів та їх огляд;

3) посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;

4) заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;

5) заборона страйків;

6) примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.

“Конкурент” запитав у луцького адвоката Олега Огородника, яким чином зможуть забирати майно у людей чи юридичних осіб.

“Таке право держави дійсно передбачене законом. Однак не варто із даного приводу зараз панікувати, адже таке обмеження повинне бути зазначене в указі Президента України про введення надзвичайного стану. Окрім того у громадян України та юридичних осіб приватного сектору держава матиме право забирати майно із обов'язковою умовою відшкодування вартості такого майна. Детальніша процедура примусового відчуження майна та вилучення майна за умови введення надзвичайного стану регулюється Законом України "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану".

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 1 вищезазначеного закону, примусове відчуження майна — позбавлення власника права власності на індивідуально визначене майно, що перебуває у приватній або комунальній власності та яке переходить у власність держави для використання в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за умови попереднього або наступного повного відшкодування його вартості.

Також даним законом передбачено два способи відшкодування вартості вилученого майна: це попереднє відшкодування вартості і відшкодування вартості майна уже після його вилучення.

Стосовно вилучення майна, то відповідно до п.2 ч.1 ст. 1 даного закону — це позбавлення державних підприємств, державних господарських об’єднань права господарського відання або оперативного управління індивідуально визначеним державним майном з метою його передачі для потреб держави в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану.

Факт примусового відчуження майна або ж його вилучення підтверджується відповідним актом. Вартість майна встановлюється суб'єктом оціночної діяльності. У випадку виникнення спору (наприклад у разі незгоди із оцінкою майна) даний спір вирішуватиметься судом”.

Адвокат також зауважив, що у випадку, якщо майно все ж таки вилучатимуть чи відчужуватимуть, то робитиме це не поліція, а військове командування,або орган що прийняв рішення про відчуження. Окрім того перед відчуженням має бути проведена оцінка майна і складений акт передачі такого майна.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів