Поділитись:

Волинська лікарка дала рекомендації вагітним волинянкам на період карантину

Вівторок, 24 березня 2020, 09:00

Зберігати спокій, залишатися вдома та тримати контакт зі своїм лікарем радить вагітним жінкам завідувачка поліклінічного відділення КП "Волинський обласний перинатальний центр" Надія Щурук.

Про це медик розповідаоа в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс», пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Надія Щурук заспокоює, що вибірка жінок при надії, які перехворіли на коронавірус, незначна. Усі ці жінки, за даними китайських колег, є здоровими, вони народили здорових діток. Загалом протягом епідемії коронавірусу в Китаї захворіло 147 вагітних, приблизно 8% з них потребували надання невідкладної допомоги, одній жінці потрібна була штучна вентиляція легень, вона народила шляхом позапланового кесаревого розтину.

"У всіх новонароджених ознак інфікування немає. Нещодавно у Великобританії жінка, яка хворіла на коронавірусну інфекцію, народила дитинку, у якої позитивний тест на коронавірус, але в амніотичній воді його не знайдено і не доведено, чи він проникає через плаценту. На жаль, стверджувати, що все буде гаразд, ми не можемо, але й панікувати не варто, бо результати новонароджених є задовільними", - розповідає медик.

Вона каже, що лікарі готові до спілкування цілодобово з пацієнтками, відповідають на дзвінки, адже розуміють, що відповідальні за життя і мам, і ще не народжених діток.

"Якщо у пацієнтки є якісь скарги і вона записана на прийом, жінка може прийти в день запису й отримати консультацію. Це зменшить черги під кабінетами та контакт з іншими пацієнтками. Ми рекомендуємо жінкам наразі утриматися від відвідування лікувальних закладів, але в разі потреби, якщо є загрозливі симптоми, як-то головний біль, підняття артеріального тиску, або ж різко з’явилися набряки на ногах чи так звані мушки перед очима, або ж гірше чути рухи дитини тощо, жінка може звернутися до нас по консультацію. У випадку, якщо вагітна почувається задовільно, вона може консультуватися з лікарем у телефонному режимі. На час карантину ми навіть рекомендуємо відстрочити деякі аналізи, щоб якомога більше убезпечити жінок від отримання респіраторної інфекції", - пояснює медик.

Вона додає, що якщо до 12 березня була рекомендація для вагітних виходити на прогулянки, дотримуючись безпечної дистанції, то на сьогодні актуальним правилом є - залишатися вдома.

У нас є два робочі місця в реєстратурі, вони розмежовані з інтервалом у півтора метра – це найбільш безпечна відстань, яка має бути між пацієнтами. Тобто біля реєстратури може перебувати одночасно лише шість пацієнтів. І на період карантину відвідування пацієнток у палатах також призупинено.
До 12 березня вагітним рекомендували виходити на прогулянки, дотримуючись безпечної відстані від інших. На сьогодні, повторю, актуальне правило – залишатися вдома.

"Специфічної профілактики коронавірусної інфекції немає. Якщо говорити про сезонний грип, то ми можемо рекомендувати вагітній зробити щеплення, а проти коронавірусу цього рекомендувати не можемо, бо такої вакцини немає. Тому вагітним не треба відвідувати будь-які заклади, де є скупчення людей. Якщо є потреба, скажімо, піти в магазин, то, знову ж таки, тримати безпечну дистанцію від інших відвідувачів та мити руки теплою водою з милом протягом 20-40 секунд, використовувати антисептик, не торкатися руками відкритих частин обличчя. Крім того, коли вагітна бачить, що є ризик контакту з особами, які мають респіраторні інфекції, вона може використати маску. Жінка при надії має добре харчуватися, зараз особливий акцент – на фруктах. Неодмінно варто провітрювати приміщення", - каже лікар.

Вона також додає, що вагітним жінками рекомендовані спиртовмісні (не менш як 60%) антисептики. Вони знищують вірус передусім на руках і не є шкідливими.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів