Поділитись:

Як діти переносять коронавірус: хто в зоні ризику

Вівторок, 24 березня 2020, 14:20

18 березня The New England Journal of Medicine (NEJM) опублікував статтю, в якій йшлося про перший відомий випадок смерті дитини від COVID-19, пише видання УНІАН, посилаючись на статтю Ханни Осборн видання Newsweek “How Are Children Affected by Coronavirus?”

Це було 10-місячне немовля, яке померло через чотири тижні після госпіталізації. Дитина страждала від інвагінації кишечника й відмови кількох внутрішніх органів. Стаття в журналі Paediatrics також повідомляла про смерть 14-річного хлопчика в провінції Хубей в Китаї. Однак, в цьому випадку про деталі його стану нічого не відомо.

Доктор Джон Вільямс, який очолює відділення педіатричних інфекційних хвороб в дитячій клініці UPMC в Піттсбурзі, сказав Newsweek, що смерть немовляти, вірогідно, була спричинена зовсім не COVID-19. Стаття NEJM також стверджує, що в Китаї менш ніж 1% випадків зараження стосувалися дітей до 10 років. З 1391 таких пацієнтів з підозрами на наявність вірусу, яким провели тести в період з кінця січня до кінця лютого, лише трьох відправили у відділ інтенсивної терапії й помістили під апарат вентиляції легень. У всіх трьох були інші проблеми зі здоров'ям, які ускладнювали їхній стан.

"На відміну від заражених дорослих, більшість дітей проходили м'якший клінічний курс. Безсимптомні зараження були не поширеними. Визначення потенціалу заразності цих пацієнтів без симптомів - важливе для розробки заходів контролю поточної пандемії", - писали дослідники, які виступили авторами статті в NEJM.

В статті, опублікованій в Paediatrics, вчені зауважували, що діти будь-якого віку здатні підхопити вірус. Однак, вплив інфекції на їхнє здоров'я "менш тяжкий", ніж у випадку дорослих. Також зауважувалося, що серед постраждалих дітей немовлята й дошкільнята були "найбільш вразливі до зараження".

Вільямс сказав Newsweek, що висновки обох статей, "швидше за все, стосуються всіх дітей у світі". Лікар пояснив, що вплив більшості інфекцій на різні групи населення не дуже відрізняється. Однак, американські лікарі стежать за ситуацією з випадками зараження COVID-19 серед дітей.

"У США багато дітей з проблемами, які можуть призвести до ускладнень, такими як імунодефіцит, пересаджені органи тощо. Поки ми не чули про велику кількість випадків зараження серед цих дітей. Але ми пильно стежимо", - пояснив він.

Вільямс вказав на те, що всі дослідження свідчать про безсимптомний, м'який чи помірний перебіг зараження у дітей.

"Ці дані з Китаю й інших частин світу переконливо вказують на те, що у здорових дітей SARS-CoV-2 не викликає серйозне захворювання. Чому все відбувається саме так, ми насправді не знаємо. Були припущення, що дитячі імунні системи пережили менше мутацій, тому реагують на збудник з меншим запаленням. Але ми точно не знаємо. Немає доказів того, що інші коронавіруси, з якими люди зіштовхуються щороку, дали дітям цей імунітет. Так звані "нормальні" людські коронавіруси сильно відрізняються від SARS-CoV-2", - пояснив Вільямс.

Голова кафедри педіатричних інфекційних захворювань і глобального здоров'я в Університеті Едінбургу Харіш Наір також сказав, що немовлята та діти до 5 років більше інших ризикують постраждати від тяжких симптомів.

"Це відповідає віковому профілю найвищого ризику для дитячої пневмонії. Навіть якщо діти порівняно менше ризикують постраждати від тяжкої форми хвороби, ті, в кого є ускладнення в стані здоров'я, під великим ризиком", - пояснив Харіш Наір.

На думку лікаря, імунологічна реакція може послужити поясненням, чому у дітей спостерігаються м'які симптоми. І випадки з немовлятами можуть стати підтвердженням такого припущення. І Вільямс, і Наір наголошують, що якщо у дітей з'являються будь-які симптоми, їх потрібно ізолювати.

Наір радить батькам негайно звертатися до лікаря, якщо у їхніх дітей з'являються проблеми з диханням, спостерігається поганий апетит, з'являється сонливість, а нігті чи губи стають синіми. Загальне погіршення стану теж причина для тривоги.

"Якщо у дитини тече з носа чи вона кашляє, але немає проблем з диханням і вона нормально п'є, тоді немає причин проводити тест на коронавірус. І, мабуть, краще побути вдома", - порадив Вільямс.

Видання пише, що 46 штатів США вже закрили всі школи. Загалом 120 тисяч державних і приватних шкіл не працюють через COVID-19, що впливає на 54 мільйони учнів. Вільямс зауважує, що батьки повинні докласти максимальних зусиль, щоб не дозволити своїм дітям розносити вірус.

"Соціальне дистанціювання дійсно сповільнює поширення лише тоді, коли ми всі його дотримуємося й не обманюємо", - сказав лікар.

"Це, на жаль, означає, що ніяких вечірок чи зборів на ігри. Активність надворі, яка не передбачає контакту з іншими дітьми, на зразок прогулянок в парку - це хороший спосіб вийти з дому і подихати свіжим повітрям. В інтернеті теж багато цікавих і освітніх речей. А відео-чати можуть допомогти нам всім включно з дітьми позбутися відчуття ізоляції", - додав він.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024