Поділитись:

Українських вчених, які розробили тести на коронавірус, відправили у неоплачувану відпустку

Середа, 25 березня 2020, 04:12

Працівників Інституту молекулярної біології та генетики НАН України в розпал епідемії коронавірусу відправили в неоплачувану відпустку. Причому вчені встигли створити тест для виявлення COVID-19.

Про це зазначила провідна наукова співробітниця установи, докторка біологічних наук Оксана Півень, пише "Обозреватель".

За її словами, в інституції є проблеми навіть із базовим фінансуванням, тому штат відправили "відпочивати" щонайменше до кінця березня, незважаючи на карантин та епідемію в усьому світі.

"І ситуація з відпустками за власний кошт або переведенням установи на три-чотири робочі дні, бо не вистачає грошей на оплату праці, не є чимось новим – це "добра" щорічна традиція. Однак у попередні роки вірусу не було, метеорит на Україну не падав, тому астрологи були і є популярнішими, ніж астрофізики..." – пише Півень.

Вона зазначає, що як би цинічно це не звучало, але завдяки коронавірусу нардепи, чиновники та прості українці згадали, що в країні є наука, якою держава практично не опікується. Мітинги чи акції протесту ніколи не звертали увагу влади на проблеми дослідників та наукової сфери.

У своїй попередній публікації Оксана Півень розкритикувала привезені завдяки сприянню президента Володимира Зеленського нібито 250 тисяч тестів на COVID-19 із Китаю.

"Анонсовані паном президентом тести приїхали, щоправда не для ПЛР-діагностики (полімеразно-ланцюгової реакції), а на антитіла. І не 10 млн, а 250 тисяч штук. Трохи не те, і трохи не так, помилився, з ким не буває, хотів приємне зробити народу. Зате 10 ШВЛ приїхали з Китаю! Ой, ні, не ШВЛ, а 11 ампліфікаторов (це спеціальні машини, щоб ПЛР проводити та виявляти присутність геному вірусу в пацієнтів)", – наголосила Півень.

У коментарі до публікації Оксана зазначила, що вчені її Інституту вже встигли розробити свою тест-систему щодо коронавірусу.

Її колега, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко доповнює та уточнює, що вчені в Україні, залежно від посади, отримують від 5 до 9 тисяч гривень щомісяця. І замість того, щоб займатися власною вакциною чи тестами, вони сидять по домівках на карантині.

"Через хронічну нестачу фінансування більшість інститутів давно працює неповний робочий тиждень (ця "традиція" дісталася новій владі від попередників, але нову владу це повністю влаштувало). Критично важливим для протистояння епідемії інституціям не додали коштів, щоб вони працювали. Ні, не додаткові дні на тиждень, а просто працювали", – пише Сененко.

У коментарі OBOZREVATEL, заступник голови Інституту, професор, доктор біологічних наук Сергій Дзядевич пояснив, що через фінансові труднощі та бюрократію уряду деякі співробітники пішли у відпустку за свій кошт і за власним бажанням. Ситуація ускладнюється ще й тим, що коштів не вистачає навіть на виготовлення тестів на коронавірус.

"Тиждень тому було заявлено, що Інституту доручено виготовити експрестести. Ми готові, але перший маленький транш грошей надійшов лише сьогодні вранці. Ми вже зробили і передали в Центр громадського здоров'я в Житомир 600 аналізів. І ми це зробили за власні гроші, матеріали. Зараз банально потрібно купувати нові реагенти, а у нас це відбувається дуже повільно", – підкреслив Сергій Дзядевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів