Поділитись:

Чому коронавірус викликає більшу стурбованість, аніж епідемія туберкульозу: пояснюють волинські медики

Середа, 25 березня 2020, 12:30

Швидкість поширення нового вірусу та неспроможність медичних систем справлятися із великою кількістю одночасно хворих людей є основною відмінністю від епідемії туберкульозу та пандемії коронавірусу.

 Про це йшла мова у передачі “Тема дня” на UA: Волинь.

Доктор медичних наук, завідувач відділення легеневого туберкульозу Волинського ОФМЦ Юрій Валецький розповідає, що в Україні справді ще у 1995 році оголошена епідемія туберкульозу. Це теж інфекційне захворювання. Паличка Коха (збудник туберкульозу) пристосувалася до медпрепаратів, тому подолати цю епідемію досить важко. За минулий рік в області померло від цієї недуги 120 людей, а на обліку нині перебуває 636 пацієнтів.

“На жаль, високоефективних протитуберкульозних медпрепаратів на сьогодні не синтезовано в світі. Тому використовуються ті препарати, які синтезовані у 80-их, 70-их, 60-их роках минулого століття. Вони залишаються найбільш ефективним і на сьогодні. Тривалість лікування хворих на туберкульоз сягає від 6 місяців до 20-25 місяців”, - пояснив Валецький.

Щодня в області фіксують два випадки цього захворювання. Однак це не є великим навантаженням на медичну систему і дозволяє спланувати лікування, обстеження, госпіталізацію.

Якщо ж говорити про коронавірус, то тут досить короткий період інфікування — від двох до 25 днів.

“Основна небезпека в тому, що випадків захворювання може бути одночасно дуже багато. І буде складно впоратися з цією ситуацією”, - пояснює медик.

Його колега, Іван Нискогуз, директор обласного фтизіопульмонологічного обласного центру, додає, небезпеку спричиняє й те, що коронавірус може “жити” на різних поверхнях певний час.

“Якщо говорити про туберкульоз, то одна людина протягом року може заразити 25 чоловік. А натомість коронавірусна інфекція є набагато більш контагіозна (заразна, - К), і як показала практика, коли не застосувати своєчасні карантинні заходи, то це може призвести до значного поширення епідемії і неспроможності медичної служби впоратися з цією інфекцією. Тому так важливо запроваджувати ці карантинні заходи”, - пояснює медик.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів