Поділитись:

Коронавірус прилетів до Києва: як лікуються мільйонери з Куршевеля в інфекційних боксах Олександрівки

Четвер, 26 березня 2020, 04:48
Коронавірус прилетів до Києва: як лікуються мільйонери з Куршевеля в інфекційних боксах Олександрівки

..Коли я буду писати сценарій фільму про коронавіруси, сюжет буде про інфекційному відділенні Олександрівської лікарні. Це воістину епічний сюжет, який багато говорить про нас і про нашу державу і суспільство. Україна – країна парадоксальною драматургії, тут завжди відбувається найнеймовірніше.

Пише відомий український журналіст та військовий експерт Юрій Бутусов.

Отже, 8 березня 2020 го року в Міжнародний жіночий день, велика група дуже заможних людей, включаючи високопоставлених державних діячів України і доларових мультимільйонерів і навіть мільярдерів (ви не помилилися) з України та Росії, зібралися веселою компанією на знаменитому французькому курорті Куршевель, який так любить наш бомонд. Вони є громадянами світу, для яких політ особистим літаком або в крайньому випадку чартером – банальна повсякденність. Вони могли зібратися на будь-якому курорті будь-якого континенту, але що може статися поганого з тими, у кого взагалі все вже давно є: влада, зв'язку, популярність в мілейшем Куршевелі?

А між тим, якби вони перед вильотом подивилися джерела зараження коронавірусів, то побачили б, що лижні курорти Італії, Австрії, Франції, Німеччини стали для коронавіруса основними хабами. 8 березня, за один день в сусідній Італії заразилося понад 7 тисяч осіб і 366 померло від вірусу, але це, звичайно, не злякало небожителів. Ну яка зараза пристане до тих, хто ні на мить не покидає зону комфорту, і звик не слідувати правилам, а диктувати правила.

Список учасників тусовки ми можемо встановити з різних відкритим російським і українським джерелам. З російського боку в тусовці були олігархи Михайло Прохоров (стан близько 10 мільярдів доларів), Дмитро Мазепин, Шалва і Олександр Чигиринський, Зіяд Манасір і багато інших людей російського бомонду, члени їх сімей та друзів.

З української сторони – мільярдер Валерій Хорошковський, друг президента Володимира Зеленського; мультимільйонери Віталій Хомутинник; заступник голови Харківської облради Володимир Скоробогача; суддя Господарського суду Києва Вікторія Джарти; народний депутат Сергій Шахов. Також був в Куршевелі один з найбагатших українських адвокатів і землевласників – ексглава ОП Андрій Богдан та інші.

Так вийшло, що саме ця група українських багатіїв, в якій було 16 чоловік, перша завезла коронавірус до Києва. Це трапилося випадково. Швидше за все, вірус по-любому потрапив би до Києва з кимось іншим, і хворі просто не розуміли наслідків своїх дій. Але склалося так, як склалося – більшість учасників цієї компанії заразилися коронавірусів або стали переносниками вірусу, контактуючи з носіями. Ось це доля! Легковажна тусовка перетворилася в загальний кошмар. Ті, хто давно вже звик лікуватися в кращих закордонних клініках, раптово опинилися змушені звернутися туди ж, куди звертаються всі звичайні громадяни, які не знають слова "Куршевель".

Але це сталося не відразу. На свою біду і на біду своїх контактерів, куршевельци спробували спочатку приховати хвороба, перележати ускладнення будинку, щоб не привертати до себе увагу і уникнути розголосу. Виявилося, що спроба уникнути українських лікарень і розголосу в ЗМІ виявилася дуже небезпечною помилкою, яка сприяла поширенню інфекції серед багатьох українських політиків, бізнесменів, членів уряду і депутатів парламенту.

Після перших ознак нездужання куршевельци почали звертатися в приватні клініки. Так, першою зробила аналізи в Києві на коронавірус компанія "Євролаб", і тести виявилися позитивними. Стало відомо і про зараження вірусом росіян з цієї компанії. Але "Євролаб" не поставив до відома влади країни, і тим самим не дозволив державі вжити негайних заходів; піддав небезпеці здоров'я і життя тих громадян, хто продовжував контактувати з хворими або не самоізолювався після контакту. "Євролаб" направив аналізи до Німеччини, в клініку "Шаріте". І тільки через три дні, коли німці зробили висновок і підтвердили коронавірус у зіркових клієнтів, влади України отримали інформацію - при цьому повідомлення владі направила саме німецька клініка.

Тому, з огляду на статус інфікованих, і те, що вони встигли сконтактувати після прильоту ще до появи нездужання з багатьма сотнями людей, немає сумнівів, що коронавірус поширився в Києві. Так, з 70 встановлених контактерів народного депутата Сергія Шахова коронавірус діагностований тільки у трьох людей, решта в самоізоляції перечікують інкубаційний період і спостерігаються у лікарів.

А що ж куршевельци? Як себе почувають, як йде лікування?

Всі хворі отримали ускладнення, і зараз знаходяться в боксах Олександрівської лікарні. Вони самі винні в погіршенні свого стану – вони не відділилися, які не лікувалися, вели активний спосіб життя, і допомогли вірусу вдарити по ослабленою перельотами і акліматизацією імунній системі. Тепер українські інфекціоністи отримують максимальний досвід лікування коронавіруса і напрацьовують методики лікування на своїх зіркових пацієнтах. Всі вони перебували в гарній фізичній формі, але хвороба вдарила по кожному дуже важко, і це дуже показові випадки. Найбільшою сенсацією, звичайно, стала госпіталізація Валерія Хорошковського – одного з найбагатших людей України. Він прилетів з Ніцци 21 березня, і незабаром був змушений також переїхати в Олександрівську лікарню.

Стан багатьох хворих вимагає спостереження лікарів, незважаючи на те, що нікому з них немає 60 років. Температура скаче – 3-4 дня під 40 градусів. Потім у деяких почався період різкого зниження температури до 35 градусів. Всім куршевельцам довелося лягати в лікарню – у них пішли серйозні ускладнення, двостороннє запалення легенів, тому спроба самоізолюватись будинку і лікуватися вдома не вдалася. На випадок ускладнення і проблем їх усіх направили в лікарню, де є палата інтенсивної терапії та апарати штучної вентиляції легенів. Так, доводиться лікуватися у державній – приватні клініки інфекційних відділень не містять – це нерентабельно і невигідно.

У нас прийнято зло іронізувати над станом державних лікарень, але в даному випадку, якихось особливих незручностей зірки не відчувають. Інфекційне відділення, звичайно, не п'ятизірковий готель, але насправді саме в Олександрівській бокси в хорошому стані. Там встановлені телевізори, холодильники, туалети в пристойному стані. Це не порівняти з районними лікарнями. До слова, дуже хороший ремонт міська влада зробила і в дитячому інфекційному відділенні на Алішера Навої.

Всі бокси заповнені, інфекціоністів в Україні одиниці, і лікарі Олександрівської лікарні працюють на розрив. Ніхто не сидить постійно в палаті і не біжить за першим покликом, персонал постійно в справі вдень і вночі. Помічників і прислугу в інфекційне відділення брати не можна. У кого хвороба проходить легше, але стан ряду пацієнтів викликає занепокоєння, коронавірус дуже небезпечний навіть для людей до 50 років, які перебувають у хорошій фізичній формі. Багато часу люди лежать безпорадно через стрибки температури і ускладнень в роботі внутрішніх органів. Коронавірус може давати серйозні ускладнення. Критичного стану немає, але вдома таке не лікується. Всі отримують ударні дози сильних антибіотиків.

У результаті легковажних дій куршевельскіх тусовщиків, які не самоізолювалися після прильоту, вірус, безсумнівно, проник до Києва і заразив сотні людей. Подивимося, чи вистачить імунітету для опору вірусу. Захворіло ще чотири народних депутата. Захворів прокурор з Одеської області, що контактував, досить імовірно, з однією з учасниць польоту в Куршевель.

Думаю, на тих, хто завіз вірус з Куршевеля тепер значна моральна відповідальність за боротьбу з епідемією в Україні. Їхні статки дозволяють закрити дуже багато екстрені проблеми інфекційної медицини, які треба вирішувати сьогодні. Ілон Маск полетів до Китаю і купив на допомогу народу США 1200 апаратів ШВЛ, можливості куршевельцев нітрохи не менше. Відразу скажу – я противник хейтерства, і ті, хто захворів зараз, перш за все пацієнти. Дай Боже усім хворим скоріше видужати і стати на ноги без ускладнень. Вони погано розуміли, що це таке, і самі від цього першими розплачуються.

Їм пощастило в головному – потрапити на лікарів-фахівців з багатою практикою. Тепер на них відпрацьовують методики лікування, які можуть знадобитися Києву дуже скоро, якщо столицю накриє епідемія, одними з перших переносників якої стали зіркові пацієнти. Якщо буде спалах епідемії, то декількох палат Олександрівської лікарні не вистачить для сотень і тисяч хворих. Допомога потрібна вже сьогодні, вже сьогодні потрібні меценати, які допоможуть відобразити страшну загрозу, яку занесли в місто ті, хто вважав себе в ньому небожителями; життя мільярдера і мультимільйонерів зараз в руках лікарів і медсестер Олександрівської інфекційної лікарні, з зарплатою – від 4 до 10 тисяч гривень. І їм, в цьому випадку, дуже пощастило. Доля ....

Коронавірус прилетів до Києва: як лікуються мільйонери з Куршевеля в інфекційних боксах Олександрівки

На фото – один з улюблених ресторанів, де любила збиратися в Куршевелі російсько-українська тусовка – ресторан Le cap horn

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів