Поділитись:

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Четвер, 26 березня 2020, 16:15
Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Паніка, пов'язана із введенням карантину, очікувано призвела до дефіциту товарів, які раніше не користувались великим попитом.

Сергій Головньов для БізнесЦензор дослідив, чому в Україні стався дефіцит медичних засобів захисту, з якою націнкою вони продавались та хто на цьому заробив.

В Офісу президента та Уряду вистачило рішучості запровадити карантин і надзвичайну ситуацію в країні, але не вистачило розуміння попередити дефіцит товарів, необхідних для дотримання карантину.

Сьогодні дефіцитом є маски, респіратори, антисептики, захисні рукавички, окуляри, захисні костюми тощо.

Хронологія українського карантину

Розповсюдження вірусу COVID-19 почалось 31 грудня 2019 року в китайській провінції Хунань. COVID-19 – скорочення від англійської COrona VIrus Disease 2019. Ще одна назва: Sars-cov-2.

Нова хвороба несе загрозу через те, що малодосліджена та дуже легко розповсюджується.

Наразі вакцини або препарату проти вірусу не існує. Хоча більше ніж у 95 % випадків організм інфікованого сам справляється із хворобою.

Протягом січня 2020 року світ спостерігав за боротьбою китайської влади з новим вірусом. В лютому стало зрозуміло, що вірус поширився і на інші країни. Коронавірус став одним з найтяжчих викликів для людства за останнє сторіччя.

В Україні перший офіційно підтверджений випадок захворювання коронавірусом було підтверджено 3 березня 2020 року.

З 16 березня Україна оголосила карантин. 17 березня були закриті метрополітени в Києві, Харкові і Дніпрі. 18 березня зупинено залізничне пасажирське сполучення між містами України.

Початок дефіциту

11 березня колишній Генпрокурор Юрій Луценко в своєму Facebook опублікував таблицю з імпортерами, які продавали маски за кордон. Правда, крім назв фірм, з цієї картинки мало що можна зрозуміти.

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

За інформацією Луценка, протягом лютого 2020 року з України було вивезено 526 тонн масок та респіраторів.

В той же день, 11 березня, Уряд затвердив постанову №214, якою фактично заборонив експорт товарів медичного призначення, які необхідні для боротьби з вірусами. Цим документом були внесені зміни в постанову Кабміну №1109 від грудня 2019 року, яка встановлювала квоти на експорт товарів з України.

Квоти на експорт медичних товарів, необхідних для боротьби з інфекцією, було знижено до нуля. До переліку цих товарів увійшли: лабораторні костюми, медичні халати, захисні рукавички, медичні маски, респіратори захисні окуляри.

Але було вже запізно. З середини березня в аптеках припинився продаж медичних масок та антисептиків. В більшості були виставлені таблички: "масок немає".

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Фото: УНІАН

Саме маски є найбільш поширеним засобом індивідуального захисту звичайних громадян, якщо не брати до уваги потреби медперсонал.

Медичні маски

Найпоширеніший товар в цій категорії: медична тришарова маска. Також її називають "хірургічна маска". Вартість такої маски в роздрібному продажу до пандемії складала близько 1,5 грн за штуку.

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Як написав у своєму Facebook Олексій Давиденко, власник ТОВ "Світ літньої людини та реабілітації" (мережа магазинів Медтехніка+), до пандемії закупівельна ціна медичних масок у китайських постачальників складала $0,02, або 0,5 грн за штуку.

Ще 26 лютого журналісти Житомир.info змогли придбати в житомирській аптеці такі маски по 2 грн за штуку.

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Але вже в березні маски зникли з аптек. А ціна в інтернеті складає від 17 до 25 грн за штуку.

Респіратори

Респіратори – це вид індивідуального захисту, який зазвичай використовується на будівництві і в промисловості. В залежності від ступеню захисту, респіратори поділяються на три основні класи. Вони відображені як в міжнародній класифікаціії, та і в Державних стандартах України (ДСТУ).

FFP1 – від не токсичних і не волокнистих часток. Ступінь захисту до 4 ГДК (гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин). Типове застосування – на будівництві.

FFP2 – від небезпечних і шкідливих часток, пара і диму. Ступінь захисту до 12 ГДК. Типове застосування – важка промисловість.

FFP3 – від отруйних частинок, пара і диму. Ступінь захисту до 50 ГДК. Всі респіратори класу FFP3 поставляються тільки з клапаном видиху.

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Зазвичай респіратори напівмаски – одноразовий тип захисту. Вони розраховані на одну робочу зміну на виробництві або навіть на 2 години. Потім через вологу від дихання та забруднення фільтрів вои втрачають свої властивості.

Респіратори класу FFP3 є найбільш дієвими в умовах вірусного карантину. Хоча найпоширенішими в продажах сьогодні є респіратори класу FFP2.

Втім, жодна маска або респіратор не дають 100-відсоткового захисту від COVID-19. Для повного захисту мають бути ізольовані всі частини тіла, а не тільки обличчя із дихальними шляхами.

Роздрібна вартість респіратора класу FFP2 до пандемії складала від 10 до 20 грн за штуку.

По-перше, це виходить з даних української митниці, які є в розпорядженні БЦ. Наприклад, в червні 2019 року ТОВ "Компанія "Біко" (належить Євгену та Юлії Бужиним з Дніпра) розмитнило 4000 респіраторів FFP2 та 600 респіраторів FFP3 американського бренду 3М на суму $1555.

Середня вартість одиниці товару склала $0,34 або близько 9 грн за штуку.

Крім того, на сайтах деяких українських виробників ще залишилось докарантинні ціни. Так, на сайті черкаського Заводу "Фільтр" (засновники: Михайло Компанієць, Олена Пістракевич та Віталій Поляков) досі вказані гуртові ціни на респіратори класу FFP2: 6,6 грн за штуку без клапану та 8,4 грн за штуку з клапаном.

Виробники і імпортери

БЦ знайшов в Україні п'ять українських виробників масок та респіраторів, які мають свої сайти. Станом на 25 березня у жодного з них телефони, вказані на сайті для замовлення продукції, не відповідали.

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Крім того, в Україні працюють офіційні дистриб'ютори та трейдери імпортних масок. Наприклад, компанія Tapes є офіційним дистриб'ютором американського бренду 3М – найвідомішого виробника респіраторів. Але і там продукцію замовити не вдасться.

Вже згаданий вище трейдер медобладнання Олексій Давиденко в своєму дописі в Facebook розповів, що маски ще наприкінці лютого-початку березня викупили спекулянти.

Відтак у офіційних продавців маски пропали. Натомість з'явились багаточисленні сайти-лендінги (сайт на одній сторінці), які пропонують купити маски, респіратори та інші дефіцитні товари з націнкою до 2000%.

Зазвичай ці сайти створенні за допомогою онлайн-сервісу Tilda і рекламуються у соцмережах Facebook та Instagram за допомогою щойно створених пабліків чи акаунтів.

Вони мають відповідні складін доменні імена. Самі домени зареєстровані у останній місяць. Наприклад, сайт med-mask.space, що пропонує медичні маски вартістю 1,5 грн за 26 грн, був зареєстрований 16 березня.

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Такі сайти вказують, що кількість товару обмежена, що діє акційна зижка, а акція закінчується через декілька годин. Натомість на цих сайтах немає жодних вказівок щодо юридичної особи чи реальної адреси торговця. Лише кнопка для здійснення замовлення, рідше – номер телефону.

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Трохи менші ціни на маркет-плейсах Prom.ua та Rozetka. Тут вже можна знайти "півторагривневі" медичні маски по 17-18 грн. Втім, багато власного "сампошиву".

Маски з бавовни або льону називаються "захисними, антибактеріальними та дизайнерськими" і продаються по 150 грн за штуку. З тим самим ефектом ви можете обмотати обличчя шарфом.

На цьому тлі навіть позитивно виглядають маски сампошиву, які люди продають через OLX по 20-35 грн вказуючи, що це "не медичні маски".

Слід зазначити, що ситуацію скористались не тільки спекулянти в Україні, але і в світі. На сьогодні медичні маски, які до поширення коронавірусу коштували $0,02 можна замовити в Китаї на AliExpress за $0,8 (гурт від 10 штук) з доставкою та на Amazon за $0,5 (гурт від 10 штук) без вартості доставки.

Як держава заплатила спекулянтам

Навряд чи хтось в Уряді планував сильно заробити на спекуляціях товарів, необхідних в карантин. Спекулянти зазвичай –ті самі постачальники та виробники, які побачили шалений попит на свою продукцію і скористались ситуацією.

Чесні постачальники, які задовольняли всі заявки на купівлю, самі дали в руки спекулянтам важелі впливу на ринок. В якийсь момент легальної продукції з виправданими цінами на ринку не залишилось. Вся вона перейшла до "бариг", які будуть продавати її дорого, допоки зберігатиметься великий попит.

Громадяни, які принципово не хочуть купувати дорогі товари у спекулянтів, можуть самі пошити собі маски, купити більш дешевий сампошив, або дочекатись спаду спекулятивних пропозицій.

Але спекулянти вже заробили на постачанні масок державним організаціям і підприємствам. Нагадаємо, 17 березня Верховна Рада прийняла закон №530 щодо запобігання поширенню COVID-19.

Серед іншого він передбачає не поширення процедур закону "Про публічні закупівлі" на закупки товарів, необхідних для боротьби з коронавірусом. Тобто, державні замовники можуть купувати без тендерних процедур, але мають публікувати результати.

Сьогодні велика кількість державних та комунальних установ купують медичні маски. В 15-ти досліджених БЦ закупівлях, договори по яким були підписані 25 березня, ціна на медичні маски варіюється від 50 до 9 грн за штуку.

Закупівля медичних масок в Prozorro 25 березня

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Вірусні спекулянти: хто заробляє на дефіциті масок в Україні

Лідерами антирейтингу стали Дніпровська філія КП "Київзеленбуд", Одеська міськрада, київське КП "Центр організації дорожнього руху" та Хмельницька АЕС. Ці підприємства купували "півторагривневі" маски по 20 грн за штуку і вище.

Вочевидь, рано чи пізно спекулятивний бум щодо масок піде на спад. Виробники останні місяці нарощують виробництво масок всіх видів. Коли неможливо імпортувати матеріали для виробництва, використовують ті, які є в країні.

Так, власник компанії "Текстиль-Контакт" Олександр Соколовський 22 березня в своєму Facebook анонсував пошив масок з ситцю виробництва власної фабрики в Чернігові. Закупівельна ціна складатиме 10 грн.

Втім, основний вал продажів по високих цінах вже відбувся. Спекуляції відбулись навіть не по схемі купки корупційних чиновників.

Поки одні українці панічно шукали маски, інші цинічно продавали їх в 15 раз дорожче від закупівельної ціни. А Кабмін, запровадивши карантинні обмеження, не зміг контролювати цю ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ У СПЕЦТЕМІ: Коронавірус

Надрукувати
мітки:
коментарів