Поділитись:

Маски і респіратори: де купити у Луцьку

П'ятниця, 27 березня 2020, 15:52

Сьогодні мені можуть позаздрити багато людей у країні: я маю по одній масці двох рівнів захисту (FFP 1, FFP 2) та цілу упаковку (50 штук) звичайних масок. Тоді, коли у світі оголосили пандемію, маски просто зникли з аптек. З аптек цілого світу. І замість того, щоб держава забезпечувала ними безкоштовно, ціни на маски зросли у декілька разів. Ба більше – їх практично неможливо купити.

Сьогодні я пройшлася аптеками міста у пошуках масок і перевірила, де і за скільки їх можна купити. Усі дивуються, що у Луцьку багато людей без захисту на обличчі. А  вони без масок тому, що їх практично немає. А якщо і є, то не всі можуть дозволити собі купити.

Заходжу у аптеку «D.S.», що на вулиці Василя Мойсея. У черзі – третя. До мене повертається жінка і тихенько запитує, де я придбала маску. Каже, що їй з чоловіком потрібно в «Сільпо», проте там охорона без масок не впускає. Кажу, що сьогодні колега купував у «Вольньфармі», яка в дитячій поліклініці. Вартує 20 гривень. Аптекарка в «D.S.» запевняє, що маски сьогодні будуть і в них. Але в обмеженій кількості. Ціну не сказала.  

Аптека на проспекті Волі зачинена на провітрювання. Тому йду далі.

Біля аптеки «Оптових цін» на вулиці – черга. Усі дотримуються дистанції. За мною – дві літні жіночки. Звичайно, говорять, про маски. Абсолютно не дотримуючись дистанції, про яку написано на дверях, до мене підходить одна із бабусь і розпитує про наявність масок та уточнює, чи потрібно по одному заходити всередину.

Маски і респіратори: де купити у Луцьку

Ніяких масок немає, каже аптекарка. Проте є респіратори вартістю 160 грн за один.

Виходжу і переказую це бабусі.

«Дорого», – з відчаєм прошепотіла. Всередину їй було йти уже нічого. Звільнила чергу і пішла.

У «Волиньфармі» на Волі черг немає. Зате є у медтехніку. Щоб зайти всередину, довелося почекати: тут також проводилася дезінфекція. Аптекарка мене запевняє, що після 15:00 сьогодні обіцяли привезти марлеві багаторазові маски вартістю 12,50 грн. Тим часом показує, що у наявності є респіратори по 28 грн та 85 грн. Вони відрізняються рівнями захисту. Пояснює, як користуватися. Купую. Отож, 2 маски мені має вистачити на кілька днів.

Маски і респіратори: де купити у Луцьку

Маски і респіратори: де купити у Луцьку

Повертаюся в аптеку. На вулиці утворилася черга. Коли відчинили двері, всередину одразу зайшло 5 людей. Хоча на дверях написано, що вхід дозволено не більше 3-м особам. А ще – потрібні маска і рукавички. Проте іронія у тому, що їх і тут немає. Не було вже місяць і невідомо, чи взагалі будуть.

Маски і респіратори: де купити у Луцьку

Маски і респіратори: де купити у Луцьку

Щодо дистанції, яку потрібно дотримуватися, то, звісно, її дотримуються не всі. На жаль.

Сьогодні думки спеціалістів про те, варто носити маски чи ні, дуже розділилися. Одні переконані, що звичайні хірургічні маски не захищають від вірусів чи бактерій, які переносяться повітрям, а саме таким шляхом передається більшість вірусів. Маски надто вільно фіксуються на обличчі, вони не мають повітряного фільтра і залишають очі відкритими. Інші кажуть, що все-таки маски знижують ризик зараження вірусом через чхання або кашель та захищають від інфекції, що передається через брудні руки до рота. Тобто закриваючи частину обличчя, маска захищає від мимовільного доторку до носа чи рота.

А ось колишня в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун свого часу радила для захисту від інфекцій використовувати респіратор. Ізїї слів, хірургічна маска, яку багато хто використовує для захисту від бактерій, не здатна запобігти зараженню простудними захворюваннями.

Проте носити чи не носити маску – наразі українці вирішують самі, незважаючи на суворі вимоги карантину. Проте навіть за відсутності симптомів захворювання людина може інфікувати інших. Тож використання масок частково виправдане.

Щоб правильно користуватися масками, їх потрібно надягати білою стороною до обличчя, ретельно закріплювати, аби вони щільно прилягали до зони рота і носа. Вони одноразові, тому прати їх не варто, а після використання потрібно мити чи дезінфікувати руки.

***

А! І про те, де я взяла маски. Усе просто: сьогодні придбала дві в аптеці. А от упаковку звичайних я мала давно. Оскільки волію, аби у домашній аптечці було абсолютно все.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів